Overzicht van alle 26 geïnterviewden


 

1. Annie Cieraad 2. Meneer Veldkamp 3. Bart Vossenberg 4. Andre Wielinga 5. Guus Drontman
6. Mw. Huizenga-Kuhlman 7. Fokko Oosterbaan 8. Opa Egbert Welles 9. Oma Trijntje Molenaar 10. Wim Vergnes
11. Opa Theo Velsink 12. Piet Terpstra 13. Georg Voss 14. Mw. van der Kooi 15. Jurjen de Vries
16. Mw. van der Zee 17. Beppe Jannie de Wit 18. Mw. Kikstra 19. Mw. Kiemel 20. Meneer Schaafsma
21. Mw. van der Steeg 22. Meneer Wassenaar 23. Meneer Bekkers 24. Mw. Tromp-Wolf 25. Hannie Stuiver


Door op een silhouetje te klikken komt u bij de interview-pagina's. De hieronder genoemde geïnterviewden en hun interviewers treft u van links naar rechts en van boven naar beneden in de matrix aan.

 1. Annie Cieraad (1927) - Jetske Bles
 2. Meneer Veldkamp (1927) - Merle Kamp
 3. Bart Vossenberg (1930) - Anika Roorda
 4. André Wielinga (1940) - Rinke Brans
 5. Guus Drontman (1932) - Kayleigh Smit
 6. Mw. Huizenga-Kuhlmann (1928) - Mazarine van der Galiën
 7. Fokko Oosterbaan (1924) - Anne de Wildt
 8. Opa Egbert Welles (1946) - Samira Welles
 9. Oma Trijntje Molenaar - Natalia Wiersma
 10. Wim Vergnes (1937) - Iris Verbeek
 11. Opa Theo Velsink (1941) - Harm Vrij
 12. Piet Terpstra (1945) - Mark Hongerkamp
 13. Georg Voss (1926) - Anne-Marije Bakker
 14. Mw. Annie van der Kooi (1933) - Mirte Post
 15. Jurjen de Vries (1936) - Esther Boelens
 16. Mw. van der Zee (1924) - Vera Procé
 17. Beppe Jannie de Wit (1927) - Evelyn Dalman
 18. Thea Kikstra (1939) - Djoke Oostra
 19. Mw. Kiemel (1912) - Marjolijn van Raaij
 20. Anne Gerrit Schaafsma (1942) - Kim van den Bos
 21. Aaltje van der Steeg (1921) - Afke Postma en Berber Dijkhoff
 22. Durk Wassenaar (1925) en Akke Schuitemaker-Wassenaar (1928) - Berber Dijkhoff en Afke Postma
 23. Meneer Beckers (1928) - Kaylee Struik
 24. Grietje Tromp-Wolf (1935) - Hester Kootstra
 25. Hannie Stuiver (1952) - Leonie Dekens 

Terug naar de introductiepagina

Annie cieraad (1927-2017)

Interview door: Jetske Bles (13 jaar), leerling Piter Jelles Aldlân

Introductie

Wanneer bent u geboren?
27 januari 1927

jannie_cieraad_02.jpg
Dit is mevrouw Cieraad als klein meisje. 

Waar woonde u in Leeuwarden?
Vredeman de Vries straat.


Broers en zussen

Had u ook broertjes of zusjes?
Nee, ik was enig kind, maar we zijn met z'n elven groot gebracht. Het is dus zo: m'n moeder had een zus, die had 4 kindertjes en de moeder was overleden, dus kwamen die kindjes bij ons wonen. Dus dat werden een soort broertjes en zusjes voor me. Mijn moeder werkte aan de armenschool, daar gingen kinderen kosteloos naartoe. Daar waren ook vaak kinderen waar niet voor gezorgd kon worden. Die nam ze mee naar huis.

 annie_cieraad-01.jpg Dit is mevrouw Cieraad op weg naar haar school. Een fotograaf die langs liep die vroeg of ze op de foto wilde en dan moesten ze een gulden betalen en je adres geven en dan stuurde de fotograaf het naar haar op. 

Dan woonden we vlak bij het kanaal en daar kwamen in die tijd de schippers aan. En als het eten op was hadden de schippers geen inkomen meer. En dan hadden de kinderen ook geen eten. Onze straat spaarde het hele jaar geld om ze te kunnen helpen. En we hadden elke dag 3 schipperskinderen te eten. En dan aten we met 12 a 16 kinderen rond de tafel. Dus dat werden ook een soort broertjes en zusjes voor me.


Vader en moeder

Wat voor werk deden uw ouders?
Mijn vader studeerde en mijn moeder was lerares. Dat vonden de mensen heel raar want dat hoorde niet, de vader hoorde te werken en de moeder hoorde het huis houden doen, dat is nu niet zo raar meer.


School

Wat voor opleiding heeft u gedaan?
Ik ben naar de HBS gegaan. Ik was veel liever boswachter geworden maar dat mocht niet als vrouw. Want dan moest ik boomhakken en dat mochten vrouwen in die tijd niet.

Ik was een beetje een ramp in de familie, school vond ik verschrikkelijk, ik hield niet van stilzitten. Ik zat op school daar bij het oude gemeentehuis en daarnaast zat een stal en daar waren paarden. En dan gingen ze wel eens rijden en dan ging ik mee, ja dat was natuurlijk veel leuker dan school. Ja dat was machtig mooi.


Werk

Wij hebben gehoord dat u lerares bent geweest. Kunt u misschien vertellen over op wat voor school u les heeft gegeven?
Ja dat klopt, tegenover de Prinsessenschool zat de HBS, daar ging ik heen. Het heette de kweek, dat heet nu de Pabo. En daarna ben ik onderwijzeres geworden. Ik had al allemaal dingen bedacht wat ik met mijn klas wilde doen. Zoals naar het parkje gaan. Toen zei de directeur je mag een school overnemen. Zoek de mensen maar om je heen die les kunnen geven en je kan beginnen als directrice. En dat is gebeurd. Ik was het 3e vrouwelijke schoolhoofd van Nederland. Ik zie ook nog wel eens kinderen van mijn oude klas.

annie_cieraad-02.jpg
Mevrouw Cieraad was hoofd van de school en dit waren alle kinderen van haar school

Was u een strenge lerares?
Nee, helemaal niet.

Waar kon u wel heel kwaad om worden?
Er kwam laatst nog een leerling bij mij aan de deur die zei: "Kent u me nog?" en toen zei ik: "nou eerlijk gezegd niet." Hij: "ik pakte altijd uw krijtjes." En toen herkende ik hem weer. Toen heb ik hem uiteindelijk ontdekt en toen heb ik hem geen straf gegeven, ik heb gewoon gezegd dat hij het nooit meer moest doen en ben niet boos geworden. Maar zijn ouders waren het er niet mee eens dat ik niet boos werd, zij vonden dat het diefstal was en dat die daad bestraft moest worden. Ik dacht daar heel anders over.


Jaren 50/60

Wat mist u het meest uit de jaren 50/60?
Ik mis dingen niet echt het is niet zo dat ik het mis nee dat niet.

Wat vindt u heel verschrikkelijk uit deze tijd?
Verschrikkelijk, meer jammer; ik vind het jammere uit deze tijd de luxe. Ik vind het fijn dat iedereen kan sporten en dat de kinderen hun eigen ding kunnen doen maar dat het allemaal zo luxe is vind ik verschrikkelijk. Bijvoorbeeld de merkkleding, dat hoeft toch niet? En het pesten vind ik ook jammer...

Wat vindt u verbeterd?
Ik vind het verbeterd dat als je arm bent dat er bijna altijd een oplossing is. Uitkering, voedselbank dat hadden we vroeger niet. Ook natuurlijk dat veel kinderen kunnen sporten en genoeg kleding hebben. 

Terug naar overzicht interviews

Bart Vossenberg (1930)

Interview door: Anika Roorda (13 jaar), leerling Piter Jelles Aldlân


Introductie

Meneer Vossenberg heet van  voornaam Bart. Hij is geboren in 1930. Zijn vader had een winkel in verf en behang. Deze heeft hij later overgenomen.


Thuissituatie/jeugd

Had u ook broertjes of zusjes?
Ik had drie zusjes en twee broers, dus we waren met z’n zessen plus mijn vader en moeder was acht. Dus we zaten altijd met zijn achten om de tafel.  

Wat deden uw ouders voor de kost?
We hadden een zaak op de Nieuwestad waar we verf verkochten.  

Had u ook veel vrienden?
Van school had je automatisch wel vrienden, maar in de oorlog was er natuurlijk helemaal niets! Maar later natuurlijk wel. Toen vroegen ze mij om bij de kegelclub te komen, en als je daar voor werd gevraagd dan was dat een eer. En daar ben ik 50 jaar lid van geweest en daar ben ik nog wel lid van. En dat was een echte vriendengroep natuurlijk. 

Heeft u ook nog leuke herinneringen aan vroeger?
Toen mijn oudste zus vroeger met mij in de kinderwagen door de stad paradeerde, dachten ze dat ik een meisje was. Dat kwam doordat ik blonde krullen had.Ik leefde in de oorlog dus het was helemaal niet zo leuk, we spraken dan ook helemaal niet zo vaak af met elkaar. Het ging er vooral om dat we met z’n allen wat te eten hadden. En op een gegeven moment was er geen gas meer, dus dan moesten we koken op zo’n klein dingetje, met houtjes werd dat aangestoken. 

Moest u ook dingen voor het huishouden doen?
Elke dag fietste ik naar de boerderij van Jelle Bonnema Hoekstra, om melk te halen. Dat waren vrienden van mijn broers.   


School

Op welke school zat u?
Ik ben begonnen bij de Zusters in de Grote Kerkstraat; bij Zuster Jacobina. We waren katholiek dus we kwamen automatisch daar terecht. Later op de lagere school zat ik op de Vitusschool in de Speelmanstraat. Mijn vader britste met de directeur en zei: Ik heb een zoon die komt straks van de lagere school. En toen zei de directeur: Oh laat die maar bij mij. Ik had natuurlijk niks te vertellen, dus toen kwam ik op school 4 terecht dat is op de Wissedwinger op de mavo. En toen kwam ik thuis, toen ik zeventien was van school, en toen had mijn vader de manager van C&A gesproken en zei: daar kun je maandag beginnen. Wij hadden een verfzaak en daar kreeg je een vieze broek van, en nu mocht ik een keurig pak aan.

Had u een bepaald vak wat u graag deed?
Ja, wiskunde! Dat vond ik leuk.

Had u weleens uitjes op school?
Nou het was allemaal in de oorlog he, er gebeurd niets. Kijk, op een gegeven moment begon de Februari staking, iedereen staakte, en toen hebben we dus als leerlingen gestaakt. Op de lagere school gingen we naar Appelscha. 

Wat heeft u daarna gedaan?
En toen ben ik twee, drie jaar in opleiding geweest, in dienst bij de luchtmacht in Breda. Ik ben officier geworden en toen vroegen ze: wil je beroeps worden. Nou, en toen zei ik: nou dat moet maar niet. En toen ben ik weer naar C&A gegaan. En toen zei mijn vader: nou, blijf je bij C&A of kom je aan de overkant bij ons? En toen dacht ik , ja hier word ik nooit baas dus toen ben ik overgestapt.  


Vrije tijd

Wat deed u in uw vrije tijd?
Nou, eigenlijk had ik niet zoveel vrije tijd. Er moest gewerkt worden, we werkten 50 uren per week. We begonnen maandag om 8 uur tot 6 uur. En vakanties, een halve week was al veel. Ik meende altijd dat ik erbij moest zijn.  Had u ook hobby’s of sporten?Ik deed aan kegelsport en toen ik tussen de 20 en 25 jaar was heb ik gehockeyd. Ik was lid van de katholieke hockeyclub. 

Luisterde u ook naar muziek?
Ik luisterde veel naar de radio, want televisie was er natuurlijk nog niet. En dan moesten we altijd stil wezen van mijn vader, want dan zat mijn vader naar de radio te luisteren. 

Had u ook huisdieren?
Nee dat kon natuurlijk niet hé! Ja een vis hadden we in een vissenkom en we hadden een kanariepiet maar die was zomaar weg. 

Had u ook favoriete winkels?
In de oorlog was er eigenlijk niks he! Bijvoorbeeld de Hema was vroeger Gerson, dat was een joodse firma met duurdere vrouwenkleding. Zo kun je nog tientallen joodse firma’s noemen.

Wat voor kleren droeg u vroeger?
Gewoon, een jas en een strik en een broek en schoenen.


Werk

Wat voor werk deed u?
We hadden een verfzaak, maar toen er geen auto’s meer mochten komen op de Nieuwstad kwamen er dus veel minder klanten. Ze zetten hun auto’s in de parkeergarage het Zaailand, en dan liepen de medewerkers van de zaak mee met de zware verfspullen. Toen moesten we dus verhuizen met de winkel, naar het Europaplein. Daar waren twee winkels, een groenteboer en een supermarkt, en daar hadden we één winkel van gemaakt. Daar verkopen we nu nog steeds verf.  

Wat vond u van uw werk?
Geweldig, ik ben altijd fluitend naar mijn werk gegaan.


Conclusie

Ik vond het interviewen vet leuk. Het was in het begin wel wat spannend. Meneer Vossenberg was super aardig. Meneer Vossenberg deed veel meer in het huishouden dan wij. En speelde veel meer buiten en wij zitten achter onze laptop en tv.


Terug naar overzicht interviews

Meneer Veldkamp


Interview door: Merle Kamp (13 jaar), leerling Piter Jelles Aldlân


Introductie

De geïnterviewde is meneer Veldkamp.
Hij is geboren op 10 mei 1927. Hij woonde aan de Groningerstraatweg in Leeuwarden. Daar woonde hij samen met zijn Vader, moeder en een broer. Zijn vader werkte bij het Kadaster en zijn moeder was huisvrouw.


Opleiding

Wat voor opleiding heeft u gedaan?
Elektrotechniek, dat heet tegenwoordig HPS. HPS elektrotechniek, dat is dus eigenlijk de opleiding. En daar kun je dan ook verder mee, het was 1947 toen ik slaagde, net na de oorlog en toen kreeg ik direct werk.

Later ben ik bij vliegbasis Leeuwarden gaan werken als elektronicus en dat heb ik zo'n 60 jaar gedaan. Ja dat was best lang. Veel gezien en veel meegemaakt.

dhr_veldkamp_01.jpg

Eerst gingen we ook wel naar Vlieland met de boot maar later gingen we ook wel met sportvliegtuigjes naar Vlieland toe. En daar moesten ook wel dingen vervangen worden en gerepareerd en dat deed ik dan. Ja het was mooi werk.

En op Vlieland oefenen ze nog steeds.


Jeugd

Wanneer bent u geboren?
10 mei 1927

Heeft u ook broertjes of zusjes?
Ik heb 1 broer, die woont niet hier in Friesland, die woont in Oostwolde. Dat ligt in Zuid-Holland. Dat is een heel eind weg. Maar vroeger ging hij nog verder want hij is zeeman geweest, stuurman op de grote vaart. Ja een heel ander beroep dan ik heb gedaan, elektrotechniek. Dus ja dat is een heel andere richting.

Heeft u een fijne jeugd gehad?
Ja Manjefiek, het was natuurlijk de tijd van de toenmalige crisis jaren. Van 27 naar de 30e jaren. Ja als kind heb ik dat niet zo beleefd maar zo achteraf bedenk je je dan wel dat het een erg moeilijke tijd is geweest voor onze ouders. Daar hebben we niets van gemerkt en een erg kostelijke jeugd gehad. We hebben veel gespeeld met elkaar en veel gezwommen. We woonden hier aan de Groningerstraatweg daar is nu het vrijheidsplein. Het is wel wat veranderd want later is daar het vrijheidsplein gekomen en daar hebben wij gewoond. Die huizen zijn nu afgebroken.

Wat voor werk deden uw ouders?
Mijn moeder was gewoon huisvrouw, en mijn vader was werkzaam op het kadaster. Als tekenaar op het kadaster. Hij tekende bijvoorbeeld een plattegrond van een terrein. Dat moest dan opgenomen worden. Voor boeren die hadden dan een bepaald terrein. En dat moest mijn vader dan opmeten en in kaart gebracht worden.


Jaren 50/60

Dat is natuurlijk al een tijdje na mijn jeugd. In die tijd waren onze meiskes geboren.

Ik fietste 's ochtends naar de vliegbasis en ‘s middags dan weer naar huis. En weer terug naar de basis en dan 's avonds weer naar huis. Dus dat waren op een dag 4 fietstochten. Jullie weten waar de vliegbasis ligt. Dat is een behoorlijk stuk fietsen. En auto's waren er in die tijd nog niet, niet voor ons iniedergeval. En dat ging dan zo. En ik mocht graag tuinieren, dat vond ik leuk om te doen. Dat was een van de vele hobby's uit die tijd. En één van de belangrijkste daarvan is pianospelen. Later ben ik begonnen met het entertainen speelde ik wel op feestjes, recepties en ook wel vergaderingen, diners was ook leuk. En daar had ik ook veel aandeel in. Ik ben wel overal in Friesland geweest. Ja dat is erg leuk om te doen.  Ik vond het ook wel leuk om technisch te tekenen in die tijd. Dat mis ik ook ja.

En in de jaren 60 volgde dus de werkzaamheden op Vlieland. En toen we daar heen gingen met het vliegtuig crashte we op de afsluitdijk. En heb dat toen gelukkig overleefd. De piloot, heel triest, was op slag dood. En heb toen beseft dat ik hier goed ben ingerold. En ik kwam echt tot het besef dat je van je wat van je leven moet maken. Daarna ben ik met het gezin gaan kamperen. Dat was ook erg leuk. Ik werd geactiveerd door een vriend. We zijn ook op Vlieland geweest. Dat was natuurlijk ook een leuke activiteit voor de kinderen. Eerst in Nederland maar later zijn we ook in het buitenland gaan kamperen. Duitsland, Zwitserland, Italië.

Wat vind u verschrikkelijk uit deze tijd?
Het word allemaal wat minder persoonlijk. Het contact met mensen. De mensen zijn gauw aangebrand, geïrriteerd. Dat mensen ook vaak hebben van "die oude". Mensen denken vaak niet aan de ouderdom, niet dat ze daar nou zodanig hoort bij een maatschappij zeg maar. En dat merk je dan niet direct. Maar zo langzamerhand wel en dat is soms best vervelend.

En al die drugs. We rookte vroeger natuurlijk ook wel eens een sigaretje, niet veel door mijn astmatische bronchitis maar ik heb wel eens gerookt. Maar drugs waren er niet. Wat we wel kenden was een alcohol probleem zochten dat in alcohol. En tegenwoordig al die drugs die iedereen kan gebruiken maar ook nog gebruikt vind ik wel heel erg.

Dat je dat ook zomaar kunt gebruiken, ik begrijp het met wat vrienden lekker naar de bar, gezellig wat drinken. En dat loopt hier en daar wat uit de hand. En doet dan wat in een drankje. En dat vind ik het ergste.

Het is zo, dat men elkaar in die richting stuurt van: dat durf jij niet. Wat durf ik niet. Wat in haar drankje doen. Zo op die manier elkaar uitdagen. Dan denk ik, dan word een ander daar de dupe van. En daar kan ik me wel aan ergeren.


Heden

Heeft u ook kinderen?
Ja wij hebben twee dochters, waarvan onze oudste helaas is overleden op 46jarige leeftijd. Dat was in 1999, dat is heel verdrietig geweest voor ons. En onze jongste woont hier in Leeuwarden dus die zien we regelmatig. En daar hebben we leuk contact mee. Die heeft een zonen, de ene woont in het zuiden, in Brabant en de ander woont in Emmeloord.


Conclusie

Ik vond het interviewen leuk maar ik was wel een beetje zenuwachtig hoe de mensen zouden vertellen. Het viel me op dat ze heel open waren en veel vertelden. Er zijn veel verschillen tussen zijn jeugd en die van mij. Nu hebben we heel veel elektronische spullen en auto's,  dat was vroeger allemaal niet.

Terug naar overzicht interviews

André Wielinga (1940)

Interview door: Rinke Brans (13 jaar), leerling Piter Jelles Aldlân


Introductie

Meneer Wielinga is geboren in 1940 te Leeuwarden. Hij heeft drie broers en drie zussen. Zijn vader had een eigen kapperszaak, waar het gezin boven woonde, zijn moeder was huisvrouw.

andre_wielinga_01.jpg


Thuissituatie

Ik woonde vroeger in Leeuwarden, boven de kapperszaak van mijn vader. Ik ben één keer verhuisd, naar een particulier huis, ook in Leeuwarden. Dat was omdat mijn vader stopte met werken. Ik heb drie broers en drie zussen, en kon het erg goed met ze vinden.

andre_wielinga_03.jpg 
Meneer Wielinga zingend met zijn broer, op een schoolfeest. De linker is
Meneer Wielinga. Dit is waarschijnlijk in 1950 - 1960.


Schooltijd

Vroeger heb ik op een katholieke basisschool gezeten, waar ik een hele leuk tijd heb gehad. Na de basisschool ben ik een jaar naar de Ulo geweest, en daarna drie jaar naar de Ambachtsschool. Toen ik op de middelbare school zat, sprak ik vaak af met vrienden. In de zomer gingen we dan bijvoorbeeld zwemmen, en in de winter gingen we schaatsen. De leraren bij mij op school waren erg aardig.


Hobby's

Ik deed vroeger aan voetbal, voor scheidsrechter spelen bij voetbal, biljarten, en ik was ook goed in schaatsen. Ik deed mee aan wedstrijden van voetbal, in het buitenland. Ook heb ik voor scheidsrechter gespeeld bij belangrijke wedstrijden. Ik heb veel beleefd in mijn jeugd.

andre_wielinga_02.jpg
Dit is een foto van het voetbalteam van Frisia, ik zit rechts
onderin bij de sporttas.


Vroeger

Vroeger was eigenlijk een heel sobere tijd, iedereen had weinig inkomsten. Je kon bijvoorbeeld geen voetballer worden, want je had geen inkomsten als je elke dag voetbalde. Met een kapperszaak verdiende je ook niet erg veel.


Later

Na de middelbare school ben ik elektricien geworden en heb ik een jaar gewerkt als elektricien. En daarna ben ik kapper geworden. Ik werk nu nog steeds als kapper, in mijn eigen kapperszaak De Barbier. Ik heb een dochter en een kleinzoon.


Terug naar overzicht interviews