Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

Het Historisch Centrum Leeuwarden gaat, samen met Tresoar en andere archieven in Nederland, de komende jaren aan de slag met een waardevol project voor het onderwijs: Bronnen in de Klas.

Dit project is mogelijk dankzij de subsidie Impuls Open Leermateriaal. Het is een samenwerking van Educatie en Presentatie bij Archieven, de Vereniging van docenten in geschiedenis en staatsinrichting in Nederland (VGN) en de online bronnenboxen van Nationaal Archief, Geschiedenislokaal en VGN-Kleio.

Doelstellingen

Wij willen onze gezamenlijke expertise inzetten om de vindbaarheid en bruikbaarheid van gedigitaliseerde nationale en regionale historische bronnen voor het onderwijs te vergroten. Er staan al bronnen op het internet, alleen zijn die voor leraren niet makkelijk te vinden en ze zijn niet direct in te zetten in het onderwijs. Er moet vaak nog een kritische blik over, de bron moet soms hertaald worden en vervolgens moet er nog een aansluiting zijn met het curriculum.

Er is vanuit het onderwijs behoefte naar meer, naar tegenstrijdige en naar lokale bronnen. De ervaring leert dat de laatsten zorgen voor herkenbaarheid en dat ze impact hebben op leerlingen. Ook willen wij didactische methodes ontwikkelen, waarmee leraren en educatoren deze bronnen op effectieve wijze kunnen gebruiken. Werken met open leermateriaal geeft leraren meer regie over de keuze en inzet van middelen tijdens hun lessen. Inspelen op de actualiteit, lessen over de directe woonomgeving van leerlingen, of thematisch onderwijs gaat hierdoor gemakkelijk én op maat. 

Tijdspad

Bronnen in de Klas start in schooljaar 2024-2025 en heeft een looptijd van 3 schooljaren.

Interesse?

Binnenkort volgt meer informatie. Maar wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze educator Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Anne Reitsma Fotografie Anne Reitsma Fotografie MG 2598

© Afbeelding: Anne Reitsma Fotografie (Nationaal Archief)