Activiteiten

Zie voor culturele lezingen en cursussen in Leeuwarden ook: www.hovoseniorenacademie.nl

  • De toegang tot de activiteiten is gratis, tenzij anders aangegeven.
  • Het aantal deelnemers en onze ruimte is beperkt. Om de veiligheid te waarborgen kan het zijn dat deelnemen niet lukt.
  • Bij zondagmiddag lezingen sluiten de deuren op de aangegeven aanvangstijd. Toegang is daarna niet meer mogelijk.
  • Opgave is alleen nodig als dat wordt aangegeven.

ACTIVITEITEN 2019 

   
Elke maandag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag HIGHLIGHTS TOUR
Wandelen met echte Liwwadder gidsen langs historische highlights in de binnenstad. Onderweg kunnen o.a. de Oldehove en de Pier Pander Tempel worden bezocht. De tour is ook mogelijk op aanvraag. Download hier de folder!
In verband met Koningsdag (27 april) en Bevrijdingsdag (5 mei) is het HCL gesloten en vinden er geen open stadswandelingen plaats!
Start: 13.15 uur, HCL. Einde: 14.45 uur, bij de VVV. Kosten € 3,50 p.p. Opgave vooraf aanbevolen (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 058-2332350). Organisatie: HCL i.s.m. VVV. N.B.: check de website voor bijzonderheden tijdens bijvoorbeeld festiviteiten.

Iedere vrijdag vanaf april STADHUIS TOUR

Rondleiding 18e eeuws stadhuis en aansluitend wandeling met echte Liwwadder gids naar HCL.
Start: 14.00 uur, Stadhuis (Hofplein 38). Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf verplicht (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 058-2332350). Organisatie: HCL. N.B.: check de website voor bijzonderheden tijdens bijvoorbeeld festiviteiten.
In verband met Goede Vrijdag gaat deze wandeling op 19 april niet door!

Iedere zaterdag (van 6 april t/m 7 september) ELFSTEGENTOCHT
Wandelen met echte Liwwadder gids langs stegen en binnenterreinen in de binnenstad. De tour is ook mogelijk op aanvraag. Activiteit mede ter gelegenheid van de fototentoonstelling in het HCL over stegen.
In verband met Koningsdag is het HCL op 27 april gesloten en vindt er dan geen Elfstegentocht plaats!
Start: 13.30 uur, HCL (Groeneweg 1). Einde: 15.00 uur, bij de VVV. Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf aanbevolen (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 058-2332350). Organisatie: HCL i.s.m. VVV. Nb check www.historischcentrumleeuwarden.nl voor bijzonderheden.

Zaterdag 20 april SPIRITUELE WANDELING
Wandelen met een gids langs kerken en andere sporen van religie in de Leeuwarder binnenstad. De tour is ook mogelijk op aanvraag.
Start: 13.30 uur, HCL. Einde: 15.00 uur, bij de VVV. Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf aanbevolen (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 058-2332350). Organisatie: HCL e.a.

Zondag 28 april OPEN JOODSE HUIZEN EN HUIZEN VAN VERZET
Het programma van Open Joodse Huizen is dit keer verbreed met huizen en andere objecten die een rol hebben gespeeld in het verzet tijdens WO2. Ruim 15 huizen e.a. gebouwen zijn deze zondagmiddag open voor publiek. Er worden dan ook (gratis) muziekvoorstellingen, filmvertoningen, lezingen, rondleidingen en stadswandelingen aangeboden. Bekijk of download hier de Flyer Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet - 2019.
Aanvang: 13.30 uur. Einde: 17.00 uur. Organisatie: Fries Verzetsmuseum, Joodse gemeente, HCL, Aed Levwerd, Tresoar, Fries Film Archief en Tûmba.

Zaterdag 4 mei ARCHEOLOGISCHE FIETSTOCHT
Met gidsen langs oude dijken, terpen, slenken, states en stinzen aan de noordkant van Leeuwarden en rond Jelsum, Koarnjum en Stiens. Activiteit ter gelegenheid van de Nationale Romeinenweek.
Aanvang: 13.30 uur. Plaats: HCL. Duur: ca. 3,5 uur. Maximaal 25 deelnemers. Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf aanbevolen. Organisatie: HCL en werkgroep archeologie van Aed Levwerd.

Zaterdag 11 mei OPENING WATERSPORTSEIZOEN
De officiële opening van het watersportseizoen in Leeuwarden met tal van activiteiten op verschillende plekken in de stad, zoals gratis praamvaren.
In of vanuit het HCL een waterwandeling met een gids (13.30 en 14.30 uur), vertoning van oude filmfragmenten m.b.t. watersport in Leeuwarden (doorlopend) en het boekje ‘Un singeltsje om’ voor de speciale aanbieding van € 1,50. Organisatie: gemeente Leeuwarden e.a.

Vrijdag 17 mei VAN SPOORDOK NAAR STADSPARK: EEN GROEN IDEE VOOR DE WESTELIJKE STADSENTREE
De Leeuwarder architectuurwerkgroep Attiek organiseert op 17 mei een avond rond het Spoordokgebied, een relatief verwaarloosd en troosteloos stukje stad, ruwweg begrensd door de Snekertrekweg, het spoor en het Stephensonviaduct. Meer ...
Locatie: De Koperen Tuin, Leeuwarden, bovenzaal. Tijdstip: 19:45 inloop, 20:00 aanvang. Organisatie: Attiek

Zondag 19 mei EEN EEUW WETTERWILLE
Roeivereniging Wetterwille bestaat 100 jaar. De vereniging organiseert in mei festiviteiten en geeft ook een jubileumboek uit. Meindert Wiersma vertelt over een eeuw roeisport in Leeuwarden.
Plaats: HCL. Aanvang: 14.00 uur. Organisatie: Wetterwille i.s.m. HCL.

Zaterdag 1 juni HUZUM: MOAI TOCH?
Manifestatie n.a.v. de presentatie van het  boek 'Voetstappen in Huizum', met o.a. lezingen, muziek, rondleidingen in de kerk en wandelingen door de wijk.
Start: 14:00 uur, Dorpskerk Huizum. Toegang gratis. Organisatie: Dorpskerk Huizum i.s.m. HCL e.a. Zie voor wijkwandelingen ook www.dorpskerkhuizum.nl

Vanaf juni elke eerste zondag van de maand RONDLEIDING SCHATKAMER
In het ondergrondse showdepot van het HCL zijn opmerkelijke voorwerpen en documenten tentoongesteld. De rondleiding sluit af in de expositieruimte.
Aanvang: 15.00 uur. Duur: ongeveer drie kwartier. Kosten: gratis. Maximaal 15 deelnemers. Opgave vooraf aanbevolen. Organisatie: HCL.

ZATERDAG 15 JUNI POËZIE-AVOND IN DE OLDEHOVE
De jaarlijkse poëzieavond in de Oldehove met dichters uit Leeuwarden en ook van verder weg is dit jaar op 15 juni, Sint Vitusdag. Aan het begin van de avond dragen leerlingen van OBS De Oldenije een eigengemaakt gedicht voor. Ook is er muziek.
Plaats: 1e verdieping Oldehove. Aanvang: 20.30 uur. Entree: €5,- (incl. een drankje). Organisatie: Melvin van Eldik i.s.m. HCL.

Vrijdag 21 juni en 12 juli  FRIESE ADEL TOUR
Wandelen met gids Bearn Bilker langs adellijke woningen in de binnenstad. Première! De tour is ook mogelijk op aanvraag.
Start: 14.00 uur, HCL. Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf wenselijk. Organisatie: HCL en Stichting staten en stinzen.

Zaterdag 22 juni VROUWENWANDELING
Wandelen met gids Bearn Bilker langs sporen van ‘sterke’ Leeuwarder vrouwen. De tour is ook mogelijk op aanvraag.
Start: 14.00 uur, HCL. Einde: 15.30 uur, bij de VVV. Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf wenselijk. Organisatie: HCL i.s.m. VVV.

Vrijdag 28 juni, zaterdag 29 juni, 5, 13 en 27 juli ORANJE NASSAU-WANDELING
Wandelen met gids Bearn Bilker langs monumenten en andere plekken in Leeuwarden die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de Friese Nassaus en de Oranjes. De tour is ook mogelijk op aanvraag (en in meerdere talen).
Start: 14.00 uur, HCL. Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf wenselijk. Organisatie: Stichting Nassau en Friesland, HCL e.a.

Zaterdag 6 juli MARIA LOUISE-WANDELING
Wandelen met gids Bearn Bilker langs monumenten en andere plekken in de stad die herinneren aan de Friese Nassaus en Maria Louise van Hessen Kassel in het bijzonder. De tour is ook mogelijk op aanvraag (en in meerdere talen).
Start: 14.00 uur, HCL. Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf wenselijk. Organisatie: Stichting Nassau en Friesland, HCL e.a.

Zaterdag 20 juli ANNA VAN HANNOVER-WANDELING
Wandelen met gids Bearn Bilker langs monumenten en andere plekken in de stad die herinneren aan de Friese Nassaus en Anna van Hannover in het bijzonder. De tour is ook mogelijk op aanvraag (en in meerdere talen).
Start: 14.00 uur, HCL. Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf wenselijk. Organisatie: Stichting Nassau en Friesland, HCL e.a.

Zondag 8 september FIETSTOCHT LANGS SPOREN VAN OORLOG EN VERZET
Met gidsen langs sporen van oorlog en verzet in Leeuwarder wijken.
Aanvang: 13.30 uur. Plaats: HCL. Duur: ca. 3 uur. Maximaal 25 deelnemers. Kosten: € 3,50 p.p. Organisatie: HCL i.s.m. Verzetsmuseum en Stichting Missing Airmen.

Woensdag 11 september VOORBEREIDINGSAVOND OPEN MONUMENTENDAG
Plaats, tijd en onderwerp nog niet bekend.

Zaterdag 14 september OPEN MONUMENTENDAG
De Leeuwarder Open Monumentendag zal zijn gewijd aan de Leeuwarder Greidhoeke met de dorpen Mantgum, Weidum, Jorwwerd  e.o.
Aanvang: 10.00 uur. Einde: 17.00 uur. Organisatie: HCL, Monumentenzorg en Aed Levwerd.

Zondag 15 september OPEN MONUMENTENDAG
Ter gelegenheid van het Open Monumentenweekend zijn er ook op zondag enkele activiteiten. Zo is het Eysingahuis in Leeuwarden op zowel 14 als 15 september gratis open voor publiek.

Zondag 22 september JOFEL CULTUURDAG
Beleef Joodse cultuur in een informele en gezellige sfeer met lezingen, muziek en films in Tresoar. Het HCL verzorgt stadswandelingen (met een gids) langs sporen van Joods leven in de Leeuwarder binnenstad. Meer informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zondag 29 september EEN EEUW BLIKFABRIEK
Pieter van der Ende, historicus en bestuurslid van Aed Levwerd, vertelt over de lange geschiedenis van een opmerkelijk Leeuwarder bedrijf.
Plaats: HCL. Aanvang: 14:00 uur. Organisatie: Werkgroep Industrieel Erfgoed Leeuwarden (Wiel) van Aed Levwerd i.s.m. HCL.

Maandag 7 oktober LEZING IN MAAND VAN DE GESCHIEDENIS DOOR HENK POPMA EN TJITTE KAMMINGA
De Documentatiestichting Leeuwarderadeel organiseert in samenwerking met Historisch Centrum Leeuwarden en dbieb, dit jaar tijdens de maand van de geschiedenis, weer haar jaarlijkse lezing. Deze lezing zal verzorgd worden door Henk Popma en Tjtte Kamminga, de schrijvers, van het boekwerk ‘Martenastate, proeftuin van het paradijs?'
De MARTENA”S worden vaak vereenzelvigd met Franeker, vanwege het daar staande bekende Martenahuis, maar een belangrijk deel van de historie van dit roemrijke geslacht is ook te vinden binnen het grondgebied van de eerdere gemeente Leeuwarderadeel en binnen de stad Leeuwarden. De schrijvers zullen met name de Martena’s van deze kant gaan belichten.  De  maand van de geschiedenis staat dit jaar in het teken van hij/zij.  De nadruk van de lezing zal dan ook worden gelegd op de relatie van jonkheer Duco Martena van Burmania Vegelin van Claerbergen met zijn moeder en het ontbreken van ander vrouwvolk om hem heen.
Deze lezing wordt gehouden in de SKALM te Stiens op 7 oktober 2019, om 20.00 uur, de toegang is zoals gewoonlijk GRATIS. (koffie/ thee is voor eigen rekening).

Zaterdag 12 oktober SIEPERDA SYMPOSIUM
Het thema van dit symposium is Redbad en de actualiteit van het historische Frisia. In het jaar 719 stierf Redbad, de bekendste Friese koning aller tijden. De bekendheid van Redbad strekt zich uit tot ver over de grenzen van de huidige provincie Fryslân. Westfriesland eert de Middeleeuwse koning met het kasteel Radboud te Medemblik. In Ostfriesland houden zogenaamde Redbadswegen en Redbadsbergen de herinnering aan de koning levend. Redbad heeft daarmee een grote impact op het collectieve bewustzijn van diverse regio’s in het noordwesten van Europa. In het licht van zijn populariteit is opnieuw de vraag gerechtvaardigd, waaraan Redbad zijn plaats in de geschiedenis en het erfgoed van de voormalige Frieslanden te danken heeft. Tegelijkertijd inspireert Redbad om te kijken naar de actualiteit van het historische Frisia. Redbad staat in een traditie van personen, mythes en symbolen waarmee een collectieve, Friese identiteit van regio’s aan de Noordzeekust is opgebouwd. Welke rol speelt Redbad hierin, en welke personen hebben na Redbad uitdrukking gegeven aan een interregionale verbondenheid? Naast een plenair gedeelte zal het symposium zoals het zich nu laat aanzien plaatsvinden in drie parallelsessies (waarvan tenminste één in het HCL).
Organisatie: Fryske Akademy i.s.m. anderen. Meer informatie bij Han Nijdam (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ).

Zaterdag 19 oktober BIJEENKOMST NEDERLANDS GENEALOGISCHE VERENIGING (NGV)
Nadere informatie volgt!
Plaats: HCL. Aanvang: 13.30 uur. Organisatie: NGV

Zondag 20 oktober LEEUWARDEN, EEN BEELD VAN EEN STAD
Jan van der Hoek en Jochum Admiraal vertellen over de films die ze maakten voor het Bureau Voorlichting van de Gemeente Leeuwarden. Met vertoning van veel fragmenten uit de periode 1963-1985.
Plaats: HCL. Aanvang: 14.00 uur. Duur: ongeveer anderhalf uur. Organisatie: Fries Film Archief en HCL.

Zaterdag 16 november BIJEENKOMST NEDERLANDS GENEALOGISCHE VERENIGING (NGV)
Nadere informatie volgt!
Plaats: HCL. Aanvang: 13.30 uur. Organisatie: NGV

Zaterdag 14 december BIJEENKOMST NEDERLANDS GENEALOGISCHE VERENIGING (NGV)
Nadere informatie volgt!
Plaats: HCL. Aanvang: 13.30 uur. Organisatie: NGV

NB: De toegang tot de activiteiten is in de regel gratis tenzij anders aangegeven. Vol is vol. Bij zondagmiddag lezingen sluiten de deuren op de aangegeven aanvangstijd. Voor meer informatie kunt u bellen met Klaas Zandberg (HCL), tel. 058-2332350.  Opgave is alleen nodig als dat wordt aangegeven.

Terug

 

 

 

Elke zaterdag van 1 december 2018 t/m 16 maart 2019 SASKIA TOUR                                 

 

Wandeling met gids langs het geboortehuis van Saskia van Uylenburgh (1612-1642) -de eerste vrouw van Rembrandt- en andere sporen van de Gouden Eeuw. De tocht voert verder o.a. langs de muurschildering van Saskia op de gevel van Stadstoezicht (naast het HCL), de Westerkerk, het Stadhouderlijk Hof, vroeg zeventiende-eeuwse woonhuizen aan de Eewal, de Waag en de Bierkelders. Met vooraf in het HCL vertoning van de korte film ‘Het Leeuwarden van Sems uit 1603 in 3D’. 

 

Activiteit ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw’ (van 24 november 2018  t/m 17 maart 2019 in het Fries Museum). De tour is ook mogelijk op aanvraag.

Start: 13.30 uur, Historisch Centrum Leeuwarden / HCL (Groeneweg 1). Einde: 15.00 uur, Fries Museum (Duur: ongeveer anderhalf uur). Opgave vooraf aanbevolen (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) Organisatie: HCL i.s.m. Fries Museum. Kosten: 3,50 E p.p.

NB op 29 december is er geen Saskia Tour!

 

Een versie van de Saskia Tour is ook digitaal beschikbaar: https://historischcentrumleeuwarden.nl/toerisme/stadswandelingen-apps?id=1523%3Asporen-van-saskia-stadswandeling&catid=11

Er is eveneens fiets/autoroute door Leeuwarden, Franeker en Het Bildt: https://historischcentrumleeuwarden.nl/PDF-bestanden/Saskia_Rembrandt-nieuw.pdf

Wandeling Highlights-tour

Iedere Maandag-, woensdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag wandelen met echte Liwwadder gidsen langs Princessehof, Waag, Grote Kerk en andere historische highlights in de binnenstad. Onderweg wordt de Pier Pander Tempel bezocht. Download hier de folder!

Stadsgids Henk Oly wijst deelnemers aan een stadswandeling op bijzonderheden in het Leeuwarder stadsbeeld. Foto: Ruben van Vliet, 2015.
Stadsgids Henk Oly wijst deelnemers aan een stadswandeling op bijzonderheden in het Leeuwarder stadsbeeld. Foto: Ruben van Vliet, 2015.

Aanvang: 13:15 uur. Plaats: HCL. Duur: 1,5 à 2 uur. Maximaal 20 deelnemers. Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf verdient aanbeveling. Organisatie: HCL.| N.B.: check de website voor bijzonderheden tijdens bijvoorbeeld festiviteiten.

PS IN VERBAND MET HET PAASWEEKEND START DE HIGHLIGHTSTOUR OP GOEDE VRIJDAG 19 APRIL, EERSTE PAASDAG 21 APRIL EN TWEEDE PAASDAG 22 APRIL BIJ DE VVV AAN DE SOPHIALAAN!

Terug

Archeologische fietstocht 2019

Met Evert Kramer en Tom Sandijck langs oude dijken, terpen, slenken, states en stinzen aan de noordkant van Leeuwarden en rond Jelsum, Koarnjum en Stiens. Activiteit ter gelegenheid van de Nationale Romeinenweek.

635-archeologische-fietstocht-2019

Aanvang: 13.30 uur. Plaats: Historisch Centrum Leeuwarden/HCL (Groeneweg 1). Duur: ca. 3,5 uur. Maximaal 25 deelnemers. Kosten: € 3,50 p.p.
Opgave vooraf wenselijk (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ). Organisatie: HCL en werkgroep archeologie van Aed Levwerd.

Terug

Elfstegentocht

Wandelen met echte Liwwadder gids langs stegen en binnenterreinen in de binnenstad. De tour is ook mogelijk op aanvraag.

Grafitti in de Wolvesteeg. Foto: Dineke Kaal
Grafitti in de Wolvesteeg. Foto: Dineke Kaal

Activiteit mede ter gelegenheid van de fototentoonstelling 'Midnight Alleys Roam'  in het HCL met foto's van straatfotografe Dineke Kaal over stegen.

In verband met Koningsdag is het HCL op 27 april gesloten en vindt er dan geen Elfstegentocht plaats!


Start: 13.30 uur, HCL (Groeneweg 1). Einde: 15.00 uur, bij de VVV. Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf aanbevolen (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 058-2332350). Organisatie: HCL i.s.m. VVV. Nb check www.historischcentrumleeuwarden.nl voor bijzonderheden.

Terug

Open joodse huizen en huizen van verzet

Het programma van Open Joodse Huizen is dit keer verbreed met huizen en andere objecten die een rol hebben gespeeld in het verzet tijdens WO2. Ruim 15 huizen e.a. gebouwen zijn deze zondagmiddag open voor publiek.

Leraren en leerlingen van het Joods Lyceum Leeuwarden, 1941-1942.
Leraren en leerlingen van het Joods Lyceum Leeuwarden, 1941-1942. 

Er worden dan ook (gratis) muziekvoorstellingen, filmvertoningen, lezingen, rondleidingen en stadswandelingen aangeboden.

Muzikaal optreden door Melvin van Eldik in het hart van de Joodse buurt Bij de Put tijdens de vorige editie van 'Open Joodse Huizen' op 1 mei 2016. Foto: Harrie Muis
Muzikaal optreden door Melvin van Eldik in het hart van de Joodse buurt Bij de Put tijdens de vorige editie van 'Open Joodse Huizen' op 1 mei 2016. Foto: Harrie Muis

Bekijk of download hier de Flyer Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet - 2019.

Aanvang: 13.30 uur. Einde: 17.00 uur. Organisatie: Fries Verzetsmuseum, Joodse gemeente, HCL, Aed Levwerd, Tresoar, Fries Film Archief en Tûmba.

Terug