Smartphonewandelingen

 

Leerlingen gaan op pad met smartphones, die de weg wijzen en historische informatie verstrekken over wat er in de stad te zien is met behulp van teksten, afbeeldingen, video en geluid. Onderweg worden diverse opdrachten beantwoord door tools in de smartphone te gebruiken, zoals schrijven, typen, tekenen en het maken van foto's of film- en geluidsopnames. Er zijn momenteel 3 routes:

1. Hidde en Hiske (groep 5-6)
Het dagelijks leven in Leeuwarden rond 1910. Twee fictieve leeftijdgenootjes tonen de leerlingen van nu, hoe kinderen 100 jaar geleden leefden en hoe de stad er toen uitzag.


2. Archeologie (groep 5-6)

Leerlingen zien op locatie waar archeologen sporen hebben gevonden van de Middelzee, de 1e terp Oldehove, de 2e dubbele terp Nijehove en de Middeleeuwse stad Leeuwarden. Reconstructietekeningen, uit o.a. het jeugdboek De Geluksbrenger, tonen hoe Leeuwarden er ooit heeft uitgezien.


3. Sporen van Saskia (groep 7-8)

Saskia Uylenburgh is beroemd geworden als vrouw van Rembrandt van Rijn, maar geboren en getogen in Leeuwarden. Zij neemt de leerlingen, samen met haar broer Edzart, mee op reis door Leeuwarden in de Gouden Eeuw. Voor een overzicht van de route en de onderwerpen, klik hier. Kijk ook bij het programma Sporen van Saskia. Vrouw van Rembrandt uit Leeuwarden

Doelgroep 

Groep 5-8

Leergebied

Geschiedenis: eeuw geleden, archeologie of Gouden Eeuw en omgevingsonderwijs.

Onderwerpen  

     

 - Hidde en Hiske: wonen; school; winkelen; werk; vervoer; kleding; Elfstedentocht; 100 jaar geleden.
- Archeologie: natuurlijke omgeving; wonen; vondsten en sporen; Romeinse tijd (100); Middeleeuwen (1000 en 1500).
- Sporen van Saskia: Leeuwarden tijdens Gouden Eeuw (1627).

Duur

1½-2 uur

Vorm

- HCL: PPT presentatie met uitleg werking smartphones.
- Binnenstad van Leeuwarden: stadswandeling met smartphones.

Kosten

€ 25 per groep

Extra

 

 

Het HCL heeft deelgenomen aan een pilot in Friesland, waarin onderwijs en culturele instellingen aangemoedigd werden met smartphones te werken. Dit project heette De Ontdekker en wordt momenteel, met subsidie van de Provincie Fryslân, voortgezet en uitgebreid onder de noemer Cultureel Zwerfgoed. In deze flyer en brochure is meer informatie over De Ontdekker te vinden. Zie ook: www.zwerfgoed.nl.  

Reservering Yteke van der Vegt, educatief medewerker
058 - 233 23 50
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Terug