Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

Virtuele lezing van historische huizendeskundige Henk Oly. Hij vertelt over de totstandkoming torens, huizen en andere gebouwen in met name de periode 1500-1600.

De jaarlijkse Oldehovelezing werd deze keer zonder publiek live gestreamd via facebook Historisch Centrum Leeuwarden. (Bekijk de beelden op het vimeokanaal van het HCL).
Aanvang: 14.00 uur. Organisatie: HCL. Toegang: gratis.

 Gezicht op de Kanselarij in Leeuwarden vanaf het zuiden, 1755. Getekend door H. Schilman.
Gezicht op de Kanselarij in Leeuwarden vanaf het zuiden, 1755. Getekend door H. Schilman.

De Kanselarij werd tussen 1566 en 1571 gebouwd en werd betrokken door de Provinciale Raad. De bouw stond onder leiding van Bartholomeus Janszoon, de bouwmeester van de koning. Het gebouw bleef echter aan de zuidzijde onvoltooid, waardoor de monumentale trapingang nu niet in het midden van de gevel staat. Het gebouw wordt desalniettemin gezien als een van de weinige architectonische pronkstukken van Friesland. Tot 1811 bleef het gebouw de zetel van het Gerechtshof, daarna werd als militair hospitaal gebruikt en weer later als een kazerne. In 1824 werd het een huis van burgerlijke en militaire verzekering. Ga hier naar het Livestream Evenement 'Bouwen in Leeuwarden in de 16e eeuw op Facebook'.