Logo Historisch Centrum Leeuwarden

De chat is op dit moment niet beschikbaar.


Voor meer informatie bezoek onze contactpagina.

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

Vandaag is het bloemperk voor het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) vergroot en opnieuw ingericht met behulp van basisschoolleerlingen en MBO studenten. Het perk is opgedragen aan prinses Maria Louise, in Friesland bekend als Marijke Meu, en past ook bij de historie van de Prinsentuin. De gemeente sluit hiermee aan bij de Nassau Zomer in Leeuwarden.

Scholen
De buitendienst van de gemeente Leeuwarden heeft deze keer hulp gekregen bij het planten. Leerlingen van groep 6 van IKC Prins Maurits hebben onder leiding van hun juffen Elizabeth en Marjolein flink de handen uit de mouwen gestoken. MBO studenten Natuur & Recreatie van het Nordwin College leerden de kinderen hoe ze moesten planten. Een mooie ervaringsgerichte activiteit, die met veel plezier op deze zonnige ochtend werd beleefd.

Eetbare tuin
De tuin staat vol met bloemen, planten en kruiden die eetbaar zijn. Een groot aantal kwam ook al voor in de 18de eeuw. Dit is ook de reden waarom de tuin is opgedragen aan Maria Louise van Hessen Kassel (1688-1765). Zij was getrouwd met de Friese stadhouder Johan Willem Friso van Nassau-Dietz en had een voorliefde voor prachtig aangelegde parken en moestuinen. Voorbeelden zijn de Prinsentuin, die toen nog alleen toegankelijk was voor de stadhouderlijke familie en hun hofhouding, en het park bij Maria Louises landgoed Mariënburg, dat net buiten de stad aan de Pormarge lag.

Buitendienst gemeente Leeuwarden en Nordwin College MBO. Foto Mark Grupstra Gemeente Leeuwarden
Buitendienst gemeente Leeuwarden en Nordwin College MBO. Foto Mark Grupstra Gemeente Leeuwarden

Oogstfeest
In oktober komen de leerlingen van de basisschool en de MBO studenten terug. Dan worden de volgroeide planten geoogst en gaan ze met de opbrengst koken èn proeven. Dit project is een initiatief van de gemeente Leeuwarden afdelingen Wijkzaken, Stedenbouw en Toerisme en van de Voedselagenda dat inzet op duurzame en gezonde voedselconsumptie. En het is uitgevoerd door een samenwerking met het programma JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) en de educatieve dienst van het HCL.

Eetbare tuin ter ere van Maria Louise. Foto Mark Grupstra Gemeente Leeuwarden
Eetbare tuin ter ere van Maria Louise. Foto Mark Grupstra Gemeente Leeuwarden

Expositie
Vanaf 9 juli zal er in het HCL een kleine expositie zijn: De snoeptrommel van prinses Maria Louise. Hierin wordt achtergrondinformatie bij de eetbare tuin gegeven, zoals: wie was deze prinses, in welke tijd leefde zij, wie was haar tuinman en welke tuinen had zij?