Expositie 'De mooiste stadsgezichten 1600 tot nu' nog te zien tot januari

Leeuwarden is Culturele Hoofdstad van Europa. Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) heeft deze gelegenheid aangegrepen om een selectie van de fraaiste schilderijen, prenten en tekeningen van Leeuwarden vanaf het begin van de zeventiende eeuw tot nu aan het publiek te presenteren.

Het Hoeksterpad in 1967. Tekening in pen en penseel door Johannes Elsinga.
Het Hoeksterpad in 1967. Tekening in pen en penseel door Johannes Elsinga.

 

Nooit eerder werden zoveel stadsgezichten tegelijk samengebracht. Schilders en tekenaars van toen en nu tonen de rijkdom en armoede van de historische binnenstad; de pareltjes én rotte plekken, de bewaarde én verdwenen gebouwen, pleinen, straten en gloppen. Waarheidsgetrouw of juist met enige fantasie. De tentoonstelling in het HCL laat in meer dan  vijftig werken het grootstedelijke én het dorpse zien dat de Friese hoofdstad karakteriseert.

De expositie werd op donderdag 25 januari onder grote publieke belangstelling geopend en is vanaf 26 januari toegankelijk voor het publiek. Het is een must voor iedereen die iets met Leeuwarden heeft of als toerist voor het eerst kennis wil maken met de rijke historie van de Friese hoofdstad.

Route door de binnenstad
Ontdek aan de hand van 25 historische stadsgezichten op verschillende locaties in de binnenstad hoe Leeuwarden er vroeger uitzag. Laat u verrassen! Download hier de folder met routekaartje

Omslag 'Leeuwarden. De mooiste stadsgezichten 1600 tot nu'

Boek
Bij de tentoonstelling is het gelijknamige boek Leeuwarden, de mooiste stadsgezichten 1600 tot nu verschenen, geschreven door kunsthistoricus Gert Elzinga. Er is zowel een Nederlands- als een Engelstalige versie.

Het boek, met daarin 80 fraaie stadsgezichten van dee Friese hoofdstad, is een uitgave van Wbooks en verkrijgbaar bij het HCL en in de boekhandel. Lees ook de recensies in het Friesch Dagblad van 24 januari 2018 en in de Leeuwarder Courant van 26 januari 2018.

Openingstijden expositie
De expositie is iedere dag te bezichtigen. Op dinsdag t/m vrijdag tussen 11:00 en 17:00, en op zaterdag t/m maandag tussen 13:00 en 17:00.

Terug