Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Stichting De Groene Ster te Leeuwarden, 1976-1984

1532 Stichting De Groene Ster te Leeuwarden, 1976-1984

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Op 13 april 1976 werd de Stichting De Groene Ster opgericht, die als doel had het bouwen en exploiteren van vakantieverblijven voor gehandicapten in dat recreatiegebied. Behalve een bestuur, met oud-wethouder J. Tiekstra als voorzitter, was er een Raad van Bijstand die de bestuursleden benoemde en ook een toezichthoudende en adviserende taak had. Nadat men de nodige fondsen verworven had kon in augustus 1978 begonnen worden met de bouw van een rijtje van tien bungalows (vijf keer twee-onder-één-kap) tussen het zwembad (thans Aqua Zoo) en de camping. In juli 1979 konden de eerste gasten worden verwelkomd; de officiële opening was op 17 augustus 1979.
De exploitatie heeft men vanaf het begin niet rond kunnen krijgen, wegens geringe bezetting. Alle jaren hebben de gemeenten Leeuwarden en Tietjerksteradeel (het recreatiegebied hoorde tot 1-1-1984 bij de laatste gemeente), die zich voor 75% resp. 25% garant hadden gesteld bij de aangegane leningen (zie inv.nr. 9), moeten bijpassen om de rekening sluitend te krijgen. Ondanks inspanningen lukte het niet om dit probleem te verhelpen, zodat in 1984 de drie partijen besloten de stichting op te heffen en de bungalows over te dragen aan de beide gemeenten. Zulks kreeg in het najaar van 1984 zijn beslag.
Het archief is tweede helft jaren '80 in bewaring gegeven bij het Gemeentearchief Leeuwarden, thans Historisch Centrum Leeuwarden. Het beslaat 0,08 m en is openbaar. (WvR, mrt. 2012.)

Kenmerken

Datering:
1976-1984
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,08 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1532 Stichting De Groene Ster te Leeuwarden, 1976-1984
VERKORT:
NL-LwnHCL 1532
Categorie:
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.