Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Stichting Oecumenisch Diaconale Activiteiten Leeuwarden (SOD...

1688 Stichting Oecumenisch Diaconale Activiteiten Leeuwarden (SODAL), 1999-2005

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Stichting Oecumenische Diakonale Activiteiten Leeuwarden (S.O.D.A.L.).
Inleiding. Op 17 juli werd de formele oprichtingsakte van de 'Stichting Oecumenisch Diakonale Activiteiten Leeuwarden' (kortweg SODAL) ondertekend door Mw. Gerbrich Kalma en de predikant de heer Reinder Veenboer. Daarvoor was men al ongeveer een jaar bezig geweest met de voorbereiding van de oprichting. Het doel van de stichting was 'het in oecumenisch verband initiëren, organiseren en ondersteunen van activiteiten ten dienste van mensen met vragen van sociaal diakonale aard en van personen met vragen rondom geloof, kerk en samenleving en levensbeschouwelijke en ethische vragen en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord'. Dit kan zeker een ruime doelstelling worden genoemd en de stichting handelde daar ook naar. Al snel werd samenwerking gezocht met het Leger des Heils, waarmee samen het project 'Grijs Genoeg(en)' werd opgestart. Het project beoogde om thuiswonende mensen vanaf 60 jaar, die in een sociaal isolement waren gekomen of dreigden te komen, te ondersteunen. Hiermee ging men op praktische wijze aan de slag met invulling van de doelstelling. Een eerder project 'het Martinus Trefpunt' was geen succes geworden. Het trefpunt was bedoeld voor mensen die hulp nodig hadden, maar niet wisten bij welke instantie ze moesten aankloppen. Door de geringe aanloop werd daarom aansluiting bij 'Grijs genoeg(en)' gezocht. Per 1 april was de periode van drie jaar om en de samenwerking kwam daarmee tot een eind. De meeste bestuursleden zagen daarna geen noodzaak meer tot continuering van de stichting die daarmee geen lang leven was beschoren, eind 2005 werden de activiteiten gestaakt. SODAL is daarmee slechts een vijftal jaren actief geweest. Op 30 november 2005 kwam het bericht tot ontbinding van de stichting. Het nog aanwezige geld werd verdeeld onder enkele kerkelijk / charitatieve instellingen. H
Een bedrag van ƒ 6.250,- ging naar de voedselbank Leeuwarden, die het aanwendde voor de aanschaf van een koelbusje.
Maart 2006, Ger Boersma.

Kenmerken

Datering:
1999-2005
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,12 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1688 Stichting Oecumenisch Diaconale Activiteiten Leeuwarden (SODAL), 1999-2005
VERKORT:
NL-LwnHCL 1688
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.