Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Familie Rauwerda, 1920-2012

1938 Familie Rauwerda, 1920-2012

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Door bemiddeling van de heer R. Rauwerda, 2e zoon van de bekende Rauwerda familie, werd een deel van het archiefmateriaal van het bedrijf en de familie Rauwerda bij het Historisch Centrum Leeuwarden ondergebracht. Dit materiaal heeft ten grondslag gelegen aan het over het bedrijf verschenen boekwerk ‘Auke Rauwerda, liever kleine baas dan grote knecht’ van de hand van eerder genoemde, dat in 2012 het licht zag. Naast de stukken betreffende het familiebedrijf is er aanvullend archief aangeleverd van Brouwers stalinrichting, waarvan de heer R. Rauwerda vanaf de jaren tachtig van 20e eeuw directeur was. Deze archivalia is geborgen bij het archief van die stalinrichting. Op 23 september 1932 begon Auke Rauwerda zijn (ijzer)winkel aan de Westerplantage. In de loop der jaren ontwikkelde dit eerste pand zich tot een in Leeuwarden en de wereld er om heen tot een fenomeen dat nagenoeg iedereen kende. Een bekende kreet in Leeuwarden was jarenlang: ‘Als Auke het niet heeft, dan bestaat het niet’. Op een gegeven moment behoorden tot het winkelcomplex, maar liefst achttien panden, negen aan de Westerplantage en negen aan de daarachter liggende Torenstraat. De panden waren op enkele plaatsen doorbroken, stonden alle met elkaar in verbinding en werden gebruikt als magazijn en opslagruimte. Ook elders in de stad had men nog voorraad liggen. In het jaar 2011 is er een modern winkelpand gericht op de zakelijke klant op het industrieterrein de Hemrik geopend. Voor een verdere beschrijving van de bedrijfs- en familiegeschiedenis wordt kortheidshalve naar eerdergenoemd boekwerk verwezen.
Het archief is als familiearchief, maar meer nog als bedrijfsarchief (nog) verre van compleet. Voor een deel is er wel wat ouder materiaal aanwezig, maar de essentie van het eigenlijke bedrijfsarchief ontbreekt. Vooral gegevens over bedrijfsomzet, volume en financiële informatie zou een ruimer licht kunnen werpen op dit zo bijzondere Leeuwarder bedrijf. Wat wel nagenoeg compleet aanwezig is, is archivalia betreffende de schooljaren van de oprichter van het bedrijf Auke Rauwerda.
Augustus 2013, GB

Kenmerken

Datering:
1920-2012
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,4 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1938 Familie Rauwerda, 1920-2012
VERKORT:
NL-LwnHCL 1938
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.