Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Friesche Sierduiven Club (FSC) te Leeuwarden, 1935-2001 (2005)

1510 Friesche Sierduiven Club (FSC) te Leeuwarden, 1935-2001 (2005)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
I Inleiding
1510 Friesche Sierduiven Club (FSC) te Leeuwarden, 1935-2001 (2005)
I
Inleiding
Voordat de Friesche Sierduiven Club (FSC) in 1935 werd opgericht, werden er in Friesland geen specifieke tentoonstellingen voor sierduiven georganiseerd. Duiven konden worden ingezonden bij tentoonstellingen van de Groninger Sierduiven Club. Vanwege de afstand zonden alleen de meest actieve Friese liefhebbers hun duiven daar in. Een aantal Friese fokkers nam toen het initiatief voor het oprichten van een zelfstandige sierduivenclub om ook andere liefhebbers bij het tentoonstellingswezen te betrekken. Het bestuur werd als volgt samengesteld: K. Hettema werd voorzitter, S. Brandsma secretaris, C. Jaarsma penningmeester en C. Walda commissaris.

Het doel van de vereniging was: de sierduivenhouderij in de ruimste zin van het woord bevorderen door onder andere het jaarlijks organiseren van een sierduivententoonstelling, het aantrekken van gediplomeerde keurmeesters, het organiseren van excursies en het adviseren bij het verzorgen van duiven en bouwen van hokken.

De eerste tentoonstelling van de vereniging vond plaats in 1935. Deze tentoonstelling werd in samenwerking met kanarievereniging Onderling Genoegen georganiseerd in de foyer van De Harmonie. De tentoonstellingen werden tot en met 1955 georganiseerd in De Harmonie, daarna eenmalig in hotel "De Nederlanden" in de Zuiderstraat. De daarop volgende jaren werd er een onderkomen gevonden in het Beurgebouw aan het Beursplein, tot het gemeentebestuur in 1966 een forse huurverhoging oplegde. Enkele andere tentoonstellingslocaties waren: de showroom van autogarage Nefkens aan de Tesselschadestraat, de Frieslandhal aan de Heliconweg en de Scantrihal op het industrieterrein de Hemrik.

Het archief van de Friesche Sierduiven Club werd in 2002, door bestuurslid G. de Vries, aan het Historisch Centrum Leeuwarden geschonken. In 2005 zijn er nog aantekeningen toegevoegd aan het archief. Twee films zijn opgenomen in de Collectie Bewegend Beeld. Enkele nota’s en kwitanties zijn ondergebracht in de Collectie Drukwerk.

Kenmerken

Datering:
1935-2001 (2005)
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
4 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1510 Friesche Sierduiven Club (FSC) te Leeuwarden, 1935-2001 (2005)
VERKORT:
NL-LwnHCL 1510
Categorie: