Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Piet de Vries, musicus, later het Leeuwarder Accordeon Ensem...

1850 Piet de Vries, musicus, later het Leeuwarder Accordeon Ensemble, 1927-2011

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Piet de Vries (Franeker 1913 - Leeuwarden 1970) was al jong geïnteresseerd in muziek. Als kind kreeg hij pianoles en bekwaamde hij zich in slagwerk. Als 14-jarige mocht hij al eens assisteren bij het slagwerk van het Stedelijk Orkest Leeuwarden. Hij was 17 toen hij een vaste aanstelling als slagwerker (later als tweede trombonist) kreeg bij dit symfonieorkest, dat inmiddels Friesche Orkest Vereeniging was gaan heten. Vier jaar later, in 1934, werd dit orkest door bezuinigingen getroffen en opgeheven. Het lukte De Vries zijn brood in de muziek te blijven verdienen door zich nu geheel op de amusementsmuziek te richten, waarin hij daarvoor ook al actief was: ca. 1930 had hij zijn eigen band gevormd, 'The Original Fresco Band', die in wisselende grootte en samenstelling in de hele provincie met succes optrad bij feesten en dansavonden. Ook was hij soms bioscooppianist. Behalve piano, slagwerk en trombone speelde De Vries accordeon. Op deze vier instrumenten gaf hij thuis ook les. In 1937 werd de band vervangen door het 'Orkest Piet de Vries', een amusementsorkest waarmee hij tot in de jaren '50 optrad en in heel Friesland en daarbuiten veel gevraagd werd.
In 1943 richtte Piet de Vries met 12 leerlingen het Leeuwarder Accordeon Ensemble (LAE) op, met als doel ze te bekwamen in het orkestspel. Dat hij een uitstekende docent en dirigent was, bleek wel uit de vele eerste prijzen die hij vanaf het begin met dit orkest behaalde op concoursen.Toen er in 1945 weer een symfonieorkest kwam in Leeuwarden, de Ljouwerter Orkest Foriening, vanaf 1950 genaamd het Frysk Orkest, trad De Vries weer toe als slagwerker (later weer even trombonist), wat hij zou blijven tot zijn voortijdige dood in 1970.
In de jaren '40 en '50 werd de accordeon populair, wat De Vries merkte aan de aantallen leerlingen en de kandidaten voor het LAE die zich meldden. In 1947 kwam er een orkest bij, het B-orkest; het eerste werd toen het A-orkest. 1950 volgde een C-orkest, twee jaar later het D-orkest, weer twee jaar later ook nog een Jeugd- en een E-orkest (maar dit laatste heeft maar één jaar bestaan). De Vries vond tijd om al deze orkesten te leiden, en met succes: het A-, maar ook de 'lagere' orkesten, vielen op vele landelijke en buitenlandse concoursen in de prijzen. De faam groeide, concerten werden uitgezonden op de landelijke en regionale radio, het LAE werd gevraagd voor optredens tot in Engeland, België en Duitsland. In de jaren '60, met de opkomst van de televisie en de 'beatmuziek' luwde de belangstelling voor het instrument langzamerhand; in 1968 telde het LAE nog drie (kleinere) orkesten.
Nadat De Vries in 1970 plotseling was overleden, kwam LAE-lid Roelof Jepkema voor het A-orkest te staan, de lagere orkesten kregen als dirigent o.a. Renso Propstra. Jepkema vertrok in 1976 en werd opgevolgd door Propstra. Deze maakte op zijn beurt in 1987 plaats voor Tjalling Wijnstra als leider van het eerste orkest. Deze functie werd vanaf 1999 bekleed Jacques Schermer. Hij werd drie jaar later opgevolgd door Tim Fletcher.
Het archief werd in 2011 door mevrouw Hiltje Lourens-de Vries, dochter van Piet en net als haar zuster Winny jarenlang bestuurslid van het LAE, aan het Historisch Centrum Leeuwarden in bewaring gegeven. Het bestaat feitelijk uit twee archieven: dat van Piet de Vries zelf (tot 1970) en dat van het LAE (daarna) zoals dat gevormd is door zijn dochters. Het geheel besloeg aanvankelijk ca. 2 meter, na verpakking in archiefmappen en -dozen meet het nu 1,45 m. Er zijn geen openbaarheidsbeperkingen. (WvR, sept. 2013).
Lit.: - Wij spraken met ... Piet de Vries (H. Kingmans). Orkestnieuws : mededelingen van het Frysk Orkest nr. 34, jan. 1958. - Wij spraken met: Piet de Vries (H.J. Smink). De Paukenslag 1 (1962/63), nr. 9. - JubiLAEumboek Leeuwarder Accordeon Ensemble 1943-2003 (Ant Jensma e.a.). Leeuwarden, 2003. - Accordeonklanken in oorlogsjaren (Ant Jensma). Leovardia nr. 17 (juni 2005).

Kenmerken

Datering:
1927 - 2011
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
1,45 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1850 Piet de Vries, musicus, later het Leeuwarder Accordeon Ensemble, 1927-2011
VERKORT:
NL-LwnHCL 1850