Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief • Inleiding op het archief • Inventaris of plaatsingslijst • Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
In juni 1972 bestond de gemeente Leeuwarden volgens de Algemene beheersverordening (inv.nr. 2171) uit de volgende takken van dienst: 1. het Gasbedrijf 2. het Electriciteitsbedrijf 3. de Openbare Werken 4. de dienst voor Reiniging en Brandweer 5. het Markt-, Haven- en slachthuisbedrijf 6. het Grondbedrijf 7. het Woningbedrijf 8. Gemeentelijke Gezondheidsdienst 9. de Sociale Dienst 10. de Dienst voor Sport en Recreatie 11. de Dienst voor Sociale Werkvoorziening 12. de Dienst voor Gezondheidszorg
Het Gasbedrijf en het Electriciteitsbedrijf vormden tezamen de energiebedrijven.
Onder de Gemeentelijke Gezondheidsdienst vielen het ziekenhuis, het verpleeghuis en de gemeentelijke verzorgingstehuizen. De Dienst voor Gezondheidszorg had de specifieke GGD-werkzaamheden, de Schoolartsendienst en de Bedrijfsgeneeskundige dienst onder zijn hoede.
In de periode 1972-1981 vond een klein aantal reorganisaties plaats.
Met ingang van 1 maart 1973 werd de naam Openbare Werken gewijzigd in de Dienst Stadsontwikkeling. Verder kwam het Grondbedrijf te vervallen. In datzelfde jaar werd het gemeentelijk electriciteitsbedrijf geprivatiseerd en kreeg het de naam NV Frigas mee. In 1980- ten slotte - werd de naam Markt-, Haven- en slachthuisbedrijf veranderd in de Dienst voor het Marktwezen en de Frieslandhal.
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling. VOLLEDIG: Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1004 Secretarie van de Gemeente Leeuwarden VERKORT: NL-LwnHCL 1004