Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief • Inleiding op het archief • Inventaris of plaatsingslijst • Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
1182
Old Burger Weeshuis (O.B.W.) en Gabbema Gasthuis I te Leeuwarden
Haar neef Ulbe Tyessens krijgt haar door Lyeuwe gebruikte goed te Hantumhuysen, Doecke van Martena de drie zilveren kroezen, haar gelegateerd door Edo van Martena. Erfgenamen zijn haar zusterlingen Worp Tyessens, Bartelt Sterckenborch en Margareta, vrouw van Wybe Poppinga; eerstgenoemde en Mathijs Rommarts zullen als executeur optreden. Getuigen: Hayo van Camminga, Mr.Syurdt Aesgema, Jacob Jelys, burgemr, Gerrit Wibes, Gerbrant Arents en Pieter Pietersz, burgers van Leuwarden. a. Zestiendeëeuwsch afschrift (Inv.no. 654). b. Extract in Inv.no. 134, f° 14. c. Extract in Inv.no. 135, f° 14. d. Extract in Inv.no. 648, blz. 22.
Tot erfgename benoemt hij zijn vrouw Juffr. Gaetz van Groudestijns met speciale toewijzing van bepaalde bezittingen en tot executeurs Mr. Eelco van der Haule, Jan Petreius, Georgen Smit alias Troeff en Jan van Zwijnder. Als getuigen fungeer en Mr. Steven Vos, advocaat, Gommer de Knodder, Jan Luijttiez, zwaardveger, Gerrijt Eijckman van Voll, Jan Berents schilder en Laurens Laurenszoon van den Veen. Afschrift i.d. 11 Maart 1607, naar het oorspr. in het archief van het St. Anthonygasthuis, geteekend door den stadssecretaris (Inv.no. 658).
Frouck Kerstiaensdochter, vrouw van Jan Minnezeen testeert en verklaart alles na te laten aan het weeshuis binnen Leeuwarden, daar zij wegens vooroverlijden harer broeders en zusters alleen het staande huwelijk door haar moeder Mary verworven goed had geërfd, mits o.a. het weeshuis de schulden betaalt, die haar moeder had gemaakt bij Lyn Hans Lensis, Reynick Clases, Mary Dyrcx in de Suypsteech, schipper Foecke, Anne Eelckes en Poppe korenkooper. Als getuigen treden op Eewert Janszoon, gezworen bode van het Hof, Hendrick Janszoen, kleermaker ("scroyer"), Anthonius Joost zoon, allen burgers binnen Leeuwarden, Albert Valcx, Tyets Ypke schuitmakers-vrouw, Taedt Syourdsdochter, Alydt Jyldts en Geert Sevendochter. Oorspr. , geteekend door Evert Jansz, Hynaderyck Janssoen en Anthonius Joostzoon (Inv.nr. 657).
Datering:
1568 Mei 23
NB:
In dorso kwijting door laatstgenoemde voor de legaten.
Inventaris der archieven van het Old Burger Weeshuis te Leeuwarden, 1534(1530)-1919(1933)
Omvang:
8,4 m
Bloknummer:
206
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling. VOLLEDIG: Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1182 Old Burger Weeshuis (O.B.W.) en Gabbema Gasthuis I te Leeuwarden VERKORT: NL-LwnHCL 1182