Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Hervormde Mannenvereniging 'Onderzoekt de Schriften' te Huiz...

1716 Hervormde Mannenvereniging 'Onderzoekt de Schriften' te Huizum, 1937-1979

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1716 Hervormde Mannenvereniging 'Onderzoekt de Schriften' te Huizum, 1937-1979
1.
Inleiding
De evangelisatievereniging Pniël (letterlijk ‘aangezicht Gods’) is in 1905 te Huizum opgericht door een aantal rechtzinnig hervormden, die zich niet goed konden vinden in de vrijzinnige geloofsopvatting, zoals die vanaf de kansel in de Huizumer dorpskerk werd verkondigd. Dat leidde in 1908 tot de bouw van een kapel aan het begin van de Schrans en toen in de volgende decennia de toeloop der kerkgangers toenam, in 1925 tot de bouw van een nieuw kerkgebouw aan de Zuiderstraat, de tegenwoordige Carel Fabritiusstraat. Architect was R. Feddema en het gebouw bood plaats aan 500 bezoekers.

In de loop der tijden werden er allerlei sub verenigingen opgericht, een meisjesvereniging, een jongensvereniging, een jongedochters vereniging, een knapenvereniging, een jongelingsvereniging, een zusterkrans voor ouderen, de zangvereniging ‘Sursum Corda’, een zendingsvereniging en ‘Ons Stuiverfonds voor schuldaflossing’. In 1937 zag ‘Pniëls Mannenvereniging’ het licht, een vereniging waarvan de naam in 1951 gewijzigd werd in ‘Hervormde Mannenvereniging Onderzoekt de schriften’. Het ledental bedroeg toen ongeveer 25, een getal dat in de volgende decenniën wel wat afneemt, maar in 1977 wordt het veertigjarig bestaan gevierd met opnieuw zo’n 25 leden.
In 2009 werd de Pniëlkerk aan de Carel Fabritiusstraat ten gevolge van de grote terugloop van het aantal gelovigen gesloten. Tegenwoordig maakt het gebouw in aangepaste vorm deel uit van de christelijke basisschool Johan Willem Friso.

Het archief is in 1982 in het Leeuwarder Gemeentearchief opgenomen. In de bibliotheek van het HCL bevindt zich het jubileumboekje bij de viering van het 75-jarig bestaan van ‘Pniël’ in 1980.
De notulen van de bijeenkomsten over de periode 1937-1976, veelal bestaande uit gebed, Bijbellezing en discussie over Bijbelse (maar soms ook ‘vrije’) onderwerpen, zijn volledig. Uit de aanwezige archivalia is niet op te maken hoe het ‘Onderzoekt de schriften’ na 1979 is vergaan.

Kenmerken

Datering:
1937-1979
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,15 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1716 Hervormde Mannenvereniging 'Onderzoekt de Schriften' te Huizum, 1937-1979
VERKORT:
NL-LwnHCL 1716