Dit jaar bestaat de watertoren aan de Groningerstraatweg 100 jaar. Daarom is er vanaf 7 maart een mini-expositie in het HCL te bezoeken over de geschiedenis van deze watertoren.
Door de groei van Leeuwarden en de toenemende vraag naar schoon drinkwater werd het in 1924 noodzakelijk om een tweede watertoren te bouwen. Het gebouw kwam te staan op 598 palen en kreeg dikke betonnen kolommen om het immense gewicht van een miljoen liter water te dragen.
In 1971 werd geconstateerd dat het water in het reservoir bacteriologisch besmet was. Vermoedelijk doordat duiven via kapotte ramen toegang hadden tot de toren. Dit was de reden dat alle raampartijen werden vervangen door beton. Tijdens deze renovatiewerkzaamheden werd het gebouw ingepakt in felgele beschermingsstof, wat associaties opriep met het werk van kunstenaar Christo Javacheff.
In de jaren ’90 verloor de toren zijn functie als waterreservoir door de introductie van efficiëntere pomptechnieken. Theo Douma kocht voor fl 1,- de toren van de gemeente, mits hij er een woonhuis in zou maken. Hij verkocht het door aan projectontwikkelaar Van Kammen en uiteindelijk werd de toren getransformeerd tot een appartementencomplex met negen luxe appartementen.
De renovatie, voltooid in 2002, was een technische uitdaging. Toch resulteerde dit in een unieke woonlocatie met rondom uitzicht en een moderne uitstraling. De toren is tien meter hoger dan het oorspronkelijke ontwerp en is uitgegroeid tot een geliefde plek om te wonen.
Deze expositie is te bezoeken tot 12 mei 2025.