Vanaf 31 augustus tot 1 oktober 2024 is er in het Historisch Centrum Leeuwarden een mini-expositie te bekijken over het Vossepark in Leeuwarden. Deze expositie geeft een beeld van geschiedenis van dit park ontworpen door tuinarchitect Gerrit Vlaskamp (1834-1906). In 1874 kreeg Gerrit Vlaskamp van de gemeente Leeuwarden de opdracht om aan de westkant van de stad een zogenaamde “versch water vijver” aan te leggen. De vijver kreeg een lobbige vorm met aflopende oevers en rietkragen, die het water zuiverden. Een openbaar park was het toen nog niet. De vijver werd omheind door boomsingels.
Van drinkwatervijver naar wandelpark
De Leeuwarder Waterleiding Maatschappij kreeg in 1884 de concessie voor het aanleggen van een waterleidingnet. Toen steeds meer woningen werden aangesloten op de waterleiding verloren de drinkwatervijvers langzamerhand hun functie. Tussen 1911 en 1916 werd het gebied rondom de westelijke vijver veranderd in een openbaar park waar gewandeld kon worden. Na de sloop van de broodfabriek De Hoop op de hoek van de Westersingel en de Fonteinstraat en het verdwijnen van de tramrails vlak langs de vijver, kon het park worden vergroot. Adjunct directeur M.H. Maas maakte een ontwerp, dat aansloot bij de vormen en zichtlijnen van Vlaskamp. Hierdoor lijkt het park veel groter dan het is.
Westerpark of Vossepark?
De officiële naam van het park is Westerpark, maar omwonenden spraken over het Vossepark. In de volksmond is het park nog steeds bekend onder deze naam. De omliggende wijk is er zelfs naar genoemd. De naam Vossepark is afgeleid van Hermanus Vosman, de eigenaar van de roggemolen Het Lam, die ten noorden van het park stond.
Deze mini-expositie is tot 1 oktober te bezichtigen.