Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Sietze Jonker te Leeuwarden, ca. 1960

1815 Sietze Jonker te Leeuwarden, ca. 1960

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Sietze Jonker werd op 16 mei 1894 geboren te Grou als eerste zoon van Pieter Jonker en Hiltje Bergsma. Zijn ouders kwamen als zestienjarigen terecht in een samengesteld gezin door een huwelijk van Jeltje Pieters Eisenga en Sytze Ruurds Bergsma. Sietze Jonker had één broer, Jelle. Na het overlijden van zijn vader Pieter Jonker, trouwde zijn moeder in 1910 met zijn oom Meinte Jonker. Sietze Jonker trouwde in 1918 met Gelbrig Godhelp. Samen kregen ze een zoon en een dochter. Sietze Jonker overleed in 1982.

Jonker heeft tal van beroepen gehad. Zo was hij onderwijzer, sigarenventer, raadsverslaggever van Leeuwarden en Idaarderadeel en deurwaarder. Ook was hij directeur bij de Leeuwarder Koerier en later Leeuwarder Courant.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Sietze Jonker actief in de verzetsgroep Je Maintiendrai. Hij verspreidde bonkaarten, valse papieren en het blad Je Maintiendrai. Sietze Jonker werd in november 1944 gearresteerd door de Duitsers en was één van de 51 gevangenen die op 8 december 1944, door het verzet, uit het Huis van Bewaring werd bevrijd.

Het archief van Sietze Jonker omvat zijn memoires. Het is in 2003, door zijn dochter H.J. Sobel-Jonker, geschonken aan het Historisch Centrum Leeuwarden. Er is een openbaarheidsbeperking van toepassing tot en met 4 november 2028.

Kenmerken

Datering:
ca. 1960
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,07 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1815 Sietze Jonker te Leeuwarden, ca. 1960
VERKORT:
NL-LwnHCL 1815