Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Zangkoor de Blauwe Vaan te Leeuwarden, 1903-1907

1230 Zangkoor de Blauwe Vaan te Leeuwarden, 1903-1907

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Dit zangkoor van de N.V.-afdeling Leeuwarden is opgericht in 1903. Er is maar weinig archief van dit koor bewaard gebleven en ook van de geschiedenis is niet veel meer bekend. Wel weten we dat de splitsing van de afdeling in 1903 ook doorwerkte bij het koor. Directeur De Jong, de penningmeester en een aantal leden voelden zich geroepen om het koor te verlaten daar ze niet hun medewerking wilden verlenen aan openbare vergaderingen etc., waar voor politiek getinte bewegingen gecollecteerd mocht worden. Het koor, dat een band had met de N.V.-afdeling, was hier reglementair toe verplicht. Er bleven toen maar twintig leden zonder directeur over en even leek het er op of het koor zou moeten worden opgeheven. Maar een nieuwe leider werd gevonden in de persoon van een zekere Ringma. En zo konden de repetities, die des zondags werden gehouden, wederom worden aangevangen. Vele geestverwanten toonden nu dat de zaak van het koor hen ernst was, zodat in korte tijd veertien nieuwe leden konden worden ingeschreven.
In dat zelfde jaar deden zich echter nog meer moeilijkheden voor. Het was namelijk toegestaan dat gasten tegen betaling van 10 cent de repetities bijwoonden. Nu waren er gasten, die vrolijk meezongen tijdens de repetities, tegen de zin van de meeste koorleden, terwijl een kleine minderheid dit juist uit propagandistische overwegingen toejuichte. Door een reglementswijziging werd ook deze moeilijkheid opgelost. Veel medewerking werd ondertussen verleend bij openbare vergaderingen van de afdeling Leeuwarden I en ook bij meetings buiten de stad waarvan de organisatie in handen was van één of andere buitenafdeling. Een lang leven is dit koor desondanks niet beschoren geweest. In 1908 is het wegens het geringe aantal leden en het probleem om een geschikte directeur te vinden opgeheven. Vele leden zijn toen overgegaan naar het koor van afdeling Leeuwarden II "Neen Nooit". Zie hiervoor de geheelonthouders-zangvereniging "Excelsior", nr. 133-V.

Kenmerken

Datering:
1903-1907
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,05 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1230 Zangkoor de Blauwe Vaan te Leeuwarden, 1903-1907
VERKORT:
NL-LwnHCL 1230