Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

Na exact 35 jaar ziel en zaligheid ten dienste te hebben gesteld van het Historisch Centrum Leeuwarden, is Klaas Zandberg per 1 september aanstaande benoemd tot directeur van het Fries Landbouwmuseum onder de rook van zijn oude woonplaats Goutum.

Mede door zijn inzet is een ingedut instituut dat ooit luisterde naar de naam van Gemeentearchief en Stedelijke Bibliotheek getransformeerd naar een dynamische organisatie die in 2003 werd omgedoopt tot Historisch Centrum Leeuwarden. Toen Klaas per 1 september 1986 Winschoten, alwaar hij als archivaris werkzaam was bij de Centrale Archief Selectiedienst, verruilde voor Leeuwarden, vestigde hij zich na een tijdelijke terugkeer naar zijn oorspronkelijke woonplaats Bakkeveen, na een paar maanden in Leeuwarden - pal naast zijn nieuwe werkplek - aan de Grote Kerkstraat 27-29. Slechts een houten wandje scheidde zijn woonkamer van de toenmalige boekbinderij van het Gemeentearchief, zodat een ferme dreun op de wand voldoende was om Klaas (een enkele maal) na een uit de hand gelopen nachtrust weer met beide benen in de harde, dagelijkse werkelijkheid te doen belanden.

800 uitsnede klaas zandberg 

Klaas gaf het stuur niet graag uit handen en hield als een spin in het web een vinger achter iedere denkbare, door het HCL (mede)georganiseerde activiteit en heeft op deze wijze een belangrijke bijdrage geleverd aan de naamsbekendheid van het  HCL, dat we zonder enige overdrijving 'zijn kindje' mochten noemen. Maar zoals iedere liefhebbende ouder ooit zijn oogappel los moet laten, heeft ook Klaas geoordeeld dat het met het HCL wel goed zat en dat het tijd was om zijn blik te verbreden en het stokje over te dragen aan een opvolger die zijn werk met een frisse blik zal voortzetten.

Wij, als collega's, wensen Klaas dan ook een geweldige tijd toe op zijn nieuwe werkplek en zijn er gerust op dat hij - ook na zijn vertrek - de weg naar het HCL nog vaak zal weten te vinden en omgekeerd wij als achterblijvers de weg naar het Fries Landbouwmuseum!

Klaas, het ga je goed!

Zie ook de berichtgeving in de Leeuwarder Courant van 16 juni 2022.