Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Roelof Storm te Leeuwarden, 1725-1819

1760 Roelof Storm te Leeuwarden, 1725-1819

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Telgen uit het geslacht Storm worden al in de 17e eeuw vermeld als burger van Leeuwarden, eerst o.m. als messenmaker en passementswerker, later met beroepen als brouwer en convooi-meester. Als zoon van Roelof Klaases Storm (rond 1750 kamerbewaarder der Provinciale Staten) en Margaretha Cristina Jansonius wordt Roelof geboren op 6 januari 1733.. Van Roelof Storm is een ook boedelbeschrijving bewaard gebleven. Zie voor meer gegevens ook de afschriften in het Historisch Centrum Leeuwarden van familieaantekeningen e.d. in ‘genealogisch dossier Storm’.
Roelof Storm (1733-1819) behoorde tot de weinige nieuwkomers binnen het Leeuwarder patriciaat en bekleedde openbare functies tot hij in 1795 bij de Bataafse omwenteling door het nieuwe gezag terzijde werd geschoven. In 1767 werd hij klerk op het provinciale kantoor der floreenrente, in 1768 hopman der schutterij, in 1782 lid van de vroedschap, terwijl hij van 1783-86 schepen en van 1789-1792 en 1794-95 burgemeester was. Hij huwde op 17 december 1758 met Janke Exalto, dochter van Frans Exalto, koster van de Westerkerk, en overlijdt kinderloos op 20 oktober 1819.
Als inventarisnummer twee is een dagboek aanwezig over de jaren 1774-1779 en in afschrift over de jaren 1795-1796. Het beschrijft de voornaamste voorgevallen gebeurtenissen in Leeuwarden. De stijl van Storm is over het algemeen vrij zakelijk en beknopt. De onderwerpen die hij beschrijft betreffen gebeurtenissen in Leeuwarden, voor een belangrijk deel in familie- en kennissenkring. Sterfgevallen worden iets persoonlijker behandeld. Ook het weer krijgt ruime aandacht. Een brede (en diepe) belangstelling voor zijn omgeving had Storm kennelijk niet echt. Regelmatig schrijft hij in zijn dagboek ‘niets voorgevallen’ o.i.d., terwijl er natuurlijk wel van alles gebeurde.
Van het dagboek van Storm zijn slechts enkele fragmenten overgebleven. Deze maken deel uit van de handschriftencollectie van het Friesch Genootschap (tegenwoordig in Tresoar). Afschriften ervan worden eveneens bewaard in dit familiearchief Storm en de ’afschriftencollectie Eekhoff’. De dagboeken betrekking hebbende op de jaren 1774-1779, 1795-1796 en 1813-1814. Ze zijn integraal gepubliceerd op de website van het Historisch Centrum Leeuwarden.

Kenmerken

Datering:
1725-1819
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,01 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1760 Roelof Storm te Leeuwarden, 1725-1819
VERKORT:
NL-LwnHCL 1760