Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Burgemeester en Wethouders als Provisoren Sint Jacobs of Job...

1317 Burgemeester en Wethouders als Provisoren Sint Jacobs of Jobsleen tot Oldehove te Leeuwarden, 1704-1922

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
Voor een inleiding over lenen in het algemeen zie de inleiding bij toegang 1318 (Eritia de Blocq, wed. van Franckena-leen)
1317 Burgemeester en Wethouders als Provisoren Sint Jacobs of Jobsleen tot Oldehove te Leeuwarden, 1704-1922
Inleiding
Voor een inleiding over lenen in het algemeen zie de inleiding bij toegang 1318 (Eritia de Blocq, wed. van Franckena-leen)
Het feit dat Pieter Sybrands Auckama, olderman van Leeuwarden, bij het Bieroproer aldaar in 1487 om het leven is gebracht en wel op St. Jacobidag (25 juli), zou voor zijn bedroefde halfbroer Jelle Juwsma aanleiding geweest zijn het St. Jacobs-leen in te stellen. Het testament waarbij dit gebeurde is verloren gegaan. Jelle Juwsma, geboren c. 1414 *  als zoon van Auckje Douma (ook wel: Donia) uit haar huwelijk met Juw Juwsma, werd pastoor en deken van Oldehove. Hij overleed in 1497 en werd, volgens van Burmania, "begraven bij Pieter Sybrens Auckama, daar hij seer rouwig over was geweest". Hij stichtte het leen "tot kerkdiensten en afbiddinge der overleden vrienden schuld aan God", voor de bekostiging waarvan hij goederen aanwees. Tot opzienders benoemde hij zijn 2 halfbroers en halfzuster uit het latere huwelijk van zijn moeder met Sybrandt Pieters Auckama, of hun descendenten. Na de Reformatie werd het leen bestemd tot bekostiging van de studie van een dezer descendenten, een eis die later niet gehandhaafd bleef. Bij testament van 1534 liet de in dat jaar gestorven Pieter Johanz. Auckama, zoon van Jelle Juwsma's halfbroer Jan Sybrens Auckama, het leen zijn huis en hof na. Het huis diende later tot woning voor de priester op dat leen. Een gedeelte van de tuin werd in 1645 "tot huissteden verpacht. Zo ontstond een buurt, tot ver in de 20ste eeuw bekend als St. Jobsleen, waarvan de pacht nog ten gunste van de stichting komt. Het priesterhuis werd in 1674 afgebroken (Resol. v.d. Magistr., 20-2-1674). De pensie van het leen bedraagt tegenwoordig: voor een student f.1500,-, met een later uit te keren inkorting, voor een scholier f.500,-. B&W van Leeuwarden zijn tot provisoren benoemd bij beschikking van de Minister van Binnenlandse Zaken van 29-11-1832, en bleven dat tot 1923.

Kenmerken

Datering:
1704-1922
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,35 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1317 Burgemeester en Wethouders als Provisoren Sint Jacobs of Jobsleen tot Oldehove te Leeuwarden, 1704-1922
VERKORT:
NL-LwnHCL 1317