De Oldehove, 'de trots' van Leeuwarden gaat weer open. Vanaf zaterdagmiddag 4 juli kunnen bezoekers vanaf het dak van de vijf eeuwen oude toren van het prachtige uitzicht genieten.

De nieuwe gemeentevlag wapperde voor het eerst op de Oldehove ter gelegenheid van de opening van het toeristisch seizoen 2019. Foto: Ad Fahner
De nieuwe gemeentevlag wapperde voor het eerst op de Oldehove ter gelegenheid van de opening van het toeristisch seizoen 2019. Foto: Ad Fahner

Aan het bezoek van de toren zijn wel regels verbonden. Reserveren is niet meer per se nodig (voor kleine groepjes en eenlingen), maar kan wel via 058-2332350 via het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), tijdens de openingstijden. Wel zal het bezoek aan tijd gebonden zijn. Daarnaast heeft het HCL met het oog op de corona-regels maatregelen genomen met betrekking tot de hygiëne. Daarom is de lift naar de eerste verdieping buiten werking gesteld en zijn de wc’s gesloten.

De Oldehove is dagelijks geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Normaliter gaat de toren open rond 1 april en is er een koppeling met de opening van het toeristisch seizoen. Op 1 november gaat de Oldehove weer in de winterstand. In 2019 trok de Oldehove circa 38.000 bezoekers. De openstelling kan alleen door de inzet van ruim twintig vrijwillige torenwachters.

De entreeprijs is jaren het zelfde: € 3,50 voor een volwassene. Kinderen t/m 12 jaar: € 1,50 p.p. Jongeren van 13 t/m 17 jaar en studenten (met studentenpas) € 2,50 p.p. Een entreekaart voor de Oldehove biedt gratis bovendien toegang tot het Pier Pander Museum. Rondleidingen en groepsbezoek zijn (onder voorwaarden) op aanvraag mogelijk.

Ook vanuit huis kan je van alles zien van en doen met de Oldehove. Zo is er een virtuele rondleiding door torenwachter Jan de Vries (www.vimeo.com/418968670). Een webcam biedt uitzicht vanaf de Oldehove (www.webcam-oldehove.nl). Bouwplaten zijn te vinden via de website van het HCL (www.historischcentrumleeuwarden.nl/thuis-of-op-school).

Vanaf vrijdag 3 juli zijn er ook weer open stadswandelingen en rondleidingen met een HCL-gids. Ruim 20 gidsen, die Leeuwarden e.o. door en door kennen, bieden highlightstours, Oranje-Nassautours, Prinsentuintours en rondleidingen door het Stadhuis. Privétours, rondleidingen en fietstochten zijn mogelijk op nagenoeg elke gewenste datum en tijdstip (met inachtneming van richtlijnen RIVM). En op maat. Zie voor meer informatie en opgave www.historischcentrumleeuwarden.nl. De vernieuwde tentoonstellingsruimten en de schatkamer van het HCL gaan een week later coronaproof open voor publiek.

Terug