Logo Historisch Centrum Leeuwarden

De chat is op dit moment niet beschikbaar.


Voor meer informatie bezoek onze contactpagina.

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Verzameling Fokke Jacobs de Zee, 1717-1954
3057 Verzameling Fokke Jacobs de Zee, 1717-1954
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
I. Inleiding
3057 Verzameling Fokke Jacobs de Zee, 1717-1954
I.
Inleiding
Niet alleen ambtshalve, maar ook in zijn vrije tijd was gemeentesecretaris Fokke Jacobs de Zee (1874-1950) van Rauwerderhem zeer begaan met het documentair erfgoed in Midden Friesland. Als amateur-historicus verzamelde hij jarenlang gegevens over de gemeenten Rauwerderhem en Utingeradeel, waaruit hij een aantal kronieken en zo nu en dan een krantenartikel samenstelde.

De Zee had daarbij niet alleen belangstelling voor de inhoud van de stukken, maar zeker ook voor de archivalia zelf. Tijdens zijn ambtsperiode in Rauwerderhem (1900-1910) vervreemdde hij talloze documenten uit het gemeentelijk archief om die vervolgens aan zijn particuliere verzameling toe te voegen. Onder de bescheiden bevonden zich in historisch opzicht belangwekkende stukken, zoals nominatieve staten van de volkstellingen van 1796 en 1809, enkele reëel- en speciekohieren en bestekken voor de uitvoering van openbare werken.

Toen De Zee in 1910 als controleur van de gemeentebelastingen naar Zaandam vertrok nam hij zijn in Rauwerderhem verzamelde archivalia mee. In de decennia die volgden werd de “collectie De Zee”, althans waar zij de gemeenten Rauwerderhem en Utingeradeel betrof, nog aangevuld met krantenknipsels en gedrukte verordeningen. Zeer sporadisch vormde het materiaal de basis voor kranten- en/of tijdschriftartikelen. Eén van de laatste voorgenomen publicaties van De Zee was de opname van zijn “Kroniek van Rauwerderhem” in De Vrije Fries. Het artikel – waaraan hij na zijn pensionering als burgemeester van de gemeente Veendam per 1 mei 1939 lange tijd moet hebben gewerkt – werd in januari 1944 door de redactie echter geweigerd wegens de te grote omvang en het ontbreken van een deugdelijke bronvermelding.
Nadat Fokke Jacobs de Zee in 1950 was overleden werd zijn belangrijke documentencollectie door zijn zoon geërfd. Pas na diens overlijden in 1985 werd het algemeen historische belang van de bescheiden door de erfgenamen ingezien. Door bemiddeling van de provinciale archiefinspectie konden de stukken aangaande Rauwerderhem en Utingeradeel in maart 1987 aan de gemeente Boarnsterhim worden teruggegeven.

Het tegenwoordige persoonlijke archief van Fokke Jacobs de Zee bestaat nog slechts uit zijn historische aantekeningen en enkele verzamelde bescheiden waarvan geen relatie met één van de gemeentelijke archieven kon worden aangetoond. De uit de statische archieven van de gemeenten Rauwerderhem en Utingeradeel vervreemde archivalia zijn daaraan conform het archivistieke bestemmingsbeginsel weer toegevoegd.
Kenmerken
Datering:
1717-1954
Auteur:
A. Tuinhout
Soort toegang:
Inventaris
Omvang:
0,60 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 3057 Verzameling Fokke Jacobs de Zee, 1717-1954
VERKORT:
NL-LwnHCL 3057
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS