Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Eerste Friese Grafkistenfabriek P. Boonstra en Zonen te Leeu...

1637 Eerste Friese Grafkistenfabriek P. Boonstra en Zonen te Leeuwarden, 1885-1993

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Pieter Boonstra komt in 1878 vanuit Rauwerd naar Leeuwarden. In de Leeuwarder Courant van 1895 wordt voor het eerst melding gemaakt van P. Boonstra, mr. timmerman. In de advertentie staat aangegeven dat naast een timmerbedrijf een magazijn is opgericht van gereed zijnde doodskisten. Het bedrijf is gevestigd aan het Maria Annastraatje nr. 11 te Leeuwarden.

In 1920 wordt er een pand aan de Minnemastraat nr. 13 gekocht en het pand aan de Grote Hoogstraat nr. 40, waar het bedrijf dan is gevestigd, wordt te koop aangeboden. In 1921 verhuist het bedrijf naar de Minnemastraat. Rond deze tijd wordt ook het bedrijf overgenomen door zoon Evert Johannes Boonstra.

Evert Johannes Boonstra en zijn zoon Pieter gaan in 1947 een vennootschap onder firma met elkaar aan, met als doel de fabricage van lijkkisten, verhuur van lijkauto’s en de uitoefening van een timmerbedrijf. De naam van het bedrijf wordt Firma P. Boonstra & Zoon.

De naam Eerste Friese Grafkistenfabriek wordt in 1962 voor het eerst in gebruik genomen. Voor deze naam wordt gekozen omdat het het eerste bedrijf in Friesland is dat seriematig kisten maakt. In 1964 neemt Evert Johannes Boonstra de fabriek over als zijn vader Pieter Boonstra door een ongeluk overlijdt. De grafkistenfabriek moest in 1990 wegens gezondheidsproblemen van de eigenaar en gebrek aan opvolging sluiten.

De grafkistenfabriek is van oorsprong een timmerbedrijf. Later is daar de fabricage van doodskisten aan toegevoegd. Het bedrijf leverde naast kisten ook aflegkleden, kinsteunen, lijkhoezen, luchtverversers en rouwdrukwerk. De grafkistenfabriek verhuurde rouwauto’s, rouwkamers en koeling. Daarnaast verzorgde het bedrijf begrafenissen en crematies, vervoer van overledenen en aangifte van overlijden.
Het archief beslaat de periode 1885-1994 en bestaat uit 200 inventarisnummers. De omvang van het archief is 4,8 meter.

In 2002 is het archiefmateriaal, door medewerkers van het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), opgehaald uit het pand aan de Minnemastraat. De stukken lagen in een vochtige ruimte opgeslagen en waren erg vies. Eenmaal in het HCL zijn de stukken schoongemaakt en gecontroleerd op de aanwezigheid van schimmels. Het archief is aan het Historisch Centrum Leeuwarden geschonken door een curator, die handelde over de goederen van Evert Johannes Boonstra.

Er bevinden zich in het archief twee inventarisnummers waarvan het verband met het archief niet duidelijk is. Het gaat om de ingekomen stukken van de firma W. Posthuma en een diploma voor Jan Spijker. Waarschijnlijk zijn deze stukken bewaard vanwege de familieband.

Het vernietigen van archiefmateriaal is beperkt gebleven tot dubbelen en kladversies. Enkele foto’s zijn opgenomen in de Topografisch Historische Atlas en twee stempels zijn ondergebracht bij de collectie objecten.

Openbaarheidsbeperkingen zijn niet van toepassing.

Kenmerken

Datering:
1885-1994
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
4,8 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1637 Eerste Friese Grafkistenfabriek P. Boonstra en Zonen te Leeuwarden, 1885-1993
VERKORT:
NL-LwnHCL 1637