Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Toneelvereniging en Rederijkerskamer Halbertsma te Stiens, 1875-2000

1389 Toneelvereniging en Rederijkerskamer Halbertsma te Stiens, 1875-2000

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding op de inventaris van het archief van Toneelvereniging en Rederijkerskamer (Eeltsje) Halbertsma te Stiens.
Op 1 december 1875 werd de 'Rederijkerskamer Eeltsje Halbertsma' formeel opgericht. Dit is op te maken uit de notulen van de eerste vergadering op die datum, gehouden in het logement 'Den Briel' (aan de Uniawei te Stiens) ten huize van J. (Jan) Blaam. Met zes van de tien stemmen werd S. (Sjouke) L. Groenwoud tot voorzitter gekozen. Verder bestond het bestuur uit U. (Uilke) Brolsma, secretaris en L. (Lieuwe Geales) Hoekstra, die tot penningmeester werd gekozen. In het begin vergaderde het bestuur eens in de twee weken. Alle vergaderverslagen werden consequent voorzien van een volgnummer, zodat aan het eind van het eerste notulenboek al de 97e vergadering wordt verslagen, we zijn dan op 3 december 1879. Het tweede notulenboek begint met de 100e vergadering, wat dus inhoudt dat de verslagen van de 98e en 99e vergadering ontbreken. Voor het vijftig, het zestig, het vijfenzeventig, het tachtig, het honderd en het honderdvijfentwintig jarig jubileum zijn speciale avonden georganiseerd. Ter gelegenheid van het 100 jarig jubileum is een boekje verschenen met als titel 'Een eeuw toneel in 't oude dorp' (In ieu toaniel yn 't alde doarp). Halbertsma werd dan wel in 1875 opgericht, in 1865 (op 6 februari) reeds zag een voorganger het licht. Op initiatief van Uilke Brolsma, verkozen tot secretaris bij de oprichting van Halbertsma, werd reciteerclub 'Oefening tot genoegen' opgericht. Ook van deze club is een deel van de verslagen bewaard gebleven (inv. nr. 260 en 261). Uilke Brolsma was de vader van de later bekende schrijver Reinder Brolsma. De eerste jaren (tot 1903) werden de notulen in het Nederlands gesteld, daarna nog slechts 'yn it Frysk'. Wel werden zowel in het Nederlands als ook in het Frysk stukken opgevoerd. De eerste uitvoering (nog zonder publiek) was 'De skearwinkel fan Toan Sjipsop' van Waling Dykstra.

De eerste uitvoering met publiek was op 29 november 1876. Naast stukken van Waling-Om, worden ook veel stukken van o.a. T.G. Van der Meulen en Y.C. Schuitmaker opgevoerd. Zie voor verdere geschiedenis het eerder genoemde boekwerkje dat verschenen is bij het 100 jarig bestaan, of duik in de historie van de vereniging. Het archief is bij het H.C.L. binnengekomen door bemiddeling van de Documentatiestichting Leeuwarderadeel. Uit het archief is niets vernietigd. Wel zijn een aantal dubbelen, met name van (niet) uitgevoerde stukken, aan de vereniging teruggegeven. Aan het eind van de plaatsingslijst zijn een aantal titels opgenomen van boejkwerkjes / toneelstukken die in bezit waren van de vereniging. Hierbij zitten titels van zowel opgevoerde toneelstukken als ook van niet opgevoerde stukken en van liederen en rijmpjes en verhalen. Zie verder bij de rubriek 'titels van niet uitgevoerde toneelstukken'.
G. Boersma November 2006.
N.B. De mee aangeleverde foto 's zijn opgenomen in de Topografisch Historische Atlas van het H.C.L. Wel zijn er binnen het archief zelf nog foto's te vinden in enkele jubileum albums en in de plakboeken.

Kenmerken

Datering:
1875-2000
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
2 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1389 Toneelvereniging en Rederijkerskamer Halbertsma te Stiens, 1875-2000
VERKORT:
NL-LwnHCL 1389
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.