Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

Op 9 april 1924 werd in de Prinsentuin in Leeuwarden de Pier Pander Tempel geopend. Pier Pander (Drachten 1864 – Rome 1919) werkte de laatste 20 jaar van zijn leven aan de modellen van de vijf beelden die in de tempel staan. Ook ontwikkelde hij het idee dat deze beelden in een sacrale ruimte, een tempel moesten worden getoond. De beeldhouwkunst en de architectuur zouden onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De tempel werd vijf jaar na de dood van Pier Pander gerealiseerd. De beeldengroep staat symbool voor het scheppingsproces van de kunstenaar. De Italiaanse beeldhouwer Ernesto Gazzeri bracht de ontwerpen van Pander over in marmer. De schrijvers Louis Couperus en Douwe Kalma lieten zich door de beeldengroep inspireren. Beide schreven een gedicht die ze opdroegen aan Pier Pander. In 1903 schreef Couperus het gedicht Alba en Kalma schreef in 1924 het Friestalige gedicht met de titel De Timpel. In 1954 werd in de Prinsentuin, naast de theeschenkerij, het Pier Pander Museum geopend. Dit was het eerste museum in Nederland dat aan één kunstenaar gewijd is.

Het Pier Pander Museum besteedt in 2024 extra aandacht aan de tempel. Er worden diverse activiteiten georganiseerd. Het museum en de tempel zijn van juni tot en met september op zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur geopend.


ACTIVITEITENOVERZICHT:

Zondag 14 april: Lezing door Marcel Broersma over de Pier Pander Tempel + heropening tempel door wethouder Hein Kuiken
Op 9 april was het 100 jaar geleden dat de Pier Pander Tempel in de Prinsentuin werd geopend. Marcel Broersma, schrijver van de biografie over Pier Pander, vertelt deze middag over dit bijzondere gebouwtje, het levenswerk van Pander. Na afloop heropent wethouder Hein Kuiken de tempel.

Zondag 30 juni: Optreden Jankobus Seunnenga in de Pier Pander Tempel
Jankobus Seunnenga geeft deze middag twee maal hetzelfde optreden in de Pier Pander Tempel. Seunnenga weet een prachtig muzikaal kleurenpallet achter de woorden van dichter Louis Couperus te leggen. Couperus was een goede vriend van Pier Pander. Hij liet zich inspireren door de beelden die Pander maakte voor de tempel en schreef de sonnettenreek Alba, die ook door Seunnenga wordt vertolkt.

Pier Pander wandeling door het centrum van Leeuwarden
Tijdens de wandeling wordt een bezoek gebracht aan de tempel, waarna de route vervolgt door het centrum van de stad, langs beelden die een connectie hebben met Pier Pander of zijn werk. De wandeling eindigt bij het Pier Pander Museum dat daarna op eigen initiatief bezocht kan worden (als onderdeel van de wandeling is de toegang gratis).
Juni t/m september, bijna iedere zondagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur.

Meer informatie over deze activiteiten kan u vinden in ons activiteitenoverzicht.

Pander2