Straatnaamgeving


Raadpleeg hier het boek Leeuwarder Straatnamen van  W. Dolk (Fryske Akademy, Ljouwert 1997), voor gegevens over straatnamen van voor ca. 1990.

Hoe is het geregeld?
De gemeente heeft de wettelijke plicht om nieuwe straten te benoemen. Straatnamen en huisnummers (adressen) vervullen een essentiƫle functie in het maatschappelijk verkeer. Niet alleen voor dienstverlenende instanties als politie, brandweer, posterijen en ambulancebedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld de makelaardij, de advocatuur, het notariaat en het bedrijfsleven.

Het college van burgemeester en wethouders geeft nieuwe straten een naam, zowel in nieuwe wijken (zie: Zuiderburen en Blitsaerd) als in bestaande wijken waar nieuwbouw plaatsvindt. Het college wordt daarbij geadviseerd door de Commissie Naamgeving. In deze commissie zitten o.a. ambtenaren van de Dienst Stadsontwikkeling en het HCL. Klik hier voor de Verordening naamgeving Openbare Ruimte en nummertoekenning 2014. Bezoek voor meer relevante informatie m.b.t. dit onderwerp de website van de gemeente Leeuwarden.

Eigen inbreng?
Indien u een idee of suggestie heeft voor een naam van een nieuwe straat of deel van de openbare ruimte, dan kunt u dat via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan het college van burgemeester en wethouders bekend maken.

De vergaderingen van de Commissie Naamgeving zijn openbaar en bieden veel ruimte voor inspraak van de burgers. Vooral wijkpanels en dorpsverenigingen geven gevraagd en ongevraagd regelmatig adviezen. Lees het meest recente verslag van de commissie.

Er is een actueel register waarin alle straatnamen staan geregistreerd. Klik hier voor een tot 1 januari 2018 bijgewerkte versie van dit register.

Meer weten?
De Commissie Naamgeving houdt zich ook bezig met naamgeving van projecten in de openbare ruimte, zoals wijken, bruggen en fietspaden.

Eveneens kan de commissie advies geven bij naamgeving aan gebouwen, zowel gemeentelijke als particuliere bouwwerken (klik hier voor meer informatie over oude huisnamen). Ook is er bemoeienis met de grenzen van wijken en dorpen.

Aardig zijn ook de volgende rapporten:

Woonplaatsen en hun betekenis in de Gemeente Leeuwarden van 12 april 2007
Grenswijzigingen Gemeente Leeuwarden van 15 juni 2007

Voor vragen over straatnaamborden (bijvoorbeeld over de schrijfwijze of bij vermissing) kunt u bij de afdeling Wijkzaken terecht, voor historische vragen bij het HCL en voor algemene vragen bij Bouwen, Milieu en Monumenten. Klik hier voor meer informatie over huisnummering.

Terug