Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Homokoor "Onder Andere", 1986-2012

1884 Homokoor "Onder Andere", 1986-2012

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding archief homokoor ‘Onder anderen’
In 1986 was het elke zondagavond ‘happy hour’ in het COC café aan de Druifstreek te Leeuwarden. Die avonden werden druk bezocht en het was behoorlijk gezellig. Mede doordat de kelen flink werden gesmeerd werd er volop meegezongen met het Hollands repertoire. OP een van die avonden werd het idee geopperd: ‘Wy kinne hjir ek wol in homokoar oprjochtsje, krekt as yn Amsterdam’ Op deze suggestie werd enthousiast gereageerd en al snel waren zo’n vijftien personen gevonden die mee wilden zingen. Jan Zwarteveen en Bouwe de Vries waren de mensen die het voortouw namen en op zoek gingen naar een oefenruimte en een dirigent. De dirigent werd gevonden in de persoon van Jildou Talman, zij zag er wel een uitdaging in om van die solerende homo’s een harmonieus koor te smeden. En zie, het tweede homokoor van Nederland was geboren. Het eerste optreden vond plaats op tweede kerstavond 1986 in het eerder genoemde COC café aan de Druifstreek. In eerste aanleg volgden daarna meer optredens in het homo-circuit, maar het koor wilde niet alleen voor eigen parochie optreden, maar het wilde ook voor en ‘onder anderen’ zingen. Het wilde ook een bijdrage leveren aan de homo emancipatie, door op een leuke en positieve wijze naar buiten te treden. Dat lukte prima, op bijvoorbeeld het Fries Straatfestival te Leeuwarden kreeg het veel bijval van het publiek. Het repertoire dat door de jaren heen werd gezongen was zeer uiteenlopend. Evergreens, klassiek, pop en in verschillende talen, zowel in het Frans, Duits en Engels alsook in het Nederlands en het Fries. De liedjes hadden vaak een homo-inslag, of ze werden zo bewerkt dat ze die kregen. Bekendheid kreeg het koor door eigen bewerkingen van Nederlands repertoire met liedjes als: “Kinderloos” (Zangeres zonder naam), “Peter” (Sweet Sixteens), “Manuela” (Herman Hoekstra) en “Niemand laat zijn eigen kind alleen” (Willy Alberti).
Op actuele wijze werden zaken onder de loep genomen, zoals bijvoorbeeld het homohuwelijk in “Going to the chapel”. De bewerking werden veelal gerealiseerd door de achtereenvolgende dirigenten, Jildou Talman (1986 – 1995), Jaap Tjalma (1995- 2007), Regnilde Duif 2007-2010 en als laatste G.J. Hoekstra (2011). Ideeën voor liedjes werden ook regelmatig door koorleden zelf ingebracht.
In de bestaansperiode van vijfentwintig jaar zijn er veel hoogtepunten geweest waarbij ook dikwijls de eerste prijs in de wacht werd gesleept. Zo werd, buiten Friesland, onder meer opgetreden in Groningen, Amsterdam, Zurich, Kopenhagen, Berlijn, München en Londen.
Om de vijf jaar werd er een lustrumactiviteit georganiseerd, waarbij dan breed werd uitgepakt. Helaas was de aanwas van koorleden summier. Eind 2011 viel definitief het doek vooral omdat er te weinig koorleden en daarmee te weinig stemmen waren om een representatief koor op de been te houden. Het archief. Het archief werd in goede en geordende staat overgedragen. Het was nagenoeg geheel per jaar geordend in ringbanden, waarbij de stukken in plastic waren gevat. De ringbanden en het plastic zijn, evenals de nietjes verwijderd. De orde is nagenoeg gehandhaafd. Wel zijn de verslagen van de Algemene ledenvergaderingen, die verder voornamelijk een neerslag zijn van de activiteiten en daarnaast enige correspondentie bevatten, van de stukken per jaar afgezonderd.
Ger Boersma juli 2012.
N.B. In het najaar van 2013 kwamen nog enkele stukken binnen. Het gaat hier om - een (ongedateerde) brief van Teigetje en Woelrat (ooit partners van Gerard Reve, met een bedankje voor toezending van het door het Homokoor Onder Anderen samengestelde boekje en CD (ondergebracht bij inventarisnummer 39). - Registratie van beeindiging van het koor op 1 januari 2013 (ondergebracht bij inventarisnummer 3)

Kenmerken

Datering:
1986-2012
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,8 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1884 Homokoor "Onder Andere", 1986-2012
VERKORT:
NL-LwnHCL 1884
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.