Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

Hoe is het geregeld?
De gemeente heeft de wettelijke plicht om nieuwe straten te benoemen. Straatnamen en huisnummers (adressen) vervullen een essentiële functie in het maatschappelijk verkeer. Niet alleen voor dienstverlenende instanties als politie, brandweer, posterijen en ambulancebedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld de makelaardij, de advocatuur, het notariaat en het bedrijfsleven.

Het college van burgemeester en wethouders geeft nieuwe straten een naam, zowel in nieuwe wijken als in bestaande wijken waar nieuwbouw plaatsvindt. Het college wordt daarbij geadviseerd door de Commissie Naamgeving. In deze commissie zitten o.a. ambtenaren van de Dienst Stadsontwikkeling en het HCL. 

Eigen inbreng?
Indien u een idee of suggestie heeft voor een naam van een nieuwe straat of deel van de openbare ruimte, dan kunt u dat via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan het college van burgemeester en wethouders bekend maken. De vergaderingen van de Commissie Naamgeving zijn openbaar en bieden veel ruimte voor inspraak van de burgers. Vooral wijkpanels en dorpsverenigingen geven gevraagd en ongevraagd regelmatig adviezen. 

Meer weten?
De Commissie Naamgeving houdt zich ook bezig met naamgeving van projecten in de openbare ruimte, zoals wijken, bruggen en fietspaden. Eveneens kan de commissie advies geven bij naamgeving aan gebouwen, zowel gemeentelijke als particuliere bouwwerken. Ook is er bemoeienis met de grenzen van wijken en dorpen. 


Verdere informatie

Raadpleeg het boek Leeuwarder Straatnamen van Henk Oly (Leeuwarden, 2010), voor gegevens over straatnamen tot ca. 2010.

Straatnamen Zuiderburen
Straatnamen Blitsaerd
Verordening straatnamen
Lees het meest recente verslag van de adviescommissie
Oude huisnamen - overzicht 2005
Betekenis woonplaatsen
Rapport grenswijzigingen
Straatnamenregister 2021
Straatnamenregister 2022
Wijk- en buurtcodes en namen

Voor vragen over straatnaamborden (bijvoorbeeld over de schrijfwijze of bij vermissing) kunt u bij de afdeling Wijkzaken van Gemeente Leeuwarden terecht, voor historische vragen bij het HCL en voor algemene vragen bij Bouwen, Milieu en Monumenten (Gemeente Leeuwarden). Kijk ook op de website van Gemeente Leeuwarden voor meer informatie over huisnummering.