Smartphone stadswandelingen

 

Leerlingen gaan op pad met smartphones, die de weg wijzen en historische informatie verstrekken over wat er in de stad te zien is met behulp van teksten, afbeeldingen, video en geluid. Onderweg worden diverse opdrachten beantwoord door tools in de smartphone te gebruiken, zoals schrijven, typen, tekenen en het maken van foto's of film- en geluidsopnames. Er is momenteel één route voor het voortgezet onderwijs:

Sporen van Saskia
In 2012 was het 400 jaar geleden dat Rembrandts grote liefde in Leeuwarden werd geboren. Saskia Uylenburgh is bekend geworden als vrouw en muze van Nederlands beroemdste schilder uit de Gouden Eeuw. Hij heeft haar op diverse schilderijen, tekeningen en etsen afgebeeld.

Smartphone wandeling (VMBO-VWO 1-2)
De 15-jarige Saskia neemt afscheid van haar geboortestad, omdat ze gaat verhuizen naar Sint Annaparochie. Samen met haar 19-jarige broer Edzart, die met verlof is uit het Staatse leger, maakt ze een laatste wandeling door Leeuwarden. De route bevat historische afbeeldingen en luisterfragmenten waarin Saskia en Edzart over hun stad en hun leven vertellen. Ook zijn er diverse opdrachten die leerlingen met tools in de smartphone beantwoorden. Voor een overzicht van de route en de onderwerpen, klik hier.  
Antwoorden van de leerlingen kunnen door de docent bekeken worden. Het HCL kan ze uploaden in de CMS (control management system) van de software. In dit geval ontvangt de docent een inlogcode, waarmee toegang verkregen wordt tot de CMS. De antwoorden kunnen dan klassikaal via het digibord (of beamer met computerverbinding) besproken worden.

Doelgroep

VMBO-VWO 1-2 

Leergebied

Geschiedenis: Gouden Eeuw en omgevingsonderwijs.

Onderwerpen    

Sporen van Saskia: Leeuwarden tijdens Gouden Eeuw (1627).

Duur

1½-2 uur

Vorm

- HCL: PPT presentatie met uitleg werking smartphones.
- Binnenstad van Leeuwarden: stadswandeling met smartphones 

Kosten

€ 25 per groep

Extra

 

 

Het HCL heeft deelgenomen aan een pilot in Friesland, waarin onderwijs en culturele instellingen aangemoedigd werden met smartphones te werken. Dit project heette De Ontdekker en wordt momenteel, met subsidie van de Provincie Fryslân, voortgezet en uitgebreid onder de noemer Cultureel Zwerfgoed. In deze flyer en brochure is meer informatie over De Ontdekker te vinden. Zie ook: www.zwerfgoed.nl.

Reservering Yteke van der Vegt, educatief medewerker
058 - 233 23 50
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug