Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

De Oldehove, de klomp baksteen die ooit hét statussymbool van de Friese hoofdstad had moeten worden. Samen met de St. Vituskerk had het bouwwerk de uitstraling van een basiliek moeten krijgen. Maar al kort na de start van de bouw in 1529 verzakte de toren in de zompige ondergrond en werd ze - tegen beter weten in - verder afgebouwd, waarbij de verzakking keer op keer door middel van de loodlijn werd gecorrigeerd. Hierdoor verkreeg het gebouw ook nog eens een lichte kromming. Het moet bouwmeester Jacob van Aken volgens overlevering grijze haren hebben bezorgd en hem voortijdig de dood hebben ingejaagd.

Oldehove met fonteinen1

Openingstijden

Vanaf 1 juni 2024 is de Oldehove dagelijks geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Van 7 t/m 9 juni is de Oldehove gesloten vanwege een festival op het Oldehoofsterkerkhof.

 

Tarieven individuen

Kinderen t/m 12 jaar  € 1,50 p.p. 
Jongeren van 13 t/m 17 jaar en studenten (met studentenpas) € 2,50 p.p.
Volwassenen € 3,50 p.p.


Tarieven groepen

  Binnen openingstijden Buiten openingstijden
Groepen van meer dan 15 personen t/m 17 jaar  € 1,00 p.p.  € 2,50 p.p. 
Groepen van meer dan 15 personen vanaf 18 jaar € 2,50 p.p.  € 3,00 p.p. 

NB: voor een rondleiding en (groeps)bezoek buiten de reguliere openingstijden geldt een tarief (exclusief toegangsprijs ad  € 3,50 p.p.) van € 50,00


Aanmelden groepsbezoek

Rondleidingen en groepsbezoek zijn (onder voorwaarden) op aanvraag mogelijk. Stuur voor het aanmelden van groepen een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Grafzerken Oldehoofsterkerkhof

Het Oldehoofsterkerkhof is sinds de zomer van 2007 versierd met meer dan 100 hardstenen grafzerken. 24 van deze zerken verbeelden de contouren van de oude Sint Vituskerk. Ook zijn in een aantal zerken historische afbeeldingen uit de collecties van Historisch Centrum Leeuwarden gegraveerd. Van een kermisbiljet uit 1788 tot een advertentie voor een binnenlandse vlucht naar Amsterdam uit 1939… Deze gravures verbeelden fragmenten uit het dagelijks leven in Leeuwarden door de eeuwen heen. Een deel van de zerken is nog leeg, klaar voor kenmerkende afbeeldingen uit de toekomst.

Meer weten over de afbeeldingen op de grafzerken? Lees dan onze folder 'Leeuwarder historie gebeiteld in steen' (pdf). 

uitsnede Boertjens

Luchtfoto van het Oldehoofsterkerkhof met de grafzerken. Fotograaf: K. Boertjens