De Oldehove, de klomp baksteen die ooit hét statussymbool van de Friese hoofdstad had moeten worden. Samen met de St. Vituskerk had het bouwwerk de uitstraling van een basiliek moeten krijgen.

Hoe anders is het allemaal gelopen. Al kort na de start van de bouw in 1529 verzakte de toren in de zompige ondergrond en werd ze - tegen beter weten in - verder afgebouwd, waarbij de verzakking keer op keer door middel van de loodlijn werd gecorrigeerd. Hierdoor verkreeg het gebouw ook nog eens een lichte kromming. Het moet bouwmeester Jacob van Aken volgens overlevering grijze haren hebben bezorgd en hem voortijdig de dood hebben ingejaagd. 

400-oldehove_tavenier.jpg

Deze miskleun zou symbool kunnen staan voor het negatieve zelfbeeld dat de Leeuwarders sedert jaar en dag uitdragen wanneer hen naar een mening over hun woonplaats of de ontwikkelingen daarbinnen wordt gevraagd. Dit al eeuwen tentoongespreide negativisme zou dus ondermeer terug zijn te voeren op het verzakken van de Oldehove.

Anderzijds is de Leeuwarder ook wel weer trots op 'zijn' Oldehove. 'As je ome sège mutte teugen de Oldehove', dan betekent dat, dat je een geboren en getogen Leeuwarder bent. Een echte Leeuwarder kan dan ook niet lang van huis. "A'k de Oldehove niet siën ken, dan foël ik my onwennich'. Als je 'troud binne met 'e Oldehove', dan zul je de stad nooit verlaten.

Wilt u met eigen ogen aanschouwen waar het in oorsprong met Leeuwarden mis is gegaan, bezoek dan - individueel of in groepsverband - de Oldehove. Aanmelding hiervoor dient te geschieden via de website van de Oldehove.

U kunt zich daar ook verdiepen in de geschiedenis van hét Leeuwarder symbool bij uitstek.

Vanaf 1 juni 2011 is de vernieuwde Oldehove weer opengesteld voor publiek. De beroemde scheve toren van Leeuwarden is de afgelopen jaren prachtig verbouwd. De vernieuwde Oldehove beschikt nu onder meer over een lift (tot de eerste verdieping) en presentaties over de geschiedenis van de toren en omgeving. Er is zelfs een videoclip van Jankobus Seunnenga waarin hij zijn (in het Liwwadders gezongen) lied over een achterwaartse hardloopwedstrijd naar, in en op de Oldehove, getiteld De Achterwaartse Oldehovedag ten gehore brengt. Klik hier om het nummer in mp3-formaat te downloaden. Ook kan de clip op Youtube worden bekeken.

Wilt u misschien weten hoe hoog en hoe scheef de Oldehove is en wie de personen zijn die een vermelding hebben gekregen in de houten vloer van de Oldehove? Bent u op zoek naar een geschikte trouwlocatie en is uw oog daarbij op de Oldehove gevallen, waarbij u zich afvraagt of dat mogelijk is?

U vindt de antwoorden op http://www.oldehove.eu/

Mocht u eraan twijfelen of het glazen uitkijkplatform verantwoord kan worden betreden, bekijk dan de speciale 'huftertest' hieronder. 'Hardcore-hooligan' Asing Walthaus van de Amelander voetbalvereniging 'Geel Wit' is bereid gevonden om - na het wegklokken van de nodige 'Nobeltjes' (Amelander kruidenbitter) - het glazen platform op draagkracht te testen ;-)

N.B. Op vrijdag 7 mei 2010 is een multimediale attractie op de eerste verdieping van de toren gepresenteerd. Hierbij staat het verhaal van Teake, de fictieve torenwachter die in de 16e eeuw verongelukte bij een val van de trap, centraal. Zijn geest waart volgens de planmakers nog steeds in de toren rond. Door projecties op muren en vloeren moeten de verhalen uit het verleden gaan herleven. Speciale lichttoepassingen zorgen dat de sfeer nog meer wordt versterkt. Vanaf  mei tot en met september kan de Oldehove weer worden beklommen en kan het multimedia spektakel worden bekeken. Bekijk hier de trailer die van het multimedia-spektakel is gemaakt.

GEZOCHT: TORENWACHTERS VOOR DE OLDEHOVE
De Oldehove is vanaf april tot en met oktober geopend van maandag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Wij zoeken enthousiaste vrijwilligers, die één of twee keer per week (doordeweekse dagen) of één of twee keer per maand ( zaterdag en zondag) de Oldehove willen bemensen. U bent gastvrij, trots op de stad, en u heeft enige kennis van de Leeuwarder geschiedenis en/of bereidheid die te verkrijgen. U bent bij voorkeur meertalig, bezit teamgeest en bent goed ter been. Uw beloning: betrokkenheid bij een bijzonder monument van de stad en leuke ontmoetingen met mensen van over de hele wereld. Belangstelling? Meld het bij de balie van het HCL of bij  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug