Vanaf 19 oktober is er in het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) een nieuwe expositie te bezoeken: Moord en Doodslag in Leeuwarden.
In het HCL bewaren we vele bronnen die betrekking hebben op moord, doodslag en bestraffing van misdadigers. De belangrijkste zijn het Archief van het Nedergerecht (1533-1811) en het Archief van de Gemeentepolitie (1844-1960). Maar denk ook aan het Geheimregister van ontslagen gevangenen uit de Bijzondere Strafgevangenis of het uitvoerige handschrift van stadarchivaris Wopke Eekhoff: Chronologische lijst van de merkwaardigste, meest criminele sententiën van het Hof van Friesland te Leeuwarden, ter Canselarij uitgesproken van 1516-1860.
Leeuwarden kent een grote geschiedenis wanneer het om moorden gaat. In de stad hebben vele geruchtmakende moorden plaatsgevonden. Leeuwarden was als hoofdstad niet alleen de plaats van de rechtspraak, het was ook de plaats van de tuchthuizen en het latere Huis van Bewaring en de Bijzondere Strafgevangenis. Vanaf de zeventiende eeuw werden in het Blokhuis gevangenen opgeborgen. Het Blokhuisplein was lang de voornaamste werkplek van de scherprechter of beul zoals deze meestal genoemd werd.
Deze expositie schetst een beeld van beruchte moordenaars, lijfstraffen, doodstraffen en onopgeloste moorden door de eeuwen heen. Ook de locaties die daarbij een belangrijke rol speelden zoals het Blokhuis, de Kanselarij, het Stadhuis, de Brol (Beulsbrug), Galgefenne en het ‘misdadigerskerkhof’ bij Droevendal komen aan bod.