Pier Pander Museum geopend met fotoexpositie Mata Hari door Tjibbe Hooghiemstra

Op vrijdag 2 juni is gelijktijdig met de start van het zomerseizoen van het Pier Pander Museum de tentoonstelling 'Mata Hari opnieuw gefotografeerd / Mata Hari re-photographed' van Tjibbe Hooghiemstra geopend. Zie ook de Leeuwarder Courant van 8 juni 2017.

In het verlengde daarvan werd in het HCL door Wim van Sinderen, conservator Fotomuseum Den Haag, een lezing verzorgd.

Persbericht

DE ONSCHULD VOORBIJ
Mata Hari re-photographed

Tentoonstelling Tjibbe Hooghiemstra in het Pier Pander Museum te Leeuwarden

Tentoonstellingsaffiche 'De onschuld voorbij' - Pier Pander Museum

Honderd jaar na haar dood vormt Mata Hari dit jaar de aanleiding voor een bijzondere tentoonstelling in het Pier Pander Museum te Leeuwarden. In de jaarlijks wisselende zomertentoonstelling toont kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra ‘recente’ foto’s van Mata Hari. Het contrast tussen de zinnelijke wereld van Mata Hari en de verheven wereld van haar tijdgenoot Pier Pander belooft een spannende confrontatie op te leveren.

1905. In Rome werkt de Friese beeldhouwer Pier Pander (1864-1919) aan zijn beeld ‘De Dageraad/Aurora’. Het moet een timpaan worden boven de ingang van zijn eigen beeldentempel. De afgebeelde naakte jongedame gehuld in een sluier stelt Aurora de godin van de dageraad voor. Ze staat symbool voor de morgen en het licht dat opkomt en verlicht. Gemaakt in de van Pander bekende realistische ‘tere’ stijl in wit gips en licht marmer. Een vergeestelijkte wereld vol onschuld en verheven symboliek.

Op datzelfde moment verzorgt de in Leeuwarden geboren Margaretha Zelle (1876-1917) in Parijs haar eerste optredens als de exotische danseres Mata Hari. Ze laat in 1905 een prentbriefkaart maken ter promotie van haar oosterse sluierdans. De weinig verhullende foto laat een bijna naakte vrouw zien in een uitdagende, verleidelijke pose.

2015 en 2016. De kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra maakt hedendaagse foto’s van Mata Hari, uitsluitend gefotografeerd met behulp van de prentbriefkaart uit 1905. Met gebruik van de camera heeft Hooghiemstra een nieuwe serie beelden gemaakt die verschillende facetten van Mata Hari laten zien. Er zijn foto’s die haar als een erotische danseres, een waanzinnige of een schuldige in oorlogstijd tonen. Deze schuldigheid is voor Hooghiemstra de aanleiding voor de grote serie beelden geweest. De foto’s willen een tegenhanger vormen van het nog altijd heersende idee van haar vermeende onschuld. Ze lopen uiteen van indringende zwart-wit portretfoto’s, via veelkleurige abstracte sprookjesachtige beelden tot verleidelijke sensuele foto’s. Direct en zonder tussenkomst van bewerkingsprogramma’s geprint.

Bij de tentoonstelling verschijnt een fotoboek, uitgegeven bij Bornmeer.

De tentoonstelling ‘De onschuld voorbij – Mata Hari re-photographed’ door Tjibbe Hooghiemstra, is van 3 juni t/m 1 oktober 2017 te zien in het Pier Pander Museum te Leeuwarden.

'DE ONSCHULD VOORBIJ' Mata Hari re-photographed. Foto: John Stoel
'DE ONSCHULD VOORBIJ' Mata Hari re-photographed. Foto: John Stoel

TJIBBE HOOGHIEMSTRA
Tjibbe Hooghiemstra (Tytsjerk, 1957) volgde zijn opleidingen aan Academie Minerva in Groningen (BA) en Sint-Lucas Academie in Gent (MA).
Wereldwijd wordt zijn werk geëxposeerd in galeries van New York tot Tokyo.
In Nederland is zijn werk vertegenwoordigd in onder meer de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, het Rijksmuseum Amsterdam, het Teylers Museum in Haarlem, het Fries Museum in Leeuwarden en Museum Belvédère in Oranjewoud.

PIER PANDER MUSEUM
Prinsentuin 1B, 8911 DE Leeuwarden
Open: 3 juni t/m 1 oktober, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Meer activiteiten in het kader van de honderdse sterfdag van Mata Hari:

Mata Hari, de mythe en het meisje

Lees/bekijk ook:

Terug