Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: R.K. Vereniging Geloof en Wetenschap te Leeuwarden, 1930-1955

1563 R.K. Vereniging Geloof en Wetenschap te Leeuwarden, 1930-1955

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Volgens de op 17 juni 1908 met toestemming van de hoogste gezagsdrager binnen de Nederlandse Katholieke Kerkprovincie, de aartsbisschop van Utrecht, opgestelde statuten stelt de vereniging “Geloof en Wetenschap” te Leeuwarden zich ten doel “het bespreken van onderwerpen en vraagstukken, die hetzij op de godsdienst, hetzij op de wetenschap betrekking hebben, maar zich bij alle beschouwing, behandeling, verklaring, toelichting etc. van beiden, alleen en volkomen stellend op de leer der Roomsch Katholieke Kerk, als op haar eenigen grondslag”.
Dit doel tracht zij te bereiken door middel van bijeenkomsten, waarop een spreker een voordracht houdt met na afloop mogelijkheid tot discussie. Daarbij heeft een door de aartsbisschop aangewezen R.K. priester, de moderator, een belangrijke vinger in de pap.
Slechts mannelijke leden worden toegelaten; zij dienen rooms-katholiek te zijn en woonachtig in Leeuwarden of omgeving.

Landelijk speelt de vereniging Geloof en Wetenschap een rol in de katholieke emancipatiebeweging die na de grondwetswijziging in 1848, waarbij het katholieke volksdeel volledig gelijkberechtigd werd, in de tweede helft van de 19e eeuw op gang komt. De in 1873 door pater G. van Heyst S.J. in Amsterdam opgerichte St. Petrusvereniging krijgt een tiental jaren later de nieuwe naam Vereniging Geloof en Wetenschap en vestigt zich in het pand Herengracht 415. Het doel van de vereniging is katholieke intellectuelen bewust te maken van hun verantwoordelijkheid voor wetenschap en cultuur en daarbij op wetenschappelijke wijze de katholieke waarheden te verdedigen. In het bijzonder richt de vereniging zich ook op de katholieke studenten.
Overal in den lande zijn of worden in die jaren zusterverenigingen opgericht; het episcopaat steunt de initiatieven daartoe van harte.
Vanaf 1907 beheert Geloof en Wetenschap in Amsterdam een eigen bibliotheek, die mede bedoeld is de katholieke lezer te beschermen tegen ‘verkeerde’ opvattingen.
In de loop der tijden passeren in de lezingen van de Leeuwarder afdeling, waarvan er gewoonlijk vijf of zes per jaar werden georganiseerd, diverse onderwerpen de revue. Vaak gaat een (hoog)geleerde van katholieke huize voor. Een greep uit de onderwerpen van lezingen kort na de Tweede Wereldoorlog: “Bij ons in Amsterdam” (over St. Franciscus liefdewerk), “Bretagne, het sprookjesland”, “Het Katholieke Hogeschoolwerk”, “De Hollandse vrouw in Indië“ en “Godsdienstig leven in de USA”.

Over de wijze waarop en wanneer het archief in het HCL terecht gekomen is zijn geen gegevens beschikbaar. Het maakt een fragmentarische indruk en geeft een zeer onvolledig beeld van de activiteiten van de vereniging.
De geschiedenis van de landelijke vereniging is beschreven door Karin Jongbloed in haar boek “Herengracht 415, 100 jaar Geloof, Wetenschap en Cultuur”, Amsterdam 1991.
6 Lijsten van (leden en donateurs?), z.j..
1563 R.K. Vereniging Geloof en Wetenschap te Leeuwarden, 1930-1955
6
Lijsten van (leden en donateurs?), z.j..
Datering:
z.j.
Omvang:
1 omslag

Kenmerken

Datering:
1930-1955
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,05 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1563 R.K. Vereniging Geloof en Wetenschap te Leeuwarden, 1930-1955
VERKORT:
NL-LwnHCL 1563