Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

Afgelopen dinsdag heeft burgemeester Sybrand Buma namens de gemeente een meer dan tweehonderd jaar oude vlag in ontvangst mogen nemen.

Deze vlag werd in 1814 voor het eerst gebruikt bij de ontvangst van koning Willem I in Leeuwarden. De vlag was aangeschaft door ene Pier Prins. Hij liet de tekst 'Hulde aan Willem de Eerste" en het jaartal 1814 aanbrengen. Elke keer als een nieuwe vorstelijke telg Leeuwarden bezocht, werd de vlag voorzien van een tekst met de naam van deze telg en het jaartal. De laatste keer was in 1950 toen Koningin Juliana en Prins Bernhard de Friese Hoofdstad bezochten. Daarma raakte de vlag in vergetelheid.

Leeuwarder geschiedeniskenner Ad Fahner kwam per toeval een artikel tegen over de vlag in de Leeuwarder Courant van 23 september 1950. Daarin stond dat de vlag in handen was van ene H. Feenstra. Hij begon een zoektocht naar de vlag en met behulp van onze collega Nykle Dijkstra ontdekten zij dat Saskia van Vliet-Feenstra de vlag had geërfd. Van Vliet-Feenstra gaf al gauw aan de ze de vlag aan het HCL wilde schenken. 

De vlag is zo'n 4,5 bij 2 meter en zeer goed bewaard gebleven. Het HCL zal verder onderzoek doen naar het verhaal van de vlag. 

090424JE3715a Jacob van Essen

Foto: Jacob van Essen

 

007 Sybrand bekijkt de vlag Foto Ad Fahner

Foto: Ad Fahner