Uw zoekacties: Burgeravondschool te Leeuwarden, 1900-1924
x2037 Burgeravondschool te Leeuwarden, 1900-1924
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

2037 Burgeravondschool te Leeuwarden, 1900-1924
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
I Inleiding
sluiten
2037 Burgeravondschool te Leeuwarden, 1900-1924
I Inleiding
In 1867 werd er een reglement opgesteld voor een gemeentelijke Burgeravondschool. De Burgeravondschool stond onder toezicht van de Plaatselijke commissie van toezicht op het middelbaar onderwijs.

De eerste lessen begonnen pas in januari 1869 omdat er geen leslokaal beschikbaar was. De cursist doorliep drie klassen, met vakken als rekenen, meetkunde, natuurkunde, tekenen, scheikunde en boekhouden, waarna een examen volgde. De school startte in 1869 met 24 leerlingen waarvan de helft bevorderd werd naar de tweede klas. Er kwamen in het nieuwe schooljaar echter maar negen van de bevorderde leerlingen terug. Ook het daarop volgende jaar was het aantal leerlingen aan de Burgeravondschool gering. In het cursusjaar 1871/1872 steeg het aantal leerlingen naar 42 en een jaar later naar 54.

In 1907 vond er een reorganisatie plaats. De toen tweejarige cursus werd verlengd naar vier jaar, er werden vakken aan het lespakket toegevoegd, de duur van het cursusjaar werd ingekort en het aantal lesuren per week aangepast. Het schoolgeld werd vastgesteld op f 5,-. Ook werd de Burgeravondschool ondergebracht in lokalen in het pand van de Ambachtsschool aan de Menno van Coehoornstraat. Door een toename van het aantal leerlingen had de Burgeravondschool in 1911 acht tekenzalen, een lokaal voor natuur-en werktuigkunde en vier leslokalen in gebruik.

In 1924 werd de Burgeravondschool opgeheven en een avondnijverheidsschool aan de Ambachtsschool opgericht. Zo kon er aanspraak worden gemaakt op 70% rijkssubsidie als gevolg van de Nijverheidsonderwijswet.

Van het archief van de Burgeravondschool is bijna niets bewaard gebleven. De stukken die wel zijn aangetroffen zijn vermoedelijk bij het opheffen van de school achtergebleven bij de Ambachtsschool.

Het archief is in 2007 door dhr. R. de Wit, directeur bedrijfsvoering van OSG Piter Jelles, geschonken aan het Historisch Centrum Leeuwarden, tezamen met de rechtsvoorgangers van het OSG Piter Jelles.
II Inventaris
Kenmerken
Datering:
1909-1924
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,76 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 2037 Burgeravondschool te Leeuwarden, 1900-1924
VERKORT:
NL-LwnHCL 2037
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS