Aktiviteiten


Zondagmiddagen WANDELING HIGHLIGHTS-TOUR

Iedere zondagmiddag wandelen langs historische highlights van de binnenstad. 
Aanvang: 13:15 uur voor het HCL (Groeneweg 1). Duur: 1,5 à 2 uur. Maximaal 25 deelnemers. Kosten: de wandeling is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor de gids wordt zeer op prijs gesteld. Opgeven mag, maar hoeft niet. Organisatie: HCL. Check de website voor bijzonderheden (bijv. tijdens festiviteiten). Ook tijdens het Paasweekend gaat de wandeling gewoon door!

Zaterdagmiddagen WANDELING OLDEHOVE-TOUR
Iedere zaterdagmiddag (t/m oktober) wandelen door het meest historische deel van de binnenstad. Aan het eind van de wandeling kan tegen het speciale tarief van € 1 de Oldehove worden beklommen.  
Aanvang: 13:15 uur voor het HCL (Groeneweg 1). Duur: 1,5 à 2 uur. Maximaal 25 deelnemers. Kosten: de wandeling is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor de gids wordt zeer op prijs gesteld. Opgeven mag, maar hoeft niet. Organisatie: HCL. Check de website voor bijzonderheden (bijv. tijdens festiviteiten). Ook tijdens het Paasweekend gaat de wandeling gewoon door!

Zondag 23 april BIJZONDERE RECHTPLEGING IN LEEUWARDEN 1945-1949
Mr. M.H. Severein, tot enkele jaren geleden rechter te Leeuwarden, hoopt in het voorjaar van 2017 te promoveren op dit onderwerp. Hij vertelt over de belangrijkste conclusies uit zijn onderzoek.
Plaats: HCL. Aanvang: 14.00 uur. Organisatie: HCL.

Zaterdag 29 april ARCHEOLOGISCHE FIETSTOCHT
Archeoloog Evert Kramer leidt u door Leeuwarden en omgeving langs terpen en andere sporen van de oudste geschiedenis. De tocht start bij het Archeologisch Steunpunt in het HCL. Activiteit in het kader van de landelijke Romeinenweek.
Plaats: HCL. Aanvang 14:00 uur. Duur: 2 à 2,5 uur. Kosten: €2,50 p.p. Maximaal 25 deelnemers. Opgave wenselijk (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ). Organisatie: HCL en Aed Levwerd.

Zondag 30 april BOEKPRESENTATIE 'STADHOUDERS IN DE NEDERLANDEN'
Historicus Arnout van Cruyningen geeft een lezing over zijn nieuwste boek Stadhouders in de Nederlanden. In dit overzichtswerk verhaalt de auteur over alle stadhouders van de Lage Landen sinds de Bourgondische tijd  en schetst hij de ontwikkeling van een uniek ambt. Van Cruyningen zal tijdens zijn lezing uitgebreid ingaan op de Prinsen van Oranje en de Friese Nassaus.
Plaats: HCL. Aanvang: 14.00 uur. Toegang gratis. Opgave wenselijk (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ). Organisatie: Uitgeverij Omniboek i.s.m. Stichting Nassau en Friesland en HCL.

Zaterdag 13 mei OPENING WATERSPORTSEIZOEN
Tal van activiteiten, zoals gratis praamvaren, op verschillende plekken in de stad. Met in of vanuit het HCL: waterwandeling met een gids (om 14.00 en 14.30 uur), vertoning van oude filmfragmenten m.b.t. watersport in Leeuwarden (doorlopend), 100 vrijkaarten voor de Oldehove en het boekje ‘Un singeltsje om’ voor de speciale aanbieding van €1 te koop.
Aanvang: 13.00 uur. Einde: 16.00 uur. Organisatie: gemeente Leeuwarden e.a.

Vrijdag 2 juni OPENING PIER PANDER MUSEUM/ BOEKPRESENTATIE TJIBBE HOOGHIEMSTRA
Opening tentoonstelling Pier Pander Museum en presentatie van het boek Mata Hari opnieuw gefotografeerd / Mata Hari re-photographed van Tjibbe Hooghiemstra. Met in het HCL lezing van Wim van Sinderen, conservator Fotomuseum Den Haag (om 16.00 uur).
Opgave wenselijk (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ). Organisatie: HCL i.s.m. Uitgeverij Bornmeer.

Zaterdag 27 mei FIETSTOCHT LANGS INDUSTRIEEL ERFGOED
Architect Peter Walon leidt u door Leeuwarden en omgeving langs sporen van industrie en nijverheid. De tocht start bij het HCL. Activiteit ter gelegenheid van de tentoonstelling over industrie in Leeuwarden in het HCL.
Plaats: HCL. Aanvang 14:00 uur. Duur: 2 à 2,5 uur. Kosten: €2,50 p.p. Maximaal 25 deelnemers. Opgave wenselijk (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ). Organisatie: HCL en Aed Levwerd.

Woensdag 7 juni MATA HARI-WANDELING
Dames Lionsclub Leeuwarden Leowardia initieert een wandeling langs plekken in de stad die herinneren aan Mata Hari. Aanleiding is het 100-jarig bestaan van de Lions. De opbrengst is voor Stichting Kindpakket. Plaats: HCL. Aanvang: 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Maximaal 100 deelnemers (uitsluitend dames!). Meer informatie en opgave via www.leeuwardenleowardia.lions.nl.
Organisatie: Dames Lionsclub Leeuwarden Leowardia i.s.m. HCL.

Donderdag 15 juni POEZIEAVOND IN DE OLDEHOVE
Ter gelegenheid van Sint Vitusdag is er de jaarlijkse poëzieavond in de Oldehove. Aan het begin van de avond dragen leerlingen van OBS De Oldenije een eigengemaakt gedicht voor.
Plaats: 1e verdieping Oldehove. Aanvang: 20.30 uur. Capaciteit max. 45 personen. Opgave via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Entree: €5,- (incl. een drankje). Organisatie: Melvin van Eldik i.s.m. HCL.

Vrijdag 16 juni OPENING TENTOONSTELLINGEN / BOEKPRESENTATIE PIET DE VRIES
Opening van de dubbeltentoonstelling over leven en werk van architect Piet de Vries in het HCL en in Tresoar. Tevens presentatie van het boek over Piet de Vries.
Aanvang: 16.00 uur. Opgave wenselijk (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ). Organisatie: HCL i.s.m. Stichting Piet de Vries e.a.

Donderdag 29 juni, 6 en 13 juli CURSUS MONUMENTEN VAN LEEUWARDEN
In drie bijeenkomsten stellen de docenten Henk Oly en Ad Fahner thema's aan de orde uit zes eeuwen bouwen in de Friese hoofdstad. Daarbij plaatsen zij architectonische bijzonderheden van enkele topmonumenten zoals de Grote Kerk, de Waag en het stadhuis in een historisch, economisch en politiek kader. Elke bijeenkomst bestaat uit een college, gevolgd door een wandeling langs - en zo mogelijk een bezoek aan - enkele van de besproken gebouwen.
Plaats: HCL. Aanvang: 14.00 uur. Einde: 16.30 uur. Kosten: € 75,00. Meer informatie en opgave via www.hovoseniorenacademie.nl. Organisatie: Seniorenacademie en HCL

Vrijdag 23 juni en zaterdag 1 juli NASSAU-WANDELING
Nassau-kenner Bearn Bilker gidst u langs monumenten en andere plekken in Leeuwarden die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de Friese Nassaus.
Plaats: Grote Kerk (vertrek). Aanvang: 13.30 uur (de wandeling duurt ongeveer twee uur). Prijs: € 4,-- p.p. Maximaal 30 deelnemers. Opgave verplicht (minstens 2 dagen tevoren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) . Organisatie: Stichting Nassau en Friesland, HCL e.a.

Zaterdag 22 juli VOSSEPARK-WANDELING
Wandeling langs bijzonderheden in de Vosseparkwijk onder leiding van een deskundige gids.
Aanvang: 14.00 uur. Plaats: HCL. Duur: 1,5 à 2 uur. Kosten: €2,50 p.p. Maximaal 25 deelnemers. Opgave verplicht (minstens 2 dagen tevoren) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Organisatie: HCL.

Zaterdag 29 juli MARIA LOUISE-WANDELING
Nassau-kenner Bearn Bilker gidst u langs monumenten en andere plekken in de stad die herinneren aan de Friese Nassaus en Maria Louise van Hessen Kassel in het bijzonder.
Plaats: Grote Kerk (vertrek). Aanvang: 13.30 uur (de wandeling duurt ongeveer twee uur). Prijs: € 4,-- p.p. Maximaal 30 deelnemers. Opgave verplicht (minstens 2 dagen tevoren) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Organisatie: Stichting Nassau en Friesland, HCL e.a.

Woensdagen in augustus ENGELSTALIGE HIGHLIGHTS-TOUR
Iedere woensdagmiddag wandelen langs historische highlights van de binnenstad met een Engelstalige gids.
Aanvang: 13:15 uur. Plaats: HCL. Duur: 1,5 à 2 uur. Maximaal 25 deelnemers. Kosten: de wandeling is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor de gids wordt zeer op prijs gesteld. Opgeven mag, maar hoeft niet. Organisatie: HCL.

Woensdagen in augustus RONDLEIDINGEN STADHUIS
Neem een kijkje in de rijke geschiedenis van het Stadhuis door middel van een (gratis) rondleiding om 14.00 en 15.00 uur.
Plaats: Hofplein 38. Duur: ongeveer een half uur. Toegang: gratis. Organisatie: gemeente Leeuwarden / HCL. Opgave: niet nodig.

Zaterdag 5 en 12 augustus ANNA VAN HANNOVER-WANDELING
Nassau-kenner Bearn Bilker gidst u langs monumenten en andere plekken in de stad die herinneren aan de Friese Nassaus en Anna van Hannover in het bijzonder.
Plaats: Waalse Kerk. Aanvang: 14.00 u. Prijs: € 4,-- p.p. Maximaal 30 deelnemers. Opgave verplicht (minstens 2 dagen tevoren) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Organisatie: Stichting Nassau en Friesland, HCL e.a.

Zaterdag 19 augustus NIEUWESTAD-WANDELING
Wandeling langs bijzonderheden aan de Nieuwestad e.o. onder leiding van een deskundige gids.
Aanvang: 14.00 uur. Plaats: HCL. Duur: 1,5 à 2 uur. Kosten: €2,50 p.p. Maximaal 25 deelnemers. Opgave verplicht (minstens 2 dagen tevoren) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Organisatie: HCL.

Zondag 3 september UITFESTIVAL
Tal van culturele activiteiten in en rond de Prinsentuin. Met o.a. in/bij het HCL presentaties over DNA Leeuwarden en het Liwwadders. Vanuit het HCL gratis stadswandelingen ‘Sporen van Mata Hari’ Ook gratis openstelling Pier Pander Museum en Pier Pander Tempel. Meer informatie via www.uitfestival.nl.

Woensdag 6 september ARCHITECT PIET DE VRIES
Lezing over het werk van architect Piet de Vries. De avond is mede ter voorbereiding op de Open Monumentendag.
Plaats: HCL. Aanvang: 20.00 uur. Organisatie: HCL, Aed Levwerd en Monumentenzorg

Zaterdag 9 september OPEN MONUMENTENDAG
Een 15-tal monumenten en andere objecten in de stad zijn opengesteld voor publiek. Bovendien worden allerlei activiteiten georganiseerd. Het thema is dit keer ‘Architect Piet de Vries’.
Aanvang: 10.00 uur. Einde: 17.00 uur. Organisatie: HCL, Monumentenzorg en Aed Levwerd.

Zondag 10 september OPEN MONUMENTENDAG
Enkele monumenten en andere objecten zijn opengesteld voor publiek.
Aanvang: 13.00 uur. Einde: 17.00 uur. Organisatie: HCL, Monumentenzorg en Aed Levwerd.

Zaterdag 16 september CAMBUUR-TOUR
Wandeling langs bijzonderheden in Oud Oost onder leiding van deskundige gidsen.
Aanvang: 14.00 uur. Plaats: Café Cambuur (Insulindestraat 44). Organisatie: HCL e.a. Duur: 1,5 à 2 uur. Kosten: €2,50 p.p. Maximaal 40 deelnemers. Opgave verplicht (minstens 2 dagen tevoren) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Zondag 24 september BEWEGEND BEELD VAN LEEUWARDEN IN DE SEVENTIES
Vertoning van een compilatie van bijzonder filmmateriaal uit de periode ca. 1970-1980 . Activiteit ter gelegenheid van de tentoonstelling 'De Leeuwarder seventies van Paul Janssen'.
Plaats: HCL. Aanvang: 14.00 uur. Organisatie: HCL i.s.m. Fries Film Archief.

Zondag 1 oktober MUZIEK IN DE SEVENTIES
Ritsko van Vliet jr. e.a. vertellen over muziek in Leeuwarden uit de periode ca. 1970-1980. Activiteit ter gelegenheid van de tentoonstelling 'De Leeuwarder seventies van Paul Janssen'.
Aanvang: 14.00 uur. Organisatie: HCL.

Donderdag 5 oktober SLAUERHOFFLEZING: 'ALLEEN VOOR FRIESLAND HEB IK NOG EEN ZWAK'
Jaarlijks organiseert de Dorpskerk Huizum de Slauerhoff Lezing door een prominente Nederlander. De lezing is naar Slauerhoff genoemd omdat deze grote Nederlandse (in Leeuwarden geboren) schrijver zijn langste gedicht -In Memoriam Patris met liefst 34 strofen- wijdde aan zijn vader en diens begrafenis bij deze kerk. De Slauerhoff Lezing 2017 in de Dorpskerk Huizum, het oudste monument (12e eeuw) van de stad Leeuwarden, zal dit jaar voor het eerst over Slauerhoff zelf gaan en vindt plaats op Slauerhoffs sterfdatum: donderdag 5 oktober (aanvang: 20 uur). De auteur Gerrit Jan Zwier houdt de nieuwe uitgave van zijn boek 'Alleen voor Friesland heb ik nog een zwak' ten doop en belicht de nieuwe bevindingen waarop hij in zijn onderzoek naar Slauerhoffs Friese jeugdjaren is gestuit. Ook wordt ingegaan op de vraag wat Slauerhoff anno 2017 nog betekent en wat bijv. de Dorpskerk Huizum allemaal doet om zijn erfgoed ook naar de toekomst toe levend te houden. Daarnaast gaat de voorzitter van de Dorpskerk Huizum, Peter de Haan, onthullen welke plannen de Dorpskerk voor 2018 heeft als Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is. Dan vindt door en vanuit de Dorpskerk Huizum een spectaculair Slauerhoff Festival plaats onder de overkoepelende titel 'Slauerhoff: BACK in town'. Duidelijk zal worden gemaakt dat bij dat festival voor elck wat wils wordt geboden en dus voor een breed publiek interessant zal zijn. De avond van 5 oktober 2017 zal ook in die zin een voorproefje voor 2018 zijn dat naast een lezing ook wordt voorzien in poëzie en muzikale intermezzi.

Jan Jacob Slauerhoff, een van de grootste schrijvers die Nederland heeft voortgebracht, is in 1898 geboren en overleed in Hilversum in 1936. Hij was rusteloos op zoek naar geluk maar die zoektocht slaagde zelden: als hij op zee was wilde hij naar land, op land verlangde naar zee. Hij bevoer alle wereldzeeën en dichtte daar ook over. De Slauerhoff Lezing 2017 gaat over zijn Friese roots. Hij had een ongemakkelijke verhouding met zijn vaderland en geboorteprovincie. Hij vond de Friezen evenals de rest van de Nederlanders 'benepen'. Toch schreef hij in een onvoltooid vers: 'Alleen voor Friesland heb ik nog een zwak'. Als deze, niet zelden zwartgallige, dichter ergens 'een zwak voor had', duidde dat bij hem op een waarlijk geluksmoment. De Slauerhoff Lezing gaat over de gelukkige en minder gelukkige jaren van Jan Jacob Slauerhoff in Friesland en vormt tegelijk een opmaat naar 2018, het jaar waarin Leeuwarden European Capital of Culture is en waarbij Slauerhoff als internationaal vermaard dichter ook een belangrijke rol gaat spelen.

Plaats: Dorpskerk: Huizum Dorp 67, 78934 BS Leeuwarden. Aanvang: 20:00 uur. Zaal open vanaf 19:30 u. Gratis parkeren tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk). Toegangsprijs: € 5,00. Tickets bij de ingang. VOL IS VOL!!!

Zondag 8 oktober BEELDVORMING ROND MATA HARI
Herman Maring, docent geschiedenis NHL, vertelt over de beeldvorming van Mata Hari in de loop der tijden.
Aanvang: 14.00 uur. Organisatie: HCL

NB: De toegang tot de activiteiten is in de regel gratis. Vol is vol. Op zondagmiddag sluiten de deuren op de aangegeven aanvangstijd. Voor meer informatie kunt u bellen met Klaas Zandberg (HCL), tel. 058-2332350.  Opgave is alleen nodig als dat wordt aangegeven.

Terug

Wandeling Highlights-tour

Stadsgids Henk Oly wijst deelnemers aan een stadswandeling op bijzonderheden in het Leeuwarder stadsbeeld. Foto: Ruben van Vliet, 2015.

Iedere zondagmiddag wandelen langs historische highlights van de binnenstad.

Stadsgids Henk Oly wijst deelnemers aan een stadswandeling op bijzonderheden in het Leeuwarder stadsbeeld. Foto: Ruben van Vliet, 2015.
Stadsgids Henk Oly wijst deelnemers aan een stadswandeling op bijzonderheden in het Leeuwarder stadsbeeld. Foto: Ruben van Vliet, 2015.

Aanvang: 13:15 uur voor het HCL (Groeneweg 1). Duur: 1,5 à 2 uur. Maximaal 25 deelnemers. Kosten: de wandeling is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor de gids wordt zeer op prijs gesteld. Opgeven mag, maar hoeft niet. Organisatie: HCL. N.B.: op officiële feestdagen is er geen wandeling. Check de website voor bijzonderheden (bijv. tijdens festiviteiten). Tijdens het Paasweekend gaat de wandeling gewoon door!

Terug

Stadhouders in de Nederlanden, boekpresentatie Arnout van Cruyningen

Historicus Arnout van Cruyningen geeft een lezing over zijn nieuwste boek Stadhouders in de Nederlanden. In dit overzichtswerk verhaalt de auteur over alle stadhouders van de Lage Landen sinds de Bourgondische tijd  en schetst hij de ontwikkeling van een uniek ambt.

Boekomslag Arnout van Cruyningen, 'Stadhouders in de Nederlanden' 

Van Cruyningen zal tijdens zijn lezing uitgebreid ingaan op de Prinsen van Oranje en de Friese Nassaus.
We hopen u op zondag 30 april te mogen begroeten. Wilt u uw komst bevestigen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats: HCL. Aanvang: 14.00 uur. Toegang gratis. Organisatie: HCL, Stichting Nassau en Friesland en uitgeverij Omniboek.

Terug

Wandeling Oldehove-tour

Iedere zaterdagmiddag wandelen door het meest historische deel van de binnenstad. Aan het eind van de wandeling kan tegen het speciale tarief van € 1 de Oldehove worden beklommen. 

De Oldehove met glazen uitkijkplatform. Foto: Harrie Muis (2015)
De Oldehove met glazen uitkijkplatform. Foto: Harrie Muis (2015)

Aanvang: 13:15 uur voor het HCL (Groeneweg 1). Duur: 1,5 à 2 uur. Maximaal 25 deelnemers. Kosten: de wandeling is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor de gids wordt zeer op prijs gesteld. Opgeven mag, maar hoeft niet. Organisatie: HCL. Check de website voor bijzonderheden (bijv. tijdens festiviteiten). Tijdens het Paasweekend gaat de wandeling gewoon door!

Terug

Archeologische fietstocht

Archeoloog Evert Kramer leidt u door Leeuwarden en omgeving langs terpen en andere sporen van de oudste geschiedenis.

Evert Kramer geeft uitleg tijdens een eerdere editie van de Archeologische Fietstocht.
Evert Kramer geeft uitleg tijdens een eerdere editie van de Archeologische Fietstocht.

De tocht start bij het Archeologisch Steunpunt in het HCL. Activiteit in het kader van de landelijke Romeinenweek.

Plaats: Historisch Centrum Leeuwarden / HCL (Groeneweg 1). Aanvang 14:00 uur. Duur: 2 à 2,5 uur. Kosten: €2,50 p.p. Maximaal 25 deelnemers. Opgave wenselijk (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ). Organisatie: HCL en Aed Levwerd.

Terug

Meer artikelen...

  1. Opening watersportseizoen