Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Burgemeester en Wethouders van Leeuwarden als Provisoren van...

1324 Burgemeester en Wethouders van Leeuwarden als Provisoren van de Eelco Susanna Maria Elisabeth Faber van Haersma-Lenen, 1858-1923

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
1324 Burgemeester en Wethouders van Leeuwarden als Provisoren van de Eelco Susanna Maria Elisabeth Faber van Haersma-Lenen, 1858-1923
Inleiding
Mr. Eelco van Haersma, geboren in 1718 als zoon van de Grietman van Achtkarspelen, was zelf secretaris van deze grietenij, winkelier der O.- Indische Comp. te Makassar en Batavia en vandaar in 1747 teruggekeerd, Gecommitteerde ten landsdage vanwege Leeuwarderadeel. Hij huwde te Batavia Susanna Maria Elisabeth Faber (1721-1783), dochter van ds. W.F. Faber. Mr. van Haersrma overleed te Leeuwarden in 1793. De opbrengsten van een zathe en landen in Bozum zijn door hem bij testament d.d. 1788 bestemd tot oprichting van twee lenen, ieder jaarlijks maximaal 250 car. glds. Deze lenen moeten worden begeven aan wezen van het Old Burger Weeshuis, tot studie in de theologie. Bestuurders zijn de voogden van dit weeshuis. Ondanks de wens van de insteller, dat de lenen nimmer onbegeven zouden blijven, werden zij slechts zelden begeven en de gelden eruit werden t.b.v. het weeshuis aangewend. De Armenkamer, door de testator gekwalificeerd om in geval van geconstateerde nalatigheid inzake de begeving een boete te innen heeft dit nimmer gedaan. In 1858 worden B&W van Leeuwarden tot provisoren benoemd, die nu rekening en verantwoording vroegen, hetgeen de Weeshuisvoogden weigerden. In de volgende gerechtelijke procedure poogden zij veroordeling te ontlopen door de benoeming van provisoren door de Minister aan te vechten, daar er bij de stichtingsakte der lenen al provisoren (met name de Armenkamer) zouden zijn aangesteld. De rechtbank ging hierop in, doch Hof en Hoge Raad verwierpen het. Sindsdien zijn de revenuen der lenen apart geadministreerd, maar voor de begeving konden niet altijd kandidaten gevonden worden. Het provisorschap ging in 1923 over op de Commissaris der Koningin.

Kenmerken

Datering:
1858-1923
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,1 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1324 Burgemeester en Wethouders van Leeuwarden als Provisoren van de Eelco Susanna Maria Elisabeth Faber van Haersma-Lenen, 1858-1923
VERKORT:
NL-LwnHCL 1324