Stadswandelingen en fietstochten

ukflag deutscherflag spanish-flag-50x33 chinese-flag-50x33 russischevlag50x33

Aanmeldformulier stadswandelingen  | Historische stadswandelingen met gids | Stadswandelingen voor kinderenZelfstandig wandelen | Andere aanbieders | Historische stadswandelingen| Aanbod open wandelingen tijdens LF2018

Download hier de flyer Stadswandelingen Leeuwarden/Guided Tours
Download hier
de flyer tentoonstellingen en activiteiten april - oktober 2018

Historische stadswandelingen
Een historische stadswandeling met gids is de ideale manier om de stad te ontdekken! Het HCL beschikt over een groep enthousiaste en deskundige gidsen die vertellen over de boeiende geschiedenis van de stad. De wandelingen voeren langs vele monumenten, oude grachten, schilderachtige hofjes en vergeten steegjes. Na een stadswandeling kijkt u met andere ogen naar de stad.

Historische stadswandeling met gids Pieter van der Ende
Historische stadswandeling met gids Pieter van der Ende

Vorig jaar werden er vanuit het HCL al ruim 130 wandelingen georganiseerd met in totaal zo'n tweeduizend deelnemers. Dit jaar zullen het er fors meer zijn. De status van Kulturele Haadstêd 2018 brengt nu al extra belangstellenden naar de stad.

Lees meer in het LC-artikel van 3 augustus 2015.

Historische stadswandelingen met gids

Het HCL verzorgt het gehele jaar door open- en op maat gesneden stadswandelingen onder leiding van een gids. Het HCL beschikt over een team van enthousiaste en deskundige gidsen.

Stadsgids Pieter van der Ende laat zien hoe de nimmer voltooide Oldehove ooit had moeten worden.
Stadsgids Pieter van der Ende laat zien hoe de nimmer voltooide Oldehove ooit had moeten worden.

Aanbod Open wandelingen tijdens LF2018 (vanaf 1 april)

Download hier de flyer Stadswandelingen Leeuwarden/Guided Tours
Download hier
de flyer tentoonstellingen en activiteiten april - oktober 2018

Iedere vrijdagmiddag HIGHLIGHTS TOUR
Iedere vrijdagmiddag wandelen met echte Liwwadder gidsen langs Princessehof, Waag, Grote Kerk en andere historische highlights in de binnenstad. Onderweg wordt ev. ook de Pier Pander Tempel bezocht.
Start: 13:15 uur, HCL (Groeneweg 1). Maximaal 20 deelnemers. Kosten 3,50 E. Opgave vooraf aanbevolen (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 058-2332350). N.B.: check de website voor bijzonderheden tijdens bijvoorbeeld festiviteiten.

Iedere vrijdag STADHUIS TOUR
Rondleiding 18de eeuws stadhuis en aansluitend wandeling met echte Liwwadder gids naar HCL.
Start: 14.00 uur, Stadhuis (Hofplein 38). Kosten 3,50 E. Opgave vooraf verplicht (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 058-2332350).

Iedere zaterdagmiddag OLDEHOVE TOUR
Iedere zaterdagmiddag wandelen met echte Liwwadder gidsen langs bijzondere plekken in de noordelijke binnenstad. Aan het eind van de wandeling kan de Oldehove worden beklommen.
Aanvang: 13:15 uur. Plaats: HCL. Duur: 1,5 à 2 uur. Maximaal 20 deelnemers. Kosten: € 3,50 p.p. (incl. Oldehove-bezoek). Opgave aanbevolen. Organisatie: HCL. N.B.: check de website voor bijzonderheden tijdens bijvoorbeeld festiviteiten.

Iedere zaterdagmiddag HIGHLIGHTS TOUR
Iedere zaterdagmiddag wandelen met echte Liwwadder gidsen langs Princessehof, Waag, Grote Kerk en andere historische highlights in de binnenstad. Onderweg wordt ev. ook de Pier Pander Tempel bezocht.
Start: 14.00 uur, HCL (Groeneweg 1). Maximaal 20 deelnemers. Kosten 3,50 E. Opgave vooraf aanbevolen (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 058-2332350). N.B.: check de website voor bijzonderheden tijdens bijvoorbeeld festiviteiten.

Iedere zondag en maandagmiddag HIGHLIGHTS TOUR
Iedere zondagmiddag wandelen met echte Liwwadder gidsen langs Princessehof, Waag, Grote Kerk en andere historische highlights in de binnenstad. Onderweg wordt ev. ook de Pier Pander Tempel bezocht.
Aanvang: 13:15 uur. Plaats: Plaats: HCL (op feestdagen: Paviljoen Liwwadders). Duur: 1,5 à 2 uur. Maximaal 20 deelnemers. Kosten: € 3,50 p.p. Opgave aanbevolen. Organisatie: HCL. N.B.: check de website voor bijzonderheden tijdens bijvoorbeeld festiviteiten.

Iedere laatste dinsdag van de maand POËZIE EN LITERATUUR TOUR
Wandeling met echte Liwwadder gids langs poëzietableaus en literaire sporen in binnenstad, incl. bezichtiging poetryboosters in Tresoar.
Start: 13.15 uur, Paviljoen Liwwadders (Noorderstadsgracht/Prinsentuin). Maximaal 20 deelnemers. Kosten 3,50 E. Opgave vooraf aanbevolen (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Iedere woensdag ELFSTEGENTOCHT
Wandeling met echte Liwwadder gids langs stegen en binnenterreinen in de binnenstad (in stadsdialect Liwwadders).
Start: 13.15 uur, HCL (Groeneweg 1). Maximaal 20 deelnemers. Kosten 3,50 E. Opgave vooraf aanbevolen (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 058-2332350).

Elke zaterdag van 1 december 2018 t/m 16 maart 2019 SASKIA TOUR
Wandeling met gids langs het geboortehuis van Saskia van Uylenburgh (1612-1642) -de eerste vrouw van Rembrandt- en andere sporen van de Gouden Eeuw. De tocht voert verder o.a. langs de muurschildering van Saskia op de gevel van Stadstoezicht (naast het HCL), de Westerkerk, het Stadhouderlijk Hof, vroeg zeventiende-eeuwse woonhuizen aan de Eewal, de Waag en de Bierkelders. Met vooraf in het HCL vertoning van de korte film ‘Het Leeuwarden van Sems uit 1603 in 3D’.
Activiteit ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw’ (van 24 november 2018  t/m 17 maart 2019 in het Fries Museum). De tour is ook mogelijk op aanvraag.
Start: 13.30 uur, Historisch Centrum Leeuwarden / HCL (Groeneweg 1). Einde: 15.00 uur, Fries Museum (Duur: ongeveer anderhalf uur). Opgave vooraf aanbevolen (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) Organisatie: HCL i.s.m. Fries Museum. Kosten: 3,50 E p.p.
NB op 29 december is er geen Saskia Tour! Een versie van de Saskia Tour is ook digitaal beschikbaar: https://historischcentrumleeuwarden.nl/toerisme/stadswandelingen-apps?id=1523%3Asporen-van-saskia-stadswandeling&catid=11
Er is eveneens fiets/autoroute door Leeuwarden, Franeker en Het Bildt: https://historischcentrumleeuwarden.nl/PDF-bestanden/Saskia_Rembrandt-4.pdf 

 

Bekijk hieronder het filmpje op de Friese cultuursite 'Finster op Fryslân' , waarin vaste stadsgids Henk Oly presentatrice Lidwien van de rubriek 'Ik bin benijd!'  kennis laat maken met de uitzonderlijke schoonheid van zijn stad:

De wandeling gaat op de Paas- en Pinksterzondag gewoon door!


Op maat gesneden en thematische wandelingen:

U kunt met een eigen groep onder leiding van een gids een stadswandeling op maat maken of een themawandeling boeken. Stadswandelingen zijn ook mogelijk in het Engels en andere talen. De wandelingen duren circa 1.5 uur. De wandelingen zijn ook geschikt voor kinderen en minder validen. Een stadswandeling kost 50 euro (bij contante betaling aan de gids). 

Voor informatie of boeking van een wandeling klikt u hier. U ontvangt binnen enkele dagen een reactie. Om te reserveren dient u het aanvraagformulier minimaal een week van te voren op te sturen. Annuleren kan tot twee dagen tevoren.


Stadswandelingen voor kinderen

Het HCL verzorgt ook kinderwandelingen; de zogenaamde Kidstour. Dit is een wandeling vol spannende verhalen. De start is in de schatkamer van het HCL en eindigt met de beklimming van de Oldehove. Maximaal 15 kinderen onder begeleiding van een of meer volwassenen. Duur: anderhalf uur. Kosten: 50 euro per groep (te betalen aan de gids). Ook erg geschikt als kinderfeestje

Stadswandelingen voor kinderen

Zelfstandig wandelen

Wilt u zelfstandig wandelen? Dat kan ook. Het HCL heeft maar liefst 20 thematische stadswandelboekjes samengesteld. De boekjes zijn te koop bij het HCL. Ook via de VVV-Leeuwarden kunt u zowel onder leiding van een gids of geheel zelfstandig een stadwandeling maken, waaronder b.v. de Leeuwarder Crimetour. Voor een overzicht van de titels zie hieronder. Ook kunt u op uw smartphone of tablet een door het HCL ontwikkelde app binnenhalen. Zie hieronder.

Apps:
In Leeuwarden zijn diverse routes voor smartphones/tablets beschikbaar.

izi.travel-logo-full-color

logo-to-gather


Wandelboekjes:

Het HCL heeft 26 stadswandelboekjes samengesteld (tekst, illustraties en plattegrond). De stadgidsen zijn o.a. verkrijgbaar bij het HCL. Kosten: 5,00 - 7,50 euro.

 • Een stadswandeling langs highlights in de monumentale binnenstad
 • City walk. Leeuwarden. Highlights of Leeuwarden. English edition
 • Stadtspaziergang. Leeuwarden. Eine Stadtfürung entlang Höhepunkte der monumentalen Innenstadt
 • Sporen van de Nassaus
 • Sporen van joods leven
 • Sporen van vermaarde vrouwen
 • Sporen van nieuwe Leeuwarders
 • Sporen van de Gouden Eeuw
 • Sporen van de vroege geschiedenis
 • Sporen van schrijvers en dichters
 • Poëzieroute
 • Beeldende kunst in de openbare ruimte
 • Een wandeling over de stadsbegraafplaats en door het Rengerspark
 • De Museumhaven en sporen van historisch vaarwater
 • Sporen van banken en verzekeringsmaatschappijen
 • Voetstappen in de Vosseparkwijk
 • Voetstappen in de Muziek-, Transvaal-, en Vogelwijk
 • Voetstappen door Oud-Oost
 • Sporen van de Zilveren Eeuw
 • Sporen van een industrieel verleden
 • Promenade en ville Leeuwarden. Les points forts de Leeuwarden
 • Sporen van Alma Tadema in Dronrijp en Leeuwarden
 • Traces of Alma Tadema in Dronrijp en Leeuwarden
 • Sporen van religieus leven: Langs plaatsen van stilte en bezinning
 • Sporen van Mata Hari
 • Sporen van oorlog en verzet

Zie ook: Digitale routebeschrijvingen stadswandelingen en fietstochten


Andere aanbieders

Terug