Bibliotheek

 

De HCL-bibliotheek, ook wel Stedelijke Bibliotheek genoemd, bevat ruim 16.000 titels. De digitale catalogus is te raadplegen via de link in het submenu rechts. Daarin kunt u zoeken op auteursnaam, titel, onderwerp en nog enkele kenmerken.

De bibliotheek is sinds 1838 opgebouwd rond het restant van de oude magistraatsbibliotheek. Bij de tot en met 1931 verzamelde boeken, beschreven in de in 1932 gedrukte catalogus van R. Visscher, Catalogus der Stedelijke Bibliotheek van Leeuwarden, vallen in het bijzonder twee afdelingen op: werken van personen die in Leeuwarden geboren zijn of daar gewoond hebben en tot 1850 te Leeuwarden gedrukte of uitgegeven boeken. Titels die in deze twee categorieën vallen worden na 1931 niet meer actief verzameld. De bibliotheek zoals die sindsdien is gevormd, bevat alleen nog titels die louter ten dienste staan van het historisch en genealogisch onderzoek. De twee genoemde afdelingen zijn echter wel gehandhaafd.

De bibliotheek bevat:
nieuws- en advertentiebladen, 1752-heden, 120 m
overige periodieken, 1671-heden, 320 m
naslagwerken, monografieën en overige boekwerken, 16e eeuw-heden, 400 m
manuscripten, 16e-20e eeuw, 5 m
drukwerkverzameling, 18e eeuw-heden, 50 m
bibliotheek Dominicanenstatie, 17e-19e eeuw, 3 m

De Leeuwarder Courant en enkele tijdschriften als Leovardia, ’t Kleine Krantsje en De Leeuwarder Gemeenschap zijn fulltext te doorzoeken en te lezen via links op onze website, zie de snelkoppelingen op de homepage. Plaatselijke tijdschriften, blaadjes e.d. zijn meestal nog niet in de catalogus van de bibliotheek opgenomen; u kunt deze vinden in de Tijdschriftenlijst in het submenu rechts. Hier vindt u eveneens links naar de andere bibliotheekonderdelen.

Terug