Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Master Hoogeveenskoalle te Stiens, 1962-1975

1342 Master Hoogeveenskoalle te Stiens, 1962-1975

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
De Master Hoogeveenskoalle wordt in 1964 gebouwd aan de Ljurkstritte (Leeuwerikstraat) aan de westkant van Stiens, ter vervanging van de Openbare Lagere School in de Pyter Jurjensstrjitte, de vroegere Schoolstraat. Deze leed al jaren aan bouwvalligheid en is in 1964 afgebroken. Architect van het nieuwe schoolgebouw is de heer Piet de Vries uit Leeuwarden. De school telt zes leslokalen en een gymnastieklokaal met bijbehorende ruimten. Het eerste hoofd van de school is Jochum Offringa (geb. 1913), eerder hoofd van de afgebroken school.
De naamgever van de school, Mattheus Bernard Hoogeveen (1863-1941), was een Nederlands hoofdonderwijzer die als bedenker van het leesplankje van Hoogeveen bekendheid geniet. Hele generaties hebben leren lezen met Hoogeveen’s leesplankje. Hij was van 1888 tot 1894 hoofd van de Openbare Lagere School in Stiens. Het is heel waarschijnlijk dat Hoogeveen zijn lesmethode op zijn eigen school in Stiens heeft uitgetest.
In 1979 telt de school zeven leerkrachten.
In augustus 1980 vraagt de school een leerkracht om Vietnamese kinderen te onderwijzen.
In 1985 fuseren de Master Hoogeveenskoalle en de Juf Wartenaskoalle aan de Ritske Boelemastraat, een openbare kleuterschool, tot ‘De Jint’. Vooralsnog blijven beide gebouwen in gebruik. Er is ruimtegebrek, in 1987 wordt ‘De Jint’ uitgebreid met een noodlokaal.
In 1990 besluit de gemeenteraad van Leeuwarderadeel met nipte meerderheid de school in een nieuw gebouw onder te brengen. In 1992 is het zover, een nieuw schoolgebouw aan de Lege Hearewei in uitbreidingsplan It Heechhôf. Later komt de hoofdingang aan de Plataanstraat te liggen.
Momenteel (begin 2017) telt De Jint zo’n kleine 200 leerlingen en is de school onderdeel van onderwijsgroep Fier. Daaronder ressorteren in Stiens nu twee openbare basisscholen. Naast de Jint is dat De Twilling aan de Ieleane. Bovendien is het hoofdkantoor van Fier in Stiens gevestigd. Daarnaast heeft Stiens nog een Christelijke basisschool: De Sprankel.
Er bestaat een herinneringsboekje, door de school uitgegeven t.g.v. het 25-jarig bestaan op 19 maart 1989, waarin herinneringen van (oud)-personeelsleden en (oud)-leerlingen aan hun basisschoolperiode, aangevuld met foto's en alle namen van leerlingen, zijn opgenomen. Het is niet aanwezig in het HCL.

Het archiefje, dat niet meer omvat dan de bouwtekeningen uit de zestiger jaren en enkele lijsten van personeelsleden, is in 2004 via de Documentatiestichting Leeuwarderadeel in bezit van het HCL gekomen. Ook van de voorloper van de Hoogeveenskoalle, de Openbare Lagere School aan de Pyter Jurjensstrjitte, zijn enkele archiefstukken ion het HCL terug te vinden

Kenmerken

Datering:
1962-1975
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,04 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1342 Master Hoogeveenskoalle te Stiens, 1962-1975
VERKORT:
NL-LwnHCL 1342