Activiteiten

Zie voor culturele lezingen en cursussen in Leeuwarden ook: www.hovoseniorenacademie.nl

  • De toegang tot de activiteiten is gratis, tenzij anders aangegeven.
  • Het aantal deelnemers en onze ruimte is beperkt. Om de veiligheid te waarborgen kan het zijn dat deelnemen niet lukt.
  • Bij zondagmiddag lezingen sluiten de deuren op de aangegeven aanvangstijd. Toegang is daarna niet meer mogelijk.
  • Opgave is alleen nodig als dat wordt aangegeven.

ACTIVITEITEN 2019 

   
Elke maandag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag HIGHLIGHTS TOUR
Wandelen met echte Liwwadder gidsen langs historische highlights in de binnenstad. Onderweg kunnen o.a. de Oldehove en de Pier Pander Tempel worden bezocht. De tour is ook mogelijk op aanvraag. Download hier de folder!
Start: 13.15 uur, HCL. Einde: 14.45 uur, bij de VVV. Kosten € 3,50 p.p. Opgave vooraf aanbevolen (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 058-2332350). Organisatie: HCL i.s.m. VVV. N.B.: check de website voor bijzonderheden tijdens bijvoorbeeld festiviteiten.


Elke vrijdag vanaf april STADHUIS TOUR
Rondleiding 18e eeuws stadhuis en eventueel aansluitend wandeling met echte Liwwadder gids naar HCL.
Start: 14.00 uur, Stadhuis (Hofplein 38). Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf wenselijk (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 058-2332350). Organisatie: HCL. N.B.: check de website voor bijzonderheden tijdens bijvoorbeeld festiviteiten.


Elke zaterdag (t/m 6 september) ELFSTEGENTOCHT
Wandelen met echte Liwwadder gids langs stegen en binnenterreinen in de binnenstad. De tour is ook mogelijk op aanvraag. Activiteit mede ter gelegenheid van de fototentoonstelling in het HCL over stegen.
Start: 13.30 uur, HCL (Groeneweg 1). Einde: 15.00 uur, bij de VVV. Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf aanbevolen (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 058-2332350). Organisatie: HCL i.s.m. VVV. Nb check www.historischcentrumleeuwarden.nl voor bijzonderheden.

Vanaf juni elke eerste zondag van de maand RONDLEIDING SCHATKAMER
In het ondergrondse showdepot van het HCL zijn opmerkelijke voorwerpen en documenten tentoongesteld. De rondleiding sluit af in de expositieruimte.
Aanvang: 15.00 uur. Duur: ongeveer drie kwartier. Kosten: gratis. Maximaal 15 deelnemers. Opgave vooraf aanbevolen. Organisatie: HCL.

ZATERDAG 15 JUNI POËZIE-AVOND IN DE OLDEHOVE
Op 15 juni 2019 - Sint Vitusdag - is er weer een speciale poëzieavond in de Oldehove, de bekende scheve toren van Leeuwarden. Een avond met dichters uit Leeuwarden en ook van verder weg, verhalenvertellers en muziek. Aan het begin van de avond dragen drie leerlingen van OBS De Oldenije een zelfgeschreven gedicht voor. Juryvoorzitter Edwin de Groot zal als voorgaande jaren commentaar leveren op de gedichten van de kinderen. Edwin (1963) dicht in het Fries en het Nederlands. In 2016 is op de valreep zijn vierde Friestalige bundel bij de Afûk verschenen en zal de Nederlandstalige uitgeverij In de Knipscheer uitkomen. Hij is redacteur van het Friestalige literaire tijdschrift Ensafh en is op dit moment gemeentedichter van de gemeente Heerenveen. Masha van Kammen (21) is geboren in Leeuwarden en volgt hier de opleiding tot ontwerpend meubelmaker. In haar vrije tijd schrijft ze korte gedichten over liefde en simpele geluksmomentjes. Gedichten schrijven hoort bij het leven net zoals ademen, zegt Haiku Hindirk. Het helpt hem begrijpen en dingen in perspectief te plaatsen. Zijn gedichten zijn vaak met opzet multi-interpretabel. Wat iemand anders er in leest vindt hij vaak het interessantst. Gabrielle Terpstra is 29 jaar, opgegroeid in Franeker, groot geworden in Leeuwarden. Ze schrijft op een oprechte en eerlijke manier over hoe zij de wereld ziet en zet gebeurtenissen om naar eigenzinnige verhalen en gedichten. Ook vindt ze het leuk om vertalingen van songteksten te maken in het Fries en het Nederlands. Rockabilly zanger Ivo Poelsma (1965) - country van het oeroude soort en folk liggen hem ook goed - is een veellezer, met een grote liefde voor poëzie. Dat zie je wel vaker ziet bij zangers, liefde voor gedichten. Zij moeten zich tenslotte kunnen inleven in de teksten die ze zingen. Ze moeten deze teksten niet alleen kunnen dromen, ze moeten zich niet alleen de inhoud hebben eigen gemaakt, maar de klank en het ritme van woorden zijn voor zangers net zo’n belangrijk expressiemiddel als voor dichters. Het artistieke duo Victoria Rojas Milesi, danseres, poëet en beeldend kunstenaar uit Chili en toondichter Foleor van Steenbergen zullen naast hun individuele optredens met poëzie, gezamenlijk een performance verzorgen. Foleor zal op zijn harmonica Edith Piaf vertolken en op die muziek zal Victoria gaan dansen en de muziek uitbeelden tijdens hun samenspel. Arjan Hut (1976) is de komende twee jaar 'Wâlddichter', gemeentedichter van Achtkarspelen. Hij deed eerder ervaring op als dichter in dienst toen hij in 2005/2006 stadsdichter van Leeuwarden was. Hut bracht tot nu toe vier Friestalige bundels uit, de meest recente is Aurora Bossa Nova.

flyer-poezie-in-de-oldehove-2019 400x

Organisatie: Historisch Centrum Leeuwarden in samenwerking met Melvin van Eldik. Locatie: de Oldehove. Entree: € 5 inclusief een drankje. Aanvang: 20.30 uur. Deur los: 20.00 uur.

Vrijdag 21 juni en 12 juli  FRIESE ADEL TOUR
Wandelen met gids Bearn Bilker langs adellijke woningen in de binnenstad. Première! De tour is ook mogelijk op aanvraag.
Start: 14.00 uur, HCL. Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf wenselijk. Organisatie: HCL en Stichting staten en stinzen.

Zaterdag 22 juni VROUWENWANDELING
Wandelen met gids Bearn Bilker langs sporen van ‘sterke’ Leeuwarder vrouwen. De tour is ook mogelijk op aanvraag.
Start: 14.00 uur, HCL. Einde: 15.30 uur, bij de VVV. Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf wenselijk. Organisatie: HCL i.s.m. VVV.

Vrijdag 28 juni, zaterdag 29 juni, 5, 13 en 27 juli ORANJE NASSAU-WANDELING
Wandelen met gids Bearn Bilker langs monumenten en andere plekken in Leeuwarden die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de Friese Nassaus en de Oranjes. De tour is ook mogelijk op aanvraag (en in meerdere talen).
Start: 14.00 uur, HCL. Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf wenselijk. Organisatie: Stichting Nassau en Friesland, HCL e.a.

Zaterdag 6 juli MARIA LOUISE-WANDELING
Wandelen met gids Bearn Bilker langs monumenten en andere plekken in de stad die herinneren aan de Friese Nassaus en Maria Louise van Hessen Kassel in het bijzonder. De tour is ook mogelijk op aanvraag (en in meerdere talen).
Start: 14.00 uur, HCL. Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf wenselijk. Organisatie: Stichting Nassau en Friesland, HCL e.a.

Zaterdag 20 juli ANNA VAN HANNOVER-WANDELING
Wandelen met gids Bearn Bilker langs monumenten en andere plekken in de stad die herinneren aan de Friese Nassaus en Anna van Hannover in het bijzonder. De tour is ook mogelijk op aanvraag (en in meerdere talen).
Start: 14.00 uur, HCL. Kosten: € 3,50 p.p. Opgave vooraf wenselijk. Organisatie: Stichting Nassau en Friesland, HCL e.a.

Zondag 8 september FIETSTOCHT LANGS SPOREN VAN OORLOG EN VERZET
Met gidsen langs sporen van oorlog en verzet in Leeuwarder wijken.
Aanvang: 13.30 uur. Plaats: HCL. Duur: ca. 3 uur. Maximaal 25 deelnemers. Kosten: € 3,50 p.p. Organisatie: HCL i.s.m. Verzetsmuseum en Stichting Missing Airmen.

Woensdag 11 september VOORBEREIDINGSAVOND OPEN MONUMENTENDAG
Plaats, tijd en onderwerp nog niet bekend.

Zaterdag 14 september OPEN MONUMENTENDAG
De Leeuwarder Open Monumentendag zal zijn gewijd aan de Leeuwarder Greidhoeke met de dorpen Mantgum, Weidum, Jorwwerd  e.o.
Aanvang: 10.00 uur. Einde: 17.00 uur. Organisatie: HCL, Monumentenzorg en Aed Levwerd.

Zondag 15 september OPEN MONUMENTENDAG
Ter gelegenheid van het Open Monumentenweekend zijn er ook op zondag enkele activiteiten. Zo is het Eysingahuis in Leeuwarden op zowel 14 als 15 september gratis open voor publiek.

Zondag 22 september JOFEL CULTUURDAG
Beleef Joodse cultuur in een informele en gezellige sfeer met lezingen, muziek en films in Tresoar. Het HCL verzorgt stadswandelingen (met een gids) langs sporen van Joods leven in de Leeuwarder binnenstad. Meer informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zondag 29 september EEN EEUW BLIKFABRIEK
Pieter van der Ende, historicus en bestuurslid van Aed Levwerd, vertelt over de lange geschiedenis van een opmerkelijk Leeuwarder bedrijf.
Plaats: HCL. Aanvang: 14:00 uur. Organisatie: Werkgroep Industrieel Erfgoed Leeuwarden (Wiel) van Aed Levwerd i.s.m. HCL.

Maandag 7 oktober LEZING IN MAAND VAN DE GESCHIEDENIS DOOR HENK POPMA EN TJITTE KAMMINGA
De Documentatiestichting Leeuwarderadeel organiseert in samenwerking met Historisch Centrum Leeuwarden en dbieb, dit jaar tijdens de maand van de geschiedenis, weer haar jaarlijkse lezing. Deze lezing zal verzorgd worden door Henk Popma en Tjtte Kamminga, de schrijvers, van het boekwerk ‘Martenastate, proeftuin van het paradijs?'
De MARTENA”S worden vaak vereenzelvigd met Franeker, vanwege het daar staande bekende Martenahuis, maar een belangrijk deel van de historie van dit roemrijke geslacht is ook te vinden binnen het grondgebied van de eerdere gemeente Leeuwarderadeel en binnen de stad Leeuwarden. De schrijvers zullen met name de Martena’s van deze kant gaan belichten.  De  maand van de geschiedenis staat dit jaar in het teken van hij/zij.  De nadruk van de lezing zal dan ook worden gelegd op de relatie van jonkheer Duco Martena van Burmania Vegelin van Claerbergen met zijn moeder en het ontbreken van ander vrouwvolk om hem heen.
Deze lezing wordt gehouden in de SKALM te Stiens op 7 oktober 2019, om 20.00 uur, de toegang is zoals gewoonlijk GRATIS. (koffie/ thee is voor eigen rekening).

Zaterdag 12 oktober SIEPERDA SYMPOSIUM
Het thema van dit symposium is Redbad en de actualiteit van het historische Frisia. In het jaar 719 stierf Redbad, de bekendste Friese koning aller tijden. De bekendheid van Redbad strekt zich uit tot ver over de grenzen van de huidige provincie Fryslân. Westfriesland eert de Middeleeuwse koning met het kasteel Radboud te Medemblik. In Ostfriesland houden zogenaamde Redbadswegen en Redbadsbergen de herinnering aan de koning levend. Redbad heeft daarmee een grote impact op het collectieve bewustzijn van diverse regio’s in het noordwesten van Europa. In het licht van zijn populariteit is opnieuw de vraag gerechtvaardigd, waaraan Redbad zijn plaats in de geschiedenis en het erfgoed van de voormalige Frieslanden te danken heeft. Tegelijkertijd inspireert Redbad om te kijken naar de actualiteit van het historische Frisia. Redbad staat in een traditie van personen, mythes en symbolen waarmee een collectieve, Friese identiteit van regio’s aan de Noordzeekust is opgebouwd. Welke rol speelt Redbad hierin, en welke personen hebben na Redbad uitdrukking gegeven aan een interregionale verbondenheid? Naast een plenair gedeelte zal het symposium zoals het zich nu laat aanzien plaatsvinden in drie parallelsessies (waarvan tenminste één in het HCL).
Organisatie: Fryske Akademy i.s.m. anderen. Meer informatie bij Han Nijdam (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ).

Zaterdag 19 oktober BIJEENKOMST NEDERLANDS GENEALOGISCHE VERENIGING (NGV)
Nadere informatie volgt!
Plaats: HCL. Aanvang: 13.30 uur. Organisatie: NGV

Zondag 20 oktober LEEUWARDEN, EEN BEELD VAN EEN STAD
Jan van der Hoek en Jochum Admiraal vertellen over de films die ze maakten voor het Bureau Voorlichting van de Gemeente Leeuwarden. Met vertoning van veel fragmenten uit de periode 1963-1985.
Plaats: HCL. Aanvang: 14.00 uur. Duur: ongeveer anderhalf uur. Organisatie: Fries Film Archief en HCL.

Woensdag 13 november NASSAULEZING 'DAAR U HET EENIGSTE OVERGEBLEVEN FAMILIELID VAN MIJN HUIS ZIJT..!'
De Nassaulezing - verzorgd door Bearn Bilker, kenner van Duitse vorstenhuizen en voorzitter van Stichting Nassau en Friesland - gaat dit keer over Marie, Vorstin van Wied, Prinses der Nederlanden. Zij leefde van 1841 tot 1910.  Ze was de kleindochter van Koning Willem I, dochter van Prins Frederik der Nederlanden en Prinses Louise van Pruisen. Daardoor was zij familie van veel bekende vorsten, zo was zij bijvoorbeeld de nicht van Tsaar Alexander II van Rusland, en Keizer Wilhelm I van Duitsland was haar oom. Ze stond op de kandidatenlijst van mogelijke huwelijkspartners van de Prins van Wales, de latere Edward VII. Ze werd zelfs genoemd als mogelijke Koningin der Nederlanden, maar dan als toekomstige bruid van kroonprins Willem (1840-1879).
Toch stond haar leven in de schaduw van al die bekende familieleden. Ze was bescheiden en huwde met een eenvoudige Duitse vorst, Wilhelm zu Wied. Er was best veel kritiek op dit huwelijk, het was ver beneden haar stand. Hoe heeft Prinses Marie geleefd, wat waren haar verdiensten? Heeft ze in Nederland een rol van betekenis gespeeld? Eén ding is zeker, iedereen die haar ontmoette was altijd onder de indruk van haar waardigheid. Aan het eind van haar leven was zij naast de jonge Koningin Wilhelmina de enige echt overgebleven Oranjeprinses. Marie leefde voor haar familie, voor haar gezin, voor haar drie zoons en twee dochters. De familie Wied was en is nog steeds een opmerkelijke vorstelijke familie met bijzonder creatieve familieleden, zoals Carmen Sylva, Marie’s schoonzuster. 
Bearn Bilker staat stil bij zowel het leven van Marie als bij de familie zu Wied. U bent welkom op woensdag 13  november 2019, 20 uur in Historisch Centrum Leeuwarden.
Plaats: HCL. Aanvang: 20.00 uur. Organisatie: Stichting Nassau en Friesland

Zaterdag 16 november BIJEENKOMST NEDERLANDS GENEALOGISCHE VERENIGING (NGV)
Nadere informatie volgt!
Plaats: HCL. Aanvang: 13.30 uur. Organisatie: NGV

Zaterdag 14 december BIJEENKOMST NEDERLANDS GENEALOGISCHE VERENIGING (NGV)
Nadere informatie volgt!
Plaats: HCL. Aanvang: 13.30 uur. Organisatie: NGV

NB: De toegang tot de activiteiten is in de regel gratis tenzij anders aangegeven. Vol is vol. Bij zondagmiddag lezingen sluiten de deuren op de aangegeven aanvangstijd. Voor meer informatie kunt u bellen met Klaas Zandberg (HCL), tel. 058-2332350.  Opgave is alleen nodig als dat wordt aangegeven.

Terug

 

 

 

Elke zaterdag van 1 december 2018 t/m 16 maart 2019 SASKIA TOUR                                 

 

Wandeling met gids langs het geboortehuis van Saskia van Uylenburgh (1612-1642) -de eerste vrouw van Rembrandt- en andere sporen van de Gouden Eeuw. De tocht voert verder o.a. langs de muurschildering van Saskia op de gevel van Stadstoezicht (naast het HCL), de Westerkerk, het Stadhouderlijk Hof, vroeg zeventiende-eeuwse woonhuizen aan de Eewal, de Waag en de Bierkelders. Met vooraf in het HCL vertoning van de korte film ‘Het Leeuwarden van Sems uit 1603 in 3D’. 

 

Activiteit ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw’ (van 24 november 2018  t/m 17 maart 2019 in het Fries Museum). De tour is ook mogelijk op aanvraag.

Start: 13.30 uur, Historisch Centrum Leeuwarden / HCL (Groeneweg 1). Einde: 15.00 uur, Fries Museum (Duur: ongeveer anderhalf uur). Opgave vooraf aanbevolen (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) Organisatie: HCL i.s.m. Fries Museum. Kosten: 3,50 E p.p.

NB op 29 december is er geen Saskia Tour!

 

Een versie van de Saskia Tour is ook digitaal beschikbaar: https://historischcentrumleeuwarden.nl/toerisme/stadswandelingen-apps?id=1523%3Asporen-van-saskia-stadswandeling&catid=11

Er is eveneens fiets/autoroute door Leeuwarden, Franeker en Het Bildt: https://historischcentrumleeuwarden.nl/PDF-bestanden/Saskia_Rembrandt-nieuw.pdf