Stadswandelingen


Historische stadswandelingen | Historische stadswandelingen met gids | Open stadswandelingen
Stadswandelingen voor kinderenZelfstandig wandelenAndere aanbieders 


Historische stadswandelingen

Leeuwarden is de trotse hoofdstad van Fryslân. Een stad met een prachtig historisch centrum, boeiende musea en verrassende winkels. Naast hoofdstad was Leeuwarden lange tijd hofstad. Tevens is Leeuwarden bekend als start- en finishplaats van de Elfstedentocht. Leeuwarden is dan ook niet voor niets verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018.
Een historische stadswandeling is de ideale manier om de binnenstad van Leeuwarden te ontdekken. De wandeling voert langs vele monumenten, oude grachten, schilderachtige hofjes, brugpleinen en vergeten steegjes. Na een stadswandeling kijkt u met andere ogen naar de stad.

Stadsrondleidingen door de Leeuwarder binnenstad nemen een grote vlucht. Het aanbod stijgt snel en duizenden bezoekers maken er gebruik van. Historische stadswandelingen beleven een sterke groei in Leeuwarden. Ze werden altijd al georganiseerd, maar zowel vraag als aanbod nemen de laatste jaren duidelijk toe.

Oud-wethouder Bearn Bilker - tegenwoordig burgemeester van Kollumerland - leidt een groep geïnteresseerden rond tijdens een Maria Louise-stadswandeling. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Vorig jaar werden er vanuit het HCL al ruim 130 wandelingen georganiseerd met in totaal zo'n tweeduizend deelnemers. Dit jaar zullen het er fors meer zijn. De status van Kulturele Haadstêd 2018 brengt nu al extra belangstellenden naar de stad.

Lees meer in het LC-artikel van 3 augustus 2015.

Historische stadswandelingen met gids

Het HCL verzorgt het gehele jaar door open- en op maat gesneden stadswandelingen onder leiding van een gids. Het HCL beschikt over een team van enthousiaste en deskundige gidsen.

Stadsgids Pieter van der Ende laat zien hoe de nimmer voltooide Oldehove ooit had moeten worden.
Stadsgids Pieter van der Ende laat zien hoe de nimmer voltooide Oldehove ooit had moeten worden.

Open stadswandelingen

Zondagmiddagwandelingen:
U kunt iedere zondagmiddag vanuit het HCL onder leiding van een gids een stadswandeling maken. De wandeling start om 13:15 uur in het Historisch Centrum Leeuwarden (Groeneweg 1). De middag begint met een korte rondleiding door de expositie ‘Het verhaal van Leeuwarden’ en wordt vervolgd met een wandeling langs o.a. de Oldehove, Grote Kerk, Stadhouderlijk Hof, Stadhuis en Waag. Duur: 1,5 a 2 uur, maximaal 25 deelnemers, kosten: €2,50 per persoon. Opgeven mag, maar hoeft niet.

In de maanden juli en augustus is de open stadswandeling uitgebreid met een bezoek aan de Oldehove. De kosten bedragen dan €4,00 per persoon.

Op maat gesneden en thematische wandelingen:
U kunt ook kiezen voor een thematische of op maat gesneden stadswandeling. Wilt u bijvoorbeeld een wandeling betreffende de Friese Nassaus, joods Leeuwarden of vrouwengeschiedenis? Bij het HCL kan het allemaal geregeld worden. Een thematische of op maat gesneden wandeling van 1,5 a 2 uur kost 45 euro per groep (te betalen aan de gids).

Voor informatie of boeking van een wandeling klik op onderstaande link. U krijgt zo mogelijk de volgende werkdag reactie. Om te reserveren dient u het formulier minimaal een week van te voren in te vullen.

Aanmeldformulier stadswandelingen


Stadswandelingen voor kinderen

Het HCL verzorgt ook kinderwandelingen; de zogenaamde Kidstour. Dit is een wandeling vol spannende verhalen. De start is in de schatkamer van het HCL en eindigt met de beklimming van de Oldehove. Maximaal 15 kinderen onder begeleiding van een of meer volwassenen. Duur: anderhalf uur. Kosten: 45 euro per groep (te betalen aan de gids). Ook erg geschikt als kinderfeestje.

Stadswandelingen voor kinderen

Zelfstandig wandelen

Wilt u zelfstandig wandelen? Dat kan ook. Het HCL heeft maar liefst 18 thematische stadswandelboekjes samengesteld. De boekjes zijn te koop bij het HCL. Voor een overzicht van de titels zie hieronder. Ook kunt u op uw smartphone of tablet een door het HCL ontwikkelde app binnenhalen. Zie hieronder.

Apps:
In Leeuwarden zijn diverse routes voor smartphones beschikbaar. Via de site van IZI-travel is de door het HCL ontwikkelde gratis app Highlights van Leeuwarden te vinden.

Wandelboekjes:
Het HCL heeft 18 stadswandelboekjes samengesteld (tekst, illustraties en plattegrond). De stadgidsen zijn o.a. verkrijgbaar bij het HCL. Kosten: 7,50 euro.

 • Een stadswandeling langs highlights in de monumentale binnenstad
 • City walk. Leeuwarden. Highlights of Leeuwarden. English edition
 • Sporen van de Nassaus
 • Sporen van joods leven
 • Sporen van vermaarde vrouwen
 • Sporen van nieuwe Leeuwarders
 • Sporen van de Gouden Eeuw
 • Sporen van de vroege geschiedenis
 • Sporen van schrijvers en dichters
 • Poëzieroute
 • Beeldende kunst in de openbare ruimte
 • Een wandeling over de stadsbegraafplaats en door het Rengerspark
 • De Museumhaven en sporen van historisch vaarwater
 • Sporen van banken en verzekeringsmaatschappijen
 • Voetstappen in de Vosseparkwijk
 • Voetstappen in de Muziek-, Transvaal-, en Vogelwijk
 • Voetstappen door Oud-Oost

Zie ook: Digitale routebeschrijvingen stadswandelingen en fietstochten


Andere aanbieders

Terug