Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Stoomwasserij Rapenburg te Huizum, later Leeuwarden, 1921-1968

1667 Stoomwasserij Rapenburg te Huizum, later Leeuwarden, 1921-1968

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
I. Inleiding
1667 Stoomwasserij Rapenburg te Huizum, later Leeuwarden, 1921-1968
I.
Inleiding
In 1568 werd reeds melding gemaakt van een boerderij Rapenburgh. Vanaf de 17e eeuw woonden er blekers en in de 18e eeuw was er behalve een woning, een bleek en een was- en looghuis. Deze opstallen lagen aan de Rapenburgerdijk, zoals het eerste deel van de Hempenserweg tot aan de Wirdumervaart vroeger werd genoemd.

De Stoomwasserij Rapenburg is opgericht in 1722. Gedurende lange tijd werd gewassen in grote tobben, gebruikmakend van het water uit de Wirdumervaart. De binnenkomende was werd gesorteerd en er werd een nummer in genaaid. De was werd gedroogd op zolders met lange verwarmingsbuizen. Op het omringende land waren lange drooglijnen gespannen tussen hoge, houten palen. Voor het vervoer is lange tijd gebruik gemaakt van een wagen met een hond er voor. Voor het strijkwerk waren vrouwen in dienst.

Gaandeweg moderniseerde het bedrijf. ‘Frieslands oudste wasserij met de modernste machines’ werd de reclameleus van de firma Van Raan en Zonen, de laatste eigenaar van de wasserij. De wasserij deed de was voor onder andere het Diaconessenhuis, het Huis van Bewaring en bijna alle hotels in de stad. De particuliere markt werd echter ook niet vergeten. Rond 1940 schreef de toenmalige eigenaar Rienk Bontekoe in een brochure gericht op jonge moeders “U krijgt dagelijks te behandelen een babywasch, een rompslomp die uw humeur bederft, Uw gezondheid ondermijnt, de goede gang verstoort van Uw gezin. Door onze nieuwe afdeling babywasch zijn wij in staat deze wasch vakkundig te behandelen, voor een prijs waarvoor U het onmogelijk zelf kunt doen.”

Het bedrijf werd in 1973 afgebroken in verband met de verdere ontwikkeling van het uitbreidingsplan Aldlân. Van Raan zette zijn wasserij voort in Harlingen (ontleend aan: Walter Kromhout, ‘Wasserij Rapenburg maakte plaats voor bungalows’, in: “Leovardia”, afl. 14, juni 2004).

Op 16 januari 1973 droeg de laatste eigenaar, L. van Raan, een kleine hoeveelheid archiefbescheiden betreffende de Stoomwasserij Rapenburg over aan het gemeentearchief Leeuwarden, thans HCL.

Kenmerken

Datering:
1921-1968
Auteur:
A. Tuinhout
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,05 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1667 Stoomwasserij Rapenburg te Huizum, later Leeuwarden, 1921-1968
VERKORT:
NL-LwnHCL 1667