Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

De Oldehove, de klomp baksteen die ooit hét statussymbool van de Friese hoofdstad had moeten worden. Samen met de St. Vituskerk had het bouwwerk de uitstraling van een basiliek moeten krijgen. Maar al kort na de start van de bouw in 1529 verzakte de toren in de zompige ondergrond en werd ze - tegen beter weten in - verder afgebouwd, waarbij de verzakking keer op keer door middel van de loodlijn werd gecorrigeerd. Hierdoor verkreeg het gebouw ook nog eens een lichte kromming. Het moet bouwmeester Jacob van Aken volgens overlevering grijze haren hebben bezorgd en hem voortijdig de dood hebben ingejaagd.

Wilt u misschien weten hoe hoog en hoe scheef de Oldehove is en wie de personen zijn die een vermelding hebben gekregen in de houten vloer van de Oldehove? Breng dan een bezoek!

Oldehove met fonteinen1

De Oldehove beschikt onder meer over een lift (tot de eerste verdieping) en presentaties over de geschiedenis van de toren en omgeving. Er is een videoclip van Jankobus Seunnenga waarin hij zijn (in het Liwwadders gezongen) lied over een achterwaartse hardloopwedstrijd naar, in en op de Oldehove, getiteld De Achterwaartse Oldehovedag ten gehore brengt. Deze clip kan ook op Youtube worden bekeken.

De Oldehove is open van april t/m oktober, ma-zo, 13.00-1700 uur. Normaliter gaat de toren open rond 1 april en is er een koppeling met de opening van het toeristisch seizoen. Op 1 november gaat de Oldehove weer in de winterstand. In 2019 trok de Oldehove circa 38.000 bezoekers. De openstelling kan alleen door de inzet van ruim twintig vrijwillige torenwachters. Ook vanuit huis kan je van alles zien van en doen met de Oldehove. Zo is er een virtuele rondleiding door torenwachter Jan de Vries. Een webcam biedt uitzicht op de Oldehove. Bouwplaten zijn te koop in de winkel van het HCL.

Zie voor meer informatie: www.oldehove.eu

 

Openingstijden

Check de aparte pagina met openingstijden.

 

Tarieven individuen

Kinderen t/m 12 jaar  € 1,50 p.p. 
Jongeren van 13 t/m 17 jaar en studenten (met studentenpas) € 2,50 p.p.
Volwassenen € 3,50 p.p.


Tarieven groepen

  Binnen openingstijden Buiten openingstijden
Groepen van meer dan 15 personen t/m 17 jaar  € 1,00 p.p.  € 2,50 p.p. 
Groepen van meer dan 15 personen vanaf 18 jaar € 2,50 p.p.  € 3,00 p.p. 

NB: voor een rondleiding en (groeps)bezoek buiten de reguliere openingstijden geldt een tarief (exclusief toegangsprijs ad  € 3,50 p.p.) van € 50,00

Het HCL biedt diverse programma's voor groepen aan.  


Arrangementen

Educatieve programma's:
Educatief programma groep 5-8
Educatief programma voortgezet onderwijs
Educatief programma MBO, HBO, WO

Trouwen in de Oldehove
Trouwen in de Oldehove kan alleen als aan alle daarvoor geldende voorwaarden is voldaan.


Aanmelden groepsbezoek

Rondleidingen en groepsbezoek zijn (onder voorwaarden) op aanvraag mogelijk. Stuur voor het aanmelden van groepen een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Gezocht: torenwachters voor de Oldehove

De Oldehove is vanaf april tot en met oktober geopend van maandag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Wij zoeken enthousiaste vrijwilligers, die één of twee keer per week (doordeweekse dagen) of één of twee keer per maand ( zaterdag en zondag) de Oldehove willen bemensen. U bent gastvrij, trots op de stad, en u heeft enige kennis van de Leeuwarder geschiedenis en/of bereidheid die te verkrijgen. U bent bij voorkeur meertalig, bezit teamgeest en bent goed ter been. Uw beloning: betrokkenheid bij een bijzonder monument van de stad en leuke ontmoetingen met mensen van over de hele wereld. Belangstelling? Meld het bij de balie van het HCL of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..