1-4 maart: Yiddish Waves Festival

Donderdag 1 t/m zaterdag 4 maart
Met het Jiddisch erfgoed als bouwsteen nodigt dit festival uit tot ontmoetingen tussen verschillende culturen. Yiddish Waves vindt plaats op verschillende plekken in en rond de oude joodse buurt van Leeuwarden. De nadruk ligt op muziek (van o.a. internationale artiesten), maar er zijn ook theatervoorstellingen, workshops, films en exposities. De door het HCL verzorgde stadswandelingen zijn inmiddels volgeboekt!!!

Persbericht - Leeuwarden 13 februari 2018

Yiddish Waves campagnebeeld foto van Saskia Wagenvoort

Vier dagen kleurrijk Yiddish Waves in Culturele Hoofdstad
Van 1 t/m 4 maart is Leeuwarden niet alleen Cultural Capital of Europe maar ook heel even Jiddische hoofdstad. Met een zinnenprikkelend programma van concerten, workshops, lezingen, huiskamerconcerten, shmuezen en nog veel meer deelt YIDDISH WAVES het typisch Jiddische gemeenschapsgevoel, de solidariteit, de warmte en de humor. Het vierdaagse festijn vindt plaats in het oude Joodse Stadsgedeelte, bij Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar en Historisch Centrum Leeuwarden. De concerten spelen in de Westerkerk, voorheen Poppodium Romein.

Klezmer en wereldmuziek, ontmoeting van culturen
Op het programma staan internationale artiesten die vaak nog niet eerder in Nederland op de bühne hebben gestaan.

 • Donderdagavond 1 maart opent het festival met de Nederlandse première van Karavanserai, een internationale muzikale ontdekkingsreis. Nederlands Jiddische diva Lucette van den Berg gaat samen met internationale topmusici Kamal Hors, Anass Habib, Modar Salameh en Gregor Schaefer op muzikale ontdekkingsreis.

  Lucette van den Berg
  Nederlands Jiddische diva Lucette van den Berg

  Jiddische, Arabische, Andalusische en Syrische muziek wordt getransformeerd tot een nieuw, harmonisch universum, een nieuwe klankwereld.

 • Pan european Punkfolk: Daniel Kahn & the Painted Bird spelen op vrijdagavond 2 maart nummers uit hun nieuwe album The Butcher’s share.

  Daniel Kahn en the Painted Bird
  Daniel Kahn en the Painted Bird

 • Op speciale uitnodiging van de Hongaarse ambassade speelt op zaterdagavond 3 maart de wereldwijd gerenommeerde Hongaarse folkmuziekband MUZCIKÁS.

  Muszikas foto Béla Kása
  Muszikas foto Béla Kása

 • Op zondagmiddag 4 maart: ‘Talk about your good vibrations – this is pure soul music with a Jewish heartbeat’. Uit de US, Rusland en Groot-Brittannië komen Sklamberg & the Shepherds, drie gerenommeerde artiesten uit de internationale Jiddische muziekscene naar Leeuwarden om pareltjes van de Jiddische muziek te laten horen.

  Sklamberg the Shepherds
  Sklamberg  the Shepherds

Verder op het programma: Andrea Pancur met het programma Alpen Klezmer, Efim Chorny en Susan Ghergus uit Moldavië, the Dutch Yiddish Divas Lucette van den Berg en Rolinha Kross met Tsulib Willy, een memorialconcert voor de onlangs overleden bekende Jiddische actrice en voorvechter van het Jiddisch, Willy Brill.

Maar ook Nederlandse Jiddische muzikanten, bands en ensembles zijn geprogrammeerd, zoals de bekende Shtetl Band Amsterdam, Trio C tot de Derde, NewKlezCollectif, ,  Klezmer & Co, Syntact Ensemble, Marie Hoogendam en Riemer den Ouden.

Toffe workshops en lezingen voor goochemerds
Bolleboos, gabber, mesjogge of kapsones: de Nederlandse taal zit tjokvol Jiddische woorden. Dat is niet zo gek, want de Jiddische cultuur is altijd thuis in andere landen. Heel Europa klinkt door het Jiddisch heen. Voor wie meer van de Jiddische cultuur wil weten is Tresoar the place to be. Als onderdeel van het taalfestijn Lân fan Taal zijn hier op vrijdag, zaterdag en zondag een vijftiental verschillende taal- en muziekworkshops en lezingen te volgen over de Jiddische cultuur. In de entreehal van Tresoar wordt een shmues-krays ingericht, een Jiddische kletsclub, waar iedereen uitgenodigd wordt een woordje Jiddisch mee te shmuezen. Mameloshn sprekers Salomon en Paulette Bielasiak uit Parijs nemen de gasten mee in de kleurrijke Jiddische wereld.

Logo HR Yiddish Waves

Het complete festivalprogramma is te vinden op www.yiddishwaves.nl

Organisatie: Yiddish Waves Festival, Lân fan Taal e.a. 

Terug