Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Burgemeester en Wethouders van Leeuwarden als Provisoren van...

1323 Burgemeester en Wethouders van Leeuwarden als Provisoren van het Klaas Tiglerleen, 1836-1923

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
1323 Burgemeester en Wethouders van Leeuwarden als Provisoren van het Klaas Tiglerleen, 1836-1923
Inleiding
Klaas Djurres Tigler (Leeuwarden 1724-1811) was Doopsgezind predikant te Leeuwarden van 1750-1752. Hij testeerde zijn nagelaten goederen onder fideicommis, d.v.z. onder bepaling, dat na overlijden der erfgenamen de goederen weer op anderen, door Tigler aangewezen, zouden overgaan. Een verder bezwaar: de zeven erfgenamen (en hun opvolgers) moesten jaarlijks f.1400,- uitkeren aan twee jongelingen, bij voorkeur uit de eigen nakomelingschap, tot voortzetting hunner studiën. Bij de boedelscheiding in 1830 werden hiertoe echter bezittingen vastgezet, om uit de opbrengst daarvan de jaarlijkse f.1400,- uit te keren, toen nog onder beheer van de door Klaas Tigler bij testament aangewezenen. In 1832 werd het beheer aan de Doopsgezinde Kerkeraad aangeboden en door deze aanvaard. Tot 1920 zou de Kerkeraad deze taak blijven vervullen. Nadat B&W van Leeuwarden toen voor de eer bedankten, werd door de Minister van Onderwijs, Kunsten en Vetenschappen het beheer opgedragen aan particulieren. Begevers van het leen, op enkele uitzonderingen na, zijn de afstammelingen van de erfgenamen van Klaas Tigler. Als begiftigde hebben, zoals gezegd, de nakomelingen der erfgenamen voorrang. De oorspronkelijke verplichting voor de begiftigde om te studeren voor Doopsgezind predikant kwam te vervallen. Een pensie bedraagt tegenwoordig f.2000,-- voor een student, f.750,- voor een scholier. B&W van Leeuwarden bekleedden liet provisorschap van 1836 tot 1923 in welk jaar het overging op de Commissaris der Koningin.

Kenmerken

Datering:
1836-1923
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,15 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1323 Burgemeester en Wethouders van Leeuwarden als Provisoren van het Klaas Tiglerleen, 1836-1923
VERKORT:
NL-LwnHCL 1323