Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Gereformeerde Kerk Leeuwarden, 1835-1957

1720 Gereformeerde Kerk Leeuwarden, 1835-1957

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1720 Gereformeerde Kerk Leeuwarden, 1835-1957
1.
Inleiding
De Chr. Afgescheiden Gemeente (sinds 1869, na de vereniging met de Kerken onder 't Kruis: Chr. Gereformeerde Kerk) ontstond te Leeuwarden, toen op 8 dec. 1835, in een vergadering niet ds. De Cock uit Groningen, 19 personen zich hebben afgescheiden van de Hervormde Kerk.
Ook de Doleantie bracht in Leeuwarden een scheuring teweeg. In een vergadering van de daags tevoren bevestigde kerkeraad der Nederduitsch Gereformeerde Kerk, werd op 3 okt. 1887 besloten tot afscheiding. De samensmelting van Chr. Gereformeerde en Nederduitsch Gereformeerde Kerk (sinds 1892 resp.: Gereformeerde Kerk van Leeuwarden A en Gereformeerde Kerk van Leeuwarden B) tot Gereformeerde Kerk van Leeuwarden, werd een feit op 22 mrt. 1899.
Deze Gereformeerde Kerk bezat toen twee kerkgebouwen: de Oosterkerk aan het Hoeksterpad, gebouwd c.1858 door de Chr. Afgescheiden Gemeente, en de Noorderkerk, in 1888 gebouwd door de Nederduitsch Gereformeerde Kerk op een terrein tussen Grote Kerkstraat en Groeneweg. In 1910-1911 werd de Oosterkerk vervangen door een geheel nieuw gebouw op dezelfde plaats, dat in 1981 werd afgebroken. Het aantal kerken werd in de periode tot 1957 uitgebreid met de Koepelkerk in de Vredeman de Vriesstraat (1923) en de Pelikaankerk in de Pelikaanstraat (1931/32).
Met ingang van 1 juli 1957 is de Gereformeerde Kerk van Leeuwarden gesplitst in twee zelfstandige kerken:de Gereformeerde Kerk van Leeuwarden en de Gereformeerde Kerk van Leeuwarden-West.
Aanwezig zijn archivalia van de kerkeraad der Gereformeerde Kerk en haar voorlopers bij afgescheidenen en dolerenden, benevens van enkele aan haar ondergeschikte commissies. Tevens werden enkele archiefstukken van verenigingen aangetroffen.
De kerkeraad vergaderde in de regel eens per maand alleen (smalle kerkeraad) en eens per maand met de diakenen (brede kerkeraad). Sinds 1920 werden ook afzonderlijke wijkvergaderingen gehouden door de predikant met de ouderlingen van zijn wijk. Indeling en aantal der wijken is gedurig gewijzigd.
De periode die de onderhavige archiefstukken bestrijken loopt van 1835 (afscheiding) tot 1957 (splitsing). De stukken zijn in 1982 overgebracht naar het Gemeentearchief van Leeuwarden. In 1983 volgde een aanvulling: het diakoniearchief. Het geheel beslaat c. 6,5 m.

Kenmerken

Datering:
1835-1957
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
6,8 m1
Samenvatting:
Betreft: Kerkeraad, div. Commissies, div. Verenigingen, Diakonie
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1720 Gereformeerde Kerk Leeuwarden, 1835-1957
VERKORT:
NL-LwnHCL 1720