Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Comité Leeuwarder Binnenstad, 1971-1972

1263 Comité Leeuwarder Binnenstad, 1971-1972

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Na het vertrek van bewoners en bedrijven was de binnenstad van Leeuwarden in de jaren 1960 danig verwaarloosd. Het gemeentebestuur had in 1965 een herstructureringsplan voor de stadskern opgesteld. Zo lang die niet was uitgevoerd wilde het bestuur niet investeren in verbeteringen. Dit plan voorzag in grootscheepse saneringen, doorbraken en nieuwbouw. Zowel de verwaarlozing als dit ingrijpende plan wekten bij een groot aantal burgers verontrusting. Zij pleitten voor behoud en herstel van de oude binnenstad zoals die historisch tot stand was gekomen. Eén van hen was Jaap Romijn, directeur van Museum Het Princessehof, die in 1971 het initiatief nam tot het Comité Leeuwarder Binnenstad. Dit comité wilde het herstructureringsplan laten intrekken en zette zich in voor restauraties en herstel van de woonfunctie die het centrum vanouds had gehad. Ruim tien Leeuwarders sloten zich bij Romijn aan. Aan het eind van hetzelfde jaar moest deze zich wegens tijdgebrek al weer terugtrekken. Waarschijnlijk is het comité niet lang daarna weer uiteengevallen. Men is niet veel verder gekomen dan vergaderen en wat adviezen aan de gemeente over kleinere kwesties. In 1973 werd de Initiatiefgroep Wonen in de Binnenstad opgericht, die dezelfde doelen nastreefde, maar een langer en consistenter bestaan had en meer wist te bereiken (zie archief nr. 1089). Het archiefje is openbaar. (WvR, apr. 2013).

Kenmerken

Datering:
1971-1972
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,02 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1263 Comité Leeuwarder Binnenstad, 1971-1972
VERKORT:
NL-LwnHCL 1263